ROZHOVOR: Keď Matoviča chytí ošiaľ, je ochotný rozbiť všetko, hovorí Bugár pred hlasovaním o vláde

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
14.12.2022 21:04

Čas s vnučkou by za politiku nevymenil. Nezlákal ho ani nový projekt Mikuláša Dzurindu. Bývalý šéf strany Most-Híd Béla Bugár hovorí, že kabinet Eduarda Hegera využíva 48 hodín pred hlasovaním o vyslovení nedôvery na hľadanie poslancov, ktorí "by boli ochotní za niečo nepovaliť vládu". Ako vníma odchod Martina Borguľu z klubu Sme rodina a či by odchod Igora Matoviča pomohol vláde prežiť, sme sa pýtali v rozhovore.

ROZHOVOR: Keď Matoviča chytí ošiaľ, je ochotný rozbiť všetko, hovorí Bugár pred hlasovaním o vláde
ta3

Béla Bugár v rozhovore hovorí:

  • čo koalícia vymyslí za 48 hodín,
  • ako vníma odchody Borguľu a Krošláka,
  • či ho Dzurinda oslovil na spoluprácu,
  • či ho prekvapilo zrušenie obvinení v kauze Súmrak,
  • ako by zmena vlády ovplyvnila postoj SR k Ukrajine.

Blíži sa koniec roka. Ktoré domáce udalosti vám v budúcnosti zídu na um, keď sa spomenie rok 2022?

Problém s vládou a vládnou koalíciou, a samozrejme, aj otázky energetickej krízy, ktoré nevyplývajú len z toho, že v susedstve máme vojnu, ale aj z iných záležitostí. Minimálne tieto dve veci zaťažia aj každý domáci rozpočet, aj hlavu rozmýšľajúceho človeka.

Vládu Eduarda Hegera budú napokon odvolávať až vo štvrtok, odhlasovali si to včera poslanci. Dostal tak dva dni na jej záchranu. Ustojí premiér Heger podľa vás situáciu?

Problém je v tom, že nevyužili minimálne posledné dva mesiace na to, aby našli nejaké riešenie. Myslím si, a bol by som rád, keby som sa mýlil, že hľadajú poslancov za 48 hodín, ktorí by boli ochotní za niečo nepovaliť vládu. Bude to problém. Jednak, táto vláda sa pasovala za protikorupčnú, na druhej strane, ak by k takému niečomu došlo, tak ten étos je už pošramotený.

Keď padla druhá Dzurindova vláda aj Radičovej vláda, voľby boli skôr. Vždy sme riešili problém, keď vznikol. Ak vláda padla, okamžite sme riešili, čo s tým. Ak padne vláda, minimálne sa musíte dohodnúť aj s opozíciou, kedy by mali byť predčasné voľby, a čo robiť do tých predčasných volieb - či bude národná rada prijímať nejaké zákony, aké zákony sa budú prijímať, v čom pomôže opozícia, a v čom nie.

Pamätám si, že keď padla vláda v roku 2011, tak nám Smer pomohol schváliť štátny rozpočet, aby sme nešli do provizória. Matovič aj so svojimi poslancami vtedy povedali nie kvôli gastrolístkom. Stále musíte vedieť rokovať. Problémom je, kto bude s kým rokovať. Medziľudské vzťahy medzi politikmi vládnej koalície aj opozície sú pošramotené, zničené.

Tesne pred včerajším hlasovaním skončili v klube koaličného hnutia Sme rodina Martin Borguľa aj Ján Krošlák, ktorí sa "rozlúčili" s vládou OĽANO. Ako čítate tieto odchody na poslednú chvíľu?

Každému poslancovi, ktorý išiel do politiky preto, aby si splnil svoje predsavzatia alebo pomohol ľuďom, musí prekážať to, akým spôsobom sa v súčasnosti vládne. V prípade pána Borguľu, tam vidím určitú podmienku, ktorá je veľmi nebezpečná. Hovoril, že by bol ochotný nehlasovať za pád vlády, keby minister vnútra padol. To sú jeho osobné záujmy, lebo bol obvinený. Toto by už svedčilo o korupcii. Bol by som nerád, keby sme sa toho dožili.

Odchod Matoviča nie je riešením

Po presune hlasovania sa začalo hovoriť, že by Heger predsa len mohol odvolať ministra financií Igora Matoviča. Zalepilo by to podľa vás SaS oči?

Ja som sa už tak sklamal v SaS, najmä v pánovi Sulíkovi. Nezaujíma ma, čo bude s ním a jeho očami. Niekto, kto sleduje minimálne posledný rok politiku, si snáď nemyslí, že sa odchodom Matoviča zmení situácia. Niektorí mali veľké očakávania od Hegera, že dôjde k zmene. K akej zmene došlo? Matovič všetko rieši zozadu a riadi. 

A keby aj padol a odišiel ako minister? Predpokladám, že by sa vrátil do parlamentu. A keby sa nevrátil, stále má možnosť riadiť svojich poslancov, a robiť iným zle. Ak sa vráti, bude to ešte horšie. My sme ho zažili párkrát v parlamente. Keď ho chytí ošiaľ, tak je ochotný rozbiť všetko. Nemyslím si, že riešením je odchod Matoviča. Riešením by bolo, keby sa na čelo vlády postavil človek, ktorý je dostatočne silný a zásadový. Musel by mať "gule" na to, aby buchol do stola, a povedať "prepáčte, takto to musí byť".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok