Lipšic pre ta3: Obvinenia vplyvných osôb prinášajú protitlak. Ak budú dôkazy, budeme stíhať kohokoľvek

ta3/Martin Linhart; mš
3.12.2022 00:00

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že Generálna prokuratúra SR schvaľuje procesný postup špeciálnej prokuratúry v prípadoch, keď nie sú obvinené mediálne známe osoby. V prípade vplyvných osôb však rovnaký postup označuje za nezákonný. Reagoval tak na zrušenie obvinení Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a Norberta Bödöra v kauze Súmrak.

Lipšic pre ta3: Obvinenia vplyvných osôb prinášajú protitlak. Ak budú dôkazy, budeme stíhať kohokoľvek
TASR - Jaroslav Novák

V rozhovore sa dočítate:

  • ako by sa mal podľa Lipšica upraviť paragraf 363,
  • aký je vzťah medzi špeciálnou a generálnou prokuratúrou,
  • či súhlasí so znížením trestov za ekonomickú trestnú činnosť,
  • či Slovensko vôbec potrebuje špeciálnu prokuratúru.

Aktuálne kauzy

NAKA obvinila Jaroslava Haščáka, Annu Bubeníkovú, Jirka Malchárka a ďalších v kauze Gorila. Môžete k tomu povedať viac? 

Je pravdou, že toto obvinenie bolo vznesené. Podľa mojich informácií sa doručuje samotné uznesenie o vznesení obvinenia. Ide o viacero skutkov, ale práve preto, lebo nemám informáciu o tom, že by bolo doručené uznesenie obvineným osobám, ktorých je niekoľko, tak by som to nerád v médiách nejako bližšie komentoval. 

Týka sa to obsahu nahrávky?

Týka sa to kauzy Gorila, teda áno, samotného obsahu nahrávky a konkrétnych privatizačných projektov a rozhodnutí. 

Jaroslav Haščák už v súvislosti s Gorilou obvinený bol. Nakoniec to skončilo tak, že štát sa mu musel ospravedlniť, pretože jeho právnici hrozili žalobou minimálne za 13,5 milióna eur. Nehrozí teraz rovnaký scenár aj v tomto prípade? Je to naozaj dôkazne silné?

Nepoznám to uznesenie, neštudoval som ho, takže nepoznám dôkaznú situáciu. Čo viem určite garantovať, je, že dozorujúci prokurátor si preštuduje uznesenie a súvisiaci spisový materiál, a následne rozhodne o ďalšom postupe. My nebudeme postupovať podľa toho, že sa budeme obávať, čo sa stane v budúcnosti. Ideme presne podľa zákona, podľa dôkazov a podľa toho, kam nás dôkazy privedú. Vnímam, že keď nás dôkazy privádzajú k vplyvným osobám slovenského verejného alebo podnikateľského života, tak nastáva určitá reakcia, určitý protitlak. Tým sa ale my ako prokurátori nemôžeme vôbec spravovať.

V utorok oznámila generálna prokuratúra rozhodnutie v inej veľkej veci, a to v kauze Súmrak. Zrušila obvinenie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara aj Norberta Bödöra, lebo bol porušený zákon. Ako sa vám to počúvalo?

V tejto konkrétnej veci je to záväzné hodnotenie generálnej prokuratúry. Nám doposiaľ uznesenie generálneho prokurátora doručené nebolo. Takže ja sa veľmi ťažko môžem vyjadrovať k nejakým medializovaným informáciám alebo informáciám z tlačovej konferencie. V každom prípade predpokladám, že Úrad špeciálnej prokuratúry bude na rozhodnutie generálnej prokuratúry reagovať, pretože určite budeme porovnávať rozhodnutie generálnej prokuratúry v tejto veci s inými rozhodnutiami, ktoré sa tiež týkali buď zločineckých skupín, alebo vyslovených právnych názorov, ktoré v iných veciach boli odlišné. 

To je ten problém, že sa vo viacerých prípadoch stáva, že keď nejde o mediálne známe osoby, tak generálna prokuratúry aprobuje náš procesný postup a v prípade vplyvných osôb ten istý postup označí generálna prokuratúra za nezákonný. Myslím si, že to je v právnom štáte problém, keď platia iné procesné pravidlá pre vplyvné osoby a iné pre ostatných obvinených.

Viete to povedať na nejakom príklade?

Napríklad vo veci bývalého riaditeľa SIS nám bolo vytknuté, že osoby, ktoré boli materiálne podozrivé, boli pred vznesením obvinenia vypočuté v procesnom postavení svedkov a že to je nepoužiteľné. Tento právny názor je nesprávny a bol aj vtedy v rozpore s judikatúrou Najvyššieho súdu a dnes už generálna prokuratúra tento názor nemá. To znamená, že keď aj obhajoba namietne tento postup, v konaní podľa tohto paragrafu generálna prokuratúra tento postup aprobuje, a tvrdí, že je možné vypočúvať materiálne podozrivých ako svedkov v štádiu pred vznesením obvinenia. V princípe ich však ani v žiadnom inom postavení vypočúvať možné nie je.

Boja sa súdu?

Ako vnímajú prokurátori takúto situáciu, keď sa s tým stretnú? Aj v spoločnosti nastáva isté rozčarovanie, ako keby tí, ktorí sú hore, boli nedotknuteľní. 

Nechcem príliš komentovať pocity mňa a mojich kolegov. Musíme byť profesionáli a ísť ďalej. Pokiaľ sa prokurátori a vyšetrovatelia venujú závažnej kauze, kde sú podozrivé alebo obvinené vplyvné osoby, venujú tomu týždne a mesiace práce, svoju energiu, čas a sú pod obrovským tlakom, vyhrážajú sa im politici alebo oligarchovia, a potom je ich práca takýmto spôsobom od začiatku znegovaná. To môže byť frustrujúce. Ale nie sme tu na to, aby nás ovládli emócie, ale sme tu na to, aby sme robili. 

Bol by som len rád, keby nás aj generálna prokuratúra nechala robiť a keby sme nechali vyhodnotenie dôkazov na konajúce súdy. Koniec koncov, v kauze Súmrak konajúce súdy vrátane Najvyššieho súdu potvrdili, že trestné stíhanie je vedené dôvodne. A to aj za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Najvyšší súd mal výhrady k formulácii skutkovej vety v časti zosnovania zločineckej skupiny. Nemal žiadne výhrady k tomu, že by obvinené osoby mali byť členmi zločineckej skupiny. Aby som bol úplne jednoznačný, v princípe je to rovnaká zločinecká skupina, ktorá je stíhaná vo veci Očistec, kde pred rokom a pol nemala generálna prokuratúra žiaden problém s naplnením základných znakov zločineckej skupiny.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok