ONLINE: Populácia Kyjeva sa vrátila takmer do predvojnového stavu, povedal starosta mesta

ta3 TASR ČTK ČT24
30.12.2022 06:35

Počet obyvateľov Kyjeva sa vrátil takmer na predvojnovú úroveň. V rozhovore s nemeckým týždenníkom Der Spiegel to v piatok uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:25 Od začiatku ruskej invázie zazneli v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev varovné sirény už dovedna 638-krát a stav núdze bol v platnosti takmer 694 hodín, uviedol v piatok šéf tamojšej vojenskej administratívy Serhij Popko. 

22:18 Ruský prezident Vladimir Putin povolil zákazníkom z nie priateľských krajín platiť dlhy za dodávky zemného plynu z Ruska v zahraničných menách, uviedol na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na nový výnos hlavy štátu. Ten mení Putinov dekrét z konca marca, vyžadujúci platby za ruský plyn v rubľoch.

21:55 Ruská invázia na Ukrajinu by sa do budúceho leta mohla skončiť, domnieva sa britský historik Ian Kershaw.

21:24 Ruské vedenie prijalo rozhodnutie začať 5. januára novú vlnu mobilizácie, pretože vo vojne proti Ukrajine pociťuje nedostatok živej sily, povedal stanici BBC náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. Podľa neho oproti septembrovej mobilizácii nedôjde k žiadnym podstatným zmenám. Vojenské správy sa však prispôsobili, a tak sa všetko odohrá relatívne hladšie, predpokladá Budanov.

19:38 Niekoľko mesiacov po krvavom dobytí ukrajinského prístavného mesta Mariupol zverejnilo Rusko v piatok prvýkrát svoj odhad obetí s tým, že tam zahynulo 3000 civilistov. 

19:30 Ukrajinská štátna pohraničná služba informovala, že od 24. februára sa územie Ukrajiny pokúsilo nelegálne opustiť viac ako 12.000 osôb, na ktoré sa vzťahovala všeobecná mobilizácia vyhlásená v súvislosti s vojnou rozpútanou Ruskom.

17:27 Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR), samozvané republiky na východe Ukrajiny v súčasnosti okupované a anektované Ruskom, prijali v piatok nové "ústavy", uviedli ruské médiá. Informoval denník The Guardian, ktorý sa odvolal na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS.

17:28 Až 60 percent Ukrajincov chce sláviť Vianoce 25. decembra a iba 25 percent v doterajšom termíne, teda 7. januára. Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa uskutočnil prostredníctvom aplikácie DIJA (Deržava i ja — v preklade: Štát a ja). 

17:20 Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, uväznený vo svojej vlasti, je presvedčený, že vojna Ruska proti Ukrajine skončí "úplnou porážkou a kolapsom Ruska".

16:08 Tisícky vojakov a civilistov sú na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vedené ako nezvestné, uviedla v piatok poradkyňa ukrajinského prezidenta Aľona Verbytská. Informovala agentúra DPA. 

15:20 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval členské krajiny aliancie, aby zosilnili dodávky zbraní Ukrajine. Vojenská podpora krajiny brániacej sa ozbrojenej agresii susedného Ruska je najrýchlejšou cestou k ukončeniu konfliktu, povedal v rozhovore s agentúrou DPA.

15:18 Je nepravdepodobné, že ukrajinská strela vo štvrtok preletela do Bieloruska náhodou, vyhlásil podľa agentúry RIA Novosti šéf bieloruskej bezpečnostnej rady Aljaksandr Valfovič.

14:58 Je nepravdepodobné, že ukrajinská strela vo štvrtok preletela do Bieloruska náhodou, vyhlásil podľa agentúry RIA Novosti šéf bieloruskej bezpečnostnej rady Aljaksandr Valfovič.

14:43 Ruské sily zaútočili na obec Katerynivka a mesto Kupjansk v Charkovskej oblasti. Oba údery si vyžiadali obete, ich počet úrady zisťujú. Podľa Kyryla Tymošenka z prezidentskej kancelárie v Katerynivke zomreli najmenej dvaja ľudia.

14:22 Rusko sa stalo jedným z najväčších dodávateľov ropy a plynu do Číny. Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin.

14:03 Americký prezident Joe Biden, nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron tento rok nedostanú novoročný pozdrav od ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedol to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

13:25 Webová stránka tlačovej agentúry Ukrinform v piatok informovala, že Ukrajina očakáva v roku 2023 dodanie 12 ďalších provizórnych mostov z Českej republiky. Citovala pritom Andrija Ivka, zástupcu šéfa Ukrajinskej štátnej agentúry ciest a diaľnic.

12:53 Rusi zaútočili na mesto Semenivka v Černihivskej oblasti, jeden človek zomrel, uviedol Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

12:27 Americký prezident Joe Biden v noci na piatok podpísal rozsiahly zákon o výdavkoch vo výške takmer 1,7 bilióna dolárov. Na vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu je určených takmer 45 miliárd dolárov.

11:53 Krátko pred prelomom roka je počet ľudí vstupujúcich na Ukrajinu z Poľska vyšší, než počet ľudí prekračujúcich hranicu opačným smerom. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnila poľská Pohraničná stráž 

11:36 Rusi vo štvrtok zabili civilistu v Bachmute v Doneckej oblasti, oznámil predseda oblastnej správy Pavlo Kyrylenko.

11:14 Ruský prezident Vladimir Putin povedal v piatok čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že má záujem posilňovať vojenskú spoluprácu s Čínou. Ocenil aj úsilie oboch krajín odolávať vplyvu Západu. 

10:50 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval členské krajiny Severoatlantickej aliancie, aby pokračovali v dodávkach zbraní Ukrajine. "Môže to znieť paradoxne, no vojenská podpora Ukrajiny je najrýchlejšou cestou k mieru," povedal nórsky politik.

10:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v piatok na sociálnej sieti Telegram sériu fotografií ukrajinských vojakov a záchranárov v akcii. Zároveň pripojil odkaz v ukrajinčine i angličtine. "Bojujeme za Ukrajinu, za hodnoty, ktoré spájajú Európu a demokratický svet, za spoločnú hodnotu života. Za všetko, čo sa teroristický štát pokúša zničiť," napísal v aktuálnom predkoncoročnom období Zelenskyj. 

9:55 Ukrajinci majú obrovský záujem o školenia prvej pomoci. Hlásia sa na nich učitelia, dobrovoľníci či vodiči záchraniek, ktorí jazdia pomáhať alebo vyzdvihovať ľudí na frontovú líniu, povedala v telefonickom rozhovore s ČTK Zuzana Kuráňová, projektová manažérka slovenskej humanitárnej organizácie STEP-IN, ktorá pomáha s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na Ukrajine.

9:26 Zábery z Mariupoľa.

8:48 Británia v piatok oznámila, že dodala Ukrajine vyše 1000 detektorov kovov a 100 súprav na deaktivovanie bômb, ktoré pomáhajú čistiť mínové polia. Ide o najnovšiu britskú dodávku vojenskej pomoci tejto krajine napadnutej Ruskom. 

8:19 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešok zničila šestnásť ruských dronov, ktoré útočili na Kyjev. Oznámili to ukrajinské vzdušné sily, ktoré citovala agentúra Reuters. Protivzdušný poplach sa v ukrajinskej metropole rozoznel okolo 01:00 SEČ.

7:52 Desať dronov zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana v Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti, uviedlo armádne Operačné veliteľstvo Východ.

7:27 Ukrajinské hlavné mesto Kyjev sa v noci na piatok stalo terčom útoku dronov. Miestni predstavitelia vydali krátko po 02.00 h na sociálnej sieti Telegram varovanie, aby sa obyvatelia mesta skryli v protileteckých krytoch.

7:02 Spojené štáty zvažujú, že pošlú na Ukrajinu bojové vozidlá Bradley, konečné rozhodnutie ale ešte nepadlo. Napísala to agentúra Bloomberg.

6:40 Od začiatku vojny je na Ukrajine nezvestných vyše 15-tisíc ľudí. Povedala to v rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnili médiá nemeckej skupiny RND, ombudsmanka pre práva vojakov a poradkyňa ukrajinského prezidenta Aljona Verbycká. Podľa nej ale Rusko uznáva oveľa menší počet ukrajinských vojnových zajatcov. Nad osudom ostatných ľudí tak panuje nejasnosť. Údaj nemožno nezávisle overiť.

6:35 Udalosti na Ukrajine sme sledovali aj vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok