Zelenskyj kráča v Churchillových šľapajach, píše o jeho ceste do Washingtonu CNN

ta3 ČTK
21.12.2022 13:41

Príchod ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Washingtonu má isté historické paralely s návštevou britského premiéra Winstona Churchilla pred 81 rokmi, píše web televízie CNN. Churchill do Washingtonu dorazil v decembri 1941, krátko po útoku Japoncov na americký prístav Pearl Harbor. Táto vianočná návšteva upevnila spojenectvo, ktoré pomohlo vyhrať druhú svetovú vojnu a vybudovalo povojnový demokratický svet. Zelenského terajšia návšteva je jeho prvou cestou do zahraničia od 24. februára, kedy ruská armáda začala inváziu na Ukrajinu.

ergv
TASR/AP

Zelenskyj, ktorý v marcovom videoprejave k britskému parlamentu parafrázoval Churchillov prejav zo začiatku vojny s nacistickým Nemeckom, zrejme aj tentoraz britského štátnika spomenie. Z vianočných svetiel amerického hlavného mesta možno bude mať podobné pocity, ako mal Churchill, keď priplával z Británie, ktorá čelila bombardovaniu a výpadkom prúdu, podobne ako dnes Ukrajina, napísala CNN.

Churchill počas druhej svetovej vojny do Spojených štátov priplával na palube lode HMS Duke of York, ktorá sa počas plavby v zimnom Atlantiku musela vyhýbať ponorkám nepriateľa. Z pobrežia Virgínie potom letel lietadlom do Washingtonu, kde ho 22. decembra 1941 prijal prezident Franklin Delano Roosevelt, s ktorým mal nasledujúci deň tlačovú konferenciu.

Pri niekoľkých dňoch spoločných debát a schôdzok, pri ktorých si Churchill dával na raňajky sherry, obed zapíjal škótskou whisky, na večeru dostával šampanské a pred spaním sa posilňoval pohárom deväťdesiatročnej brandy, obaja vodcovia zosnovali porážku nacistického Nemecka a položili základy západného spojenectva, ktoré Biden teraz oživil svojou podporou Ukrajiny, píše CNN. Zelenského návšteva bude podľa oznámenia predstaviteľa Bidenovej administratívy trvať len niekoľko hodín.

Churchill celé mesiace túžil po zapojení USA do druhej svetovej vojny a vedel, že bude kľúčové v porážke Adolfa Hitlera. "Trávim toto výročie a sviatok ďaleko od svojej krajiny, ďaleko od svojej rodiny, a napriek tomu nemôžem popravde povedať, že sa cítim ďaleko od domova," uviedol počas svojej návštevy.

Zelenskyj bude podľa CNN vo Washingtone určite vítaný ako hrdina a bude dúfať, že dodatočná podpora USA bude znamenať, že Washington skutočne "vytasil meč za slobodu", ako povedal Churchill o Rooseveltovej administratíve vo svojom prejave v Kongrese 26. decembra 1941. Zelenskyj sa tiež chystá prehovoriť k americkým zákonodarcom. Očakáva sa, že Biden počas jeho návštevy oznámi ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote skoro dvoch miliárd dolárov, ktorého súčasťou bude aj batéria protiraketového systému Patriot. Kongres sa zároveň chystá na schválenie ďalšej masívnej pomoci.

Zelenskyj si je zrejme vedomý historických paralel. V skoršom videoprejave k britským zákonodarcom prirovnal ukrajinský boj proti ruským inváznym silám k osamelému odporu Británie proti nacistom pred zapojením Spojených štátov do druhej svetovej vojny a parafrázoval Churchillov slávny prejav z júna 1940. "Budeme bojovať až do konca, budeme bojovať až do konca pokračovať v boji za našu krajinu, stoj čo stoj," povedal Zelenskyj o vojne s Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok