Poruchou ADHD netrpia len deti. Psychologička Málišová popísala, aké prejavy majú dospelí

ta3/Alžbeta Múcsková
28.10.2022 00:00

Ľudská neschopnosť a zlyhanie môžu prameniť z nediagnostikovaného ochorenia. ADHD patrí do skupiny neurovývinových porúch. Ľudia sa s ňou stretávajú najmä pri deťoch, avšak mnoho dospelých trpí touto poruchou tiež a ovplyvňuje ich každodenný život.

Poruchou ADHD netrpia iba deti. Psychologička Málišová popísala jej vplyv na dospelých
profimedia

V rozhovore sme sa pýtali:

  • ako vzniká porucha ADHD,
  • aké príznaky a prejavy má ADHD,
  • ako ovplyvňuje porucha dospelých ľudí.

Čo je to porucha ADHD?

ADHD je neurovývinová porucha, čo znamená, že začína v detstve a súvisí s netypickým vývinom nervového systému. Dôsledkom je, že mozog funguje abnormálnym spôsobom, čo sa prejavuje v oblasti spracovávania informácií, kontroly správania aj prežívania emócií. Má negatívny dopad na štúdium, pracovný výkon a vzťahy človeka, ktorý ňou trpí.

Život s ADHD

Aké sú príznaky a prejavy ADHD?

Typické prejavy ADHD vieme rozdeliť do troch základných skupín symptómov: porucha pozornosti, hyperaktivita a impulzívnosť. Narušenie pozornosti je zúženým pojmom, pretože v skutočnosti ide o narušenie exekutívnych funkcií. Tie sú zodpovedné napríklad za plánovanie a organizovanie činností, výber relevantných informácií, filtrovanie reakcií na rušivé alebo nepodstatné podnety, odloženie odmeny na neskôr a podobne. U detí aj dospelých vidíme ľahkú vyrušiteľnosť pri učení alebo práci, nedokončovanie úloh, časté chyby z nepozornosti či strácanie vecí a problémy s plánovaním a organizovaním aktivít. 

Hyperaktivita a impulzívnosť bývajú najviac viditeľné v detstve a v priebehu dospievania sa väčšinou stávajú menej nápadné. Deti s ADHD majú problém obsedieť, odbiehajú od činností, sú stále akoby poháňané motorom, pričom nadmerná aktivita býva málo produktívna – veľa vecí začnú, no nevydržia ich dokončiť. Impulzívnosť zahŕňa prejavy ako skákanie do reči alebo hovorenie bez rozmýšľania, netrpezlivosť a predbiehanie sa napríklad pri hrách, ktoré vyžadujú striedanie, či neustále vyrušovanie iných ľudí. Dospelí si to už väčšinou vedia podržať pre seba, ale ostávajú často vnútorne napätí a netrpezliví. 

Treba si však tiež uvedomiť, že uvedené prejavy sú síce symptómy ochorenia, ale nie sú špecifické len pre ADHD. Nie každé dieťa alebo dospelý, ktorý má narušenú pozornosť alebo sa prejavuje hyperaktívne musí mať ADHD. Napríklad niektorí ľudia sú prirodzene viac aktívni a pohybliví, je to súčasť ich temperamentu. Niekto je zase viac impulzívny. Podobné symptómy tiež môžu byť súčasťou iných porúch, napríklad epizódy depresie, ktorá sa taktiež prejaví narušením pozornosti. Pre ADHD je typický práve celoživotný priebeh, pervazívnosť príznakov, ktoré sa prejavujú v rôznych oblastiach života a významný dopad na každodenné fungovanie. Diagnostika poruchy by preto nemala stáť len na samotnom "spočítaní symptómov", ale na dôslednom zvážení celého kontextu.

Psychologička Eva Málišová pôsobí vo vzdelávacej a psychologickej spoločnosti Psyche Educa. Zameriava sa na klinickú psychológiu. V zamestnaní sa venuje neuropsychologickej a klinicko-psychologickej diagnostike dospelých pacientov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok