Británia sa chystá dodať Ukrajine tanky Challenger 2, píše denník Financial Times

ta3 čtk
11.1.2023 17:15

Britská vláda po dňoch špekulácií po prvýkrát potvrdila, že sa chystá Ukrajine dodať moderné tanky. Má sa tak stať v spolupráci s partnermi, uviedla podľa Financial Times kancelária ministerského predsedu Rishiho Sunaka.

Británia sa chystá dodať Ukrajine tanky Challenger 2, píše denník Financial Times
TASR/AP

Hovorca Downing Street dnes novinárom povedal, že Sunak požiadal ministra obrany Bena Wallace, aby v nadchádzajúcich týždňoch "spolupracoval s partnermi" na "ďalšej a rýchlejšej podpore Ukrajiny, vrátane poskytnutia tankov". Podľa Financial Times by na Ukrajinu, ktorá sa od februára minulého roka bráni ruskej agresii, zamierili britské tanky Challenger 2.

Británia by bola medzi prvými krajinami, ktoré Ukrajine poskytnú na Západe vyrobené tanky. Poľsko dnes oznámilo, že v rámci medzinárodnej koalície odovzdá Ukrajine rotu nemeckých tankov Leopard 2.

Britské médiá v pondelok uviedli, že Londýn v posledných týždňoch zvažoval dodať Kyjevu desať tankov Challenger 2. Chystá sa tak urobiť s cieľom prinútiť ďalších podporovateľov Ukrajiny, aby dali Ukrajincom k dispozícii svoje vlastné západné tanky.

Až doteraz Západ aj napriek ukrajinskému naliehaniu poskytoval len tanky ešte sovietskej konštrukcie či ich modernizovanej verzie. Minulý týždeň Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty oznámili, že dodajú Kyjevu svoje bojové vozidlá pechoty a prieskumné obrnené vozidlá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok