ONLINE: Rusi naďalej útočia na severe frontu a v okolí Bachmutu. V Rusku vybuchlo potrubie plynovodu Bratstvo

TA3 TASR ČTK ČT24
20.12.2022 06:41

Ruskí vojaci ďalej útočia na severnom úseku frontu pri mestách Svatove a Kreminna a pri Bachmute a v okolí Donecka. Časť plynovodu Bratstvo v Rusku je uzavretá po tom, čo potrubie v Čuvašsku poškodil výbuch. Informuje o tom britská spravodajská televízia Sky News. Udalosti sme s vami sledovali online.

22:12 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:11 V Ukrajinou ovládaných oblastiach Doneckej oblasti na východe krajiny zostáva napriek nariadeniu o povinnej evakuácii najmenej 200 000 civilistov. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informovala v utorok televízia CNN.

21:36 Po explózii plynovodu Bratstvo v ruskom Čuvašsku zahynuli traja opravári a jeden bol zranený, píše agentúra AP. Podľa spoločnosti Gazprom pokračuje tranzit plynu paralelnými plynovodmi.

20:45 Ukrajina odobrala novinársku akreditáciu reportérke dánskej verejnoprávnej televízie DR Matilde Kimerovej pre obvinenia, že šíri ruskú propagandu. Oznámila to v utorok samotná televízna stanica, pričom DR i Kimerová obvinenia popreli.

19:42 Spojené štáty plánujú podľa viacerých amerických predstaviteľov poslať Ukrajine elektronické zariadenia, ktoré dokážu premeniť neriadené letecké bomby na muníciu s vysokou presnosťou zásahu.

19:38 Ruská armáda presúva časť techniky, ktorú má v Bielorusku, bližšie k hraniciam s Ukrajinou. Na Telegrame to uviedla bieloruská nezávislá monitorovacia skupina Belaruski Hajun. Zároveň upozornila, že množstvo techniky, ktoré je v súčasnej dobe presúvané do pohraničnej oblasti, je malé a nestačí na útočné akcie. Ruské ozbrojené sily vraj presúvajú zo severnej a centrálnej časti Bieloruska smerom na juh napríklad tanky a nákladné autá alebo bojové vozidlá pechoty. Belaruski Hajun ich napočítal desiatky.

18:46 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v telefonickom rozhovore s čínskou hlavou štátu Si Ťin Pchingom čínskeho kolegu požiadal, aby využil svoj vplyv na Rusko a prinútil Putina k ukončeniu vojny na Ukrajine. V zhruba hodinovom telefonáte Steinmeier zdôraznil spoločný záujem Číny a Európy na ukončenie vojny aj na rešpektovanie suverenity Ukrajiny a stiahnutie ruských jednotiek, povedal úrad nemeckého prezidenta.

18:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok upozornila, že v súvislosti s prebiehajúcou vojnou by mohlo na Ukrajine trpieť duševnou poruchou až desať miliónov ľudí, teda približne štvrtina jej obyvateľov.

17:29 Agentúra Reuters napísala, že podľa amerických diplomatov v Moskve panujú protichodné názory na to, či na Ukrajine začať protiofenzívu. Niektorí ľudia v ruskom vedení vraj chcú pokračovať v ofenzíve na Ukrajine. "Iní majú skutočné otázky, či na to Rusko má kapacitu," poznamenal tento činiteľ, podľa ktorého je na ruskej strane viditeľný nedostatok munície. Washington je podľa neho pripravený na obe varianty a Kyjev bude podporovať v každom prípade.

16:40 Za politické divadlo označila Ukrajina v utorok stretnutie šéfa Kremľa Vladimira Putina a bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorí sa počas pondelkových rokovaní v Minsku zaviazali k prehĺbeniu vojenskej spolupráce medzi Ruskom a Bieloruskom. Informovala agentúra AFP.

15:17 Rusko má v úmysle Iránu výmenou za stovky dronov poskytnúť pokročilé vojenské komponenty, tvrdí Londýn. Podkope to podľa neho medzinárodnú bezpečnosť.

14:35 Časť plynovodu Bratstvo v Rusku je uzavretá po tom, čo potrubie v Čuvašsku poškodil výbuch. Informuje o tom britská spravodajská televízia Sky News.

14:25 Rusko dostalo z Poľska a Nemecka požiadavku na dodanie ropy, povedal šéf Transnefti. To odporuje stanovisku Varšavy, ktorá uviedla, že ropu z Ruska nechce.

12:15 Volodymyr Zelenský navštívil Bachmut, kde sa odohrávajú najťažšie boje medzi ukrajinskými vojakmi a ruskými inváznymi silami, uviedla jeho kancelária. Prezident sa stretol s vojenskými predstaviteľmi a odovzdal vyznamenanie vojakom.

11:13 Podľa ukrajinských vládnych predstaviteľov dosiahne čiastka investovaná do obnovy kultúrneho sektora výšku asi 3,8 miliardy dolárov. Pôjde tak o jedno alebo dve percentá z prostriedkov celkového plánu obnovy krajiny.

9:40 Návšteva ruského ministra obrany Sergeja Šojgua na "predsunutých ruských pozíciách" na Ukrajine prebehla podľa rádia Slobodná Európa viac ako 80 kilometrov od frontovej línie. Rádio s odvolaním sa na verejne dostupné spravodajské informácie uviedlo, že zákopy na videu s údajnou Šojguovou návštevou boli geolokačne lokalizované do obce Armjansk na Ruskom okupovanom Kryme.

8:42 Medzinárodný menový fond (MMF) schválil program pre Ukrajinu, ktorého cieľom je udržanie ekonomickej stability po invázii Ruska a podpora financovania štátu donormi. Informovala agentúra Reuters. 

8:35 Za "mimoriadne ťažkú" označil ruský prezident Vladimir Putin situáciu v štyroch ukrajinských oblastiach nelegálne anektovaných Moskvou v septembri tohto roka, píše agentúra Reuters. 

8:03 Ruskí vojaci ďalej útočia na severnom úseku frontu pri mestách Svatove a Kreminna a pri Bachmute a v okolí Donecka, informoval v utorok ukrajinský generálny štáb. 

6:53 Predstaviteľ ukrajinskej tajnej služby uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin začiatok špeciálnej operácie na Ukrajine trikrát posunul. Informovala stanica Sky News.

6:34 Predstavitelia ukrajinského hlavného mesta Kyjev v pondelok v centre mesta rozsvietili vianočný stromček, ktorý podľa slov starostu nazvali "vianočný stromček neporaziteľnosti"

6:33 Nemecko v pondelok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) kritizovalo Irán za dodávky zbraní Rusku, ktoré sú používané vo vojne na Ukrajine. Informovala agentúra DPA. 

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok