ONLINE: Ruská armáda zaradila do flotily nové plavidlá. Meloniová oznámila, že navštívi Kyjev

ta3 TASR ČTK ČT24
29.12.2022 06:44

Talianska premiérka Giorgia Meloniová navštívi začiatkom februára Kyjev. Ruské námorníctvo dostalo novú strategickú jadrovú ponorku Generalissimus Suvorov vybavenú medzikontinentálnymi balistickými raketami Bulava s jadrovými hlavicami. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:40 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

22:25 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok svojím výnosom povolil hodnostárom a úradníkom odoslaným na okupované územia či príslušníkom armády a bezpečnostných zložiek zapojeným do bojov na Ukrajine nezverejňovať svoje majetkové priznania. Putin súčasne pozastavil na dobu "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ nazýva vojnu proti Ukrajine, zverejňovanie všetkých majetkových priznaní úradníkov.

21:40 Bulharský investigatívny novinár Christo Grozev, známy vďaka projektom organizácie Bellingcat, ktorého Rusko zaradilo na zoznam hľadaných osôb, má obavy o svoj život i životy členov svojej rodiny. V tejto súvislosti mu už pomoc ponúklo niekoľko európskych krajín vrátane Rakúska, kde žil v posledných desiatich rokoch, informovala vo štvrtok agentúra AP. 

20:18 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok podpísal zákon, podľa ktorého môže byť sabotáž potrestaná až doživotným väzením. Informuje agentúra DPA. 

20:11 Ukrajina vo štvrtok uviedla, že dopad rakety na územie v západnej časti Bieloruska mohol byť aj "zámernou provokáciou" zo strany Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v reakcii na incident vo štvrtok večer vydalo ukrajinské ministerstvo obrany. Súčasne vyjadrilo pripravenosť vykonať vyšetrovanie, a to aj za účasti expertov "z radov štátov, ktoré nie sú spojené s podporou Ruska ako teroristického štátu". Informovala o tom stanica Rádio Sloboda.

19:16 Šéf Kremľa Vladimir Putin privítal návrat staronového izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sa vo štvrtok po roku a pol vrátil k moci. Putin v tejto súvislosti ocenil Netanjahuov prínos k rozvíjaniu priateľských vzťahov s Ruskom, informuje agentúra AFP. 

18:37 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok podpísal zákon o trestnej zodpovednosti za znesvätenie stuhy sv. Juraja, ktorá bola aj zákonom uznaná za jeden zo symbolov vojenskej slávy. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá spresnila, že príslušný dokument je zverejnený na oficiálnom webe s právnymi aktmi.

18:07 Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Ukrajiny v súvislosti s dopadom rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany neďaleko mesta Brest na západe Bieloruska. 

17:20 V dôsledku masívnych ruských vzdušných útokov ohlásilo vo štvrtok mnoho ukrajinských miest výpadky prúdu a poškodenie energetickej infraštruktúry. V Kyjeve, kde úlomky rakiet zasiahli dva rodinné domy, sú podľa starostu Vitalija Klička najmenej štyri zranenia vrátane štrnásťročného dievčaťa. Ľvov na západe Ukrajiny sa ocitol z 90 percent bez prúdu, oznámil jeho starosta Andrij Sadovyj, s havarijnými výpadkami prúdu sa stretávajú aj obyvatelia Kyjeva a Odeskej oblasti na juhu krajiny. V Charkove si ruské ostreľovanie vyžiadalo najmenej dvoch mŕtvych, uviedol gubernátor Oleh Synehubov. Druhé najväčšie ukrajinské mesto sa medzitým opäť ocitlo pod paľbou, podľa médií dnes už tretíkrát.

17:00 Talianska premiérka Giorgia Meloniová navštívi začiatkom februára Kyjev. Oznámila to vo štvrtok na koncoročnej tlačovej konferencii v Ríme, informuje agentúra APA. 

16:06 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok na svojej stránke na platforme Telegram zverejnilo koláž s vystrelenou riadenou strelou Kalibr doplnenú o text "Kalibr sa nikdy neminie". Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá poznamenala, že táto koláž bola zrejme zverejnená namiesto komentára k najnovšiemu vývoju vo vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine. 

16:05 Poľsko je pripravené na ruský zákaz vývozu ropy do krajín uplatňujúcich cenový strop na ruskú ropu. Uviedla to vo štvrtok poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová. Poľsko už znížilo odber ruskej ropy a zabezpečilo si alternatívne dodávky z iných krajín, napríklad zo Saudskej Arábie, informovala agentúra Reuters.

15:56 Pri Engelse v ruskej Saratovskej oblasti ruská protivzdušná obrana zostrelila dron, informoval vo štvrtok podľa agentúry TASS gubernátor oblasti Roman Busargin. Podľa gubernátora spôsobili časti zničeného dronu materiálne škody v rezidenčnej oblasti, ujmu na zdraví nikto neutrpel.

15:27 Ruské námorníctvo dostalo novú strategickú jadrovú ponorku Generalissimus Suvorov vybavenú medzikontinentálnymi balistickými raketami Bulava s jadrovými hlavicami.

15:20 Britská vláda vyčlení v budúcom roku na podporu Ukrajiny 2,3 miliardy libier (takmer 2,6 miliardy eur), povedal vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace. Cieľom je podľa neho zabezpečiť, aby ukrajinská armáda mala zbrane, ktoré potrebuje pri snahe vytlačiť zo svojej krajiny ruských okupantov.

14:49 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil štvrtkové ruské raketové útoky za "nezmyselné barbarstvo útočiace na mierumilovné ukrajinské mestá pred Novým rokom". "Tvárou v tvár takým masovým vojnovým zločinom nemôže existovať žiadna neutralita," poukázal Kuleba v príspevku na Twitteri s tým, že zastávanie 'neutrality' ohľadom konfliktu v skutočnosti znamená podporu Moskvy.

14:23 Talianska premiérka Giorgia Meloniová oznámila, že do konca februára navštívi Kyjev. Podľa nej je pokračujúca pomoc Ukrajine najlepším spôsobom, ako dosiahnuť koniec vojny. Meloniová dodala, že nevidí žiadne známky toho, že by Rusko malo snahu agresiu ukončiť.

13:48 Bieloruská protivzdušná obrana vo štvrtok okolo 10.00 miestneho času (8.00 SEČ) zostrelila protilietadlovú raketu S-300 vyslanú z Ukrajiny, uviedlo podľa agentúry TASS bieloruské ministerstvo obrany. Časti rakety dopadli podľa ministerstva neďaleko dediny Harbacha, ktorá leží v Brestskej oblasti neďaleko ukrajinských hraníc.

13:21 Protivzdušnú obranu vo štvrtok aktivovali na základni Engeľs v juhoruskej Saratovskej oblasti, kde sú umiestnené strategické lietadlá ruských ozbrojených síl. Nachádza sa stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Obrana tam zničila "neznámy objekt", oznámili oblastní predstavitelia. 

13:00 Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov si myslí, že sa situácia na Ukrajine dostala do slepej uličky. Zopakoval tak v zásade rovnaké tvrdenie, ako v uplynulom dni americký Inštitút pre štúdium vojny ohľadom situácie v Bachmute; Budanov ho ale rozšíril na celú krajinu. Podľa šéfa rozviedky sú boje na Ukrajine v patovej situácii a ani Ukrajina, ani Rusko nie sú schopné urobiť podstatný pokrok.

12:26 Náčelník ukrajinského armádneho generálneho štábu Valerij Zalužnyj uviedol, že podľa predbežných údajov vystrelilo Rusko počas štvrtového útoku 69 rakiet, z ktorých 54 zostrelila protivzdušná obrana.

11:50 Výpadok elektrickej energie po ruských raketových útokoch zasiahol vo štvrtok obyvateľov ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. 

11:13 Ukončenie vojnového konfliktu na Ukrajine počas roku 2023 očakáva 51,8 percenta opýtaných, opačný názor má 38,8 percenta respondentov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky. 

10:41 V Odese na juhu krajiny zasiahli úlomky rakety obytný dom, informoval ruský server BBC. V Odeskej oblasti, rovnako ako aj inde, boli ohlásené odstávky elektriny, ktorých cieľom je minimalizovať potenciálne škody na energetickej infraštruktúre.

10:05 Nové rozsiahle raketové útoky, ktoré vo štvrtok ráno zasiahli Ukrajinu, postihli aj mesto Ľvov. Informoval o tom starosta mesta Andrij Sadovyj.

9:47 Ruských manželov sedemdesiatnikov zatkli v meste Podoľsk v Moskovskej oblasti po tom, čo sa údajne pokúsili podpáliť miestny úrad pre odvod mužov do armády. 

9:23 Rusko nebude považovať mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za základ pre ďalšie rokovania; Moskva sa zároveň domnieva, že Kyjev ešte stále nie je pripravený na skutočné mierové rozhovory. Povedal to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

8:57 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Olexij Makejev vyzval na ďalšiu pomoc svojej krajine v boji proti ruskej invázii. "Mier nepadá z neba. Teba oň bojovať. A práve to robia Ukrajinci v mene všetkých Európanov," povedal Makejev novinám z nemeckej mediálnej spoločnosti Funke Mediengruppe; jeho vyjadrenia zverejnili vo štvrtok. 

8:39 Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu prisľúbil v stredu Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, ako aj neochvejnú podporu svojej krajiny. Do Kyjeva pricestoval prvýkrát od vtedy, ako sa v máji zhostil svojho úradu. 

8:06 Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu podporil v stredu požiadavku Ukrajiny vylúčiť Rusko z Bezpečnostnej rady OSN.

7:40 Veľká Británia daruje Ukrajine niekoľko helikoptér Sea King.

7:15 V juhukrajinskej Odese v noci na štvrtok odstránili pomník ruskej cárovnej Kataríny II. Veľkej, ktorá prístavné mesto v 18. storočí nechala založiť. Úrady spoločne so sochou niekdajšej panovníčky demontovali pomník vojvodcu z 18. storočia Alexandra Suvorova.

6:59 Novým koordinátorom Čiernomorskej iniciatívy pre obilniny, ktorá má riadiť dodávky obilia z vojnou zmietanej Ukrajiny, sa v stredu stal kuvajtský viceadmirál vo výslužbe Abdalláh Abdal Samad Daští. 

6:51 Ukrajinská armáda v stredu večer informovala, že čelila novej vlne ruských útokov takzvanými samovražednými dronmi. Ich terčom mali byť ciele na juhu a východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra DPA citujúc z vyhlásenia juhoukrajinskej protivzdušnej obrany na Facebooku. 

6:43 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je presvedčený, že Moskva dosiahne na Ukrajine svoje ciele vďaka "trpezlivosti a vytrvalosti". Lavrov sa takto podľa agentúry AFP vyjadril v rozhovore, ktorý v stredu odvysielala ruská štátna televízia. 

6:40 Udalosti na Ukrajine sme sledovali aj v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok