Minsk obviňuje Kyjev: Snaží sa vyprovokovať regionálny konflikt. Strela nepreletela do Bieloruska náhodou

TA3 ČTK
30.12.2022 15:18

Je nepravdepodobné, že ukrajinská strela vo štvrtok preletela do Bieloruska náhodou, vyhlásil podľa agentúry RIA Novosti šéf bieloruskej bezpečnostnej rady Aljaksandr Valfovič.

Lukašenko
TASR/AP

Bieloruské sily podľa skoršieho tvrdenia Minsku vo štvrtok dopoludnia zostrelili protilietadlovú raketu S-300 vyslanú z Ukrajiny. Trosky rakety údajne dopadli na pole pri bieloruskej dedine Harbacha, ktorá leží asi 15 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Ukrajina sa vo štvrtok bránila ďalším masívnym ruským vzdušným útokom. Rakety S-300, pôvodne určené na protivzdušnú obranu, používa ako ukrajinská, tak aj ruská armáda. Rusi ich používajú na útoky na pozemné ciele. Ukrajinské ministerstvo obrany už vo štvrtok vyslovilo podozrenie, že incident mohol byť výsledkom úmyselnej ruskej provokácie s cieľom zatiahnuť Bielorusko do vojny.

Šéf bieloruskej bezpečnostnej rady v piatok naopak obvinil Ukrajinu, že sa snaží preniesť vojnu cez svoje hranice. "Kyjev sa všetkými spôsobmi snaží vyprovokovať regionálny konflikt. Ukrajinskej strane nestačí vojna na jej území," citovala ho agentúra RIA Novosti, ktorá býva spájaná s prokremeľskou propagandou.

"Dôvod preletu rakety na naše územie objasníme. Ale záruk, že k nám preletela náhodou, je veľmi málo. Očividne sa tu uskutočňuje niečí úmysel," vyhlásil aj bieloruský predstaviteľ. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok povedal, že Rusko je znepokojené štvrtkovým incidentom. "Je to udalosť, ktorá vyvoláva krajné znepokojenie. Nielen naše, ale aj našich bieloruských partnerov," citovala ho agentúra TASS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok