V EÚ nikto nevyšetruje úniky plynu z Nord Streamu, vyhlásil Lavrov. Moskva zo sabotáže obvinila Západ

ta3 TASR
21.12.2022 13:31

Zdá sa, že žiadna z krajín Európskej únie riadne nevyšetruje septembrové úniky plynu z plynovodov Nord Stream, vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Európske štáty už skôr vyjadrili podozrenie, že išlo o zámerné poškodenie, a niektoré z nich obvinili Moskvu. Tá naopak zo sabotáže obvinila Západ. Incident vyšetrujú dánske a švédske úrady.

Lavrov 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

"Po explóziách na Nord Streame - ktoré, ako sa zdá, v Európskej únii nikto objektívne nevyšetruje - Rusko zastavilo dodávky plynu severnou cestou," citovala agentúra TASS Lavrova, ktorý hovoril na virtuálnom summite Organizácie čiernomorskej ekonomickej spolupráce (BSEC).

Švédska prokuratúra v druhej polovici novembra na základe vyšetrovania uviedla, že septembrové úniky plynu z plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori spôsobila sabotáž. Na poškodených plynovodoch boli podľa nej objavené zvyšky výbušnín. Dánsko v októbri oznámilo, že podľa predbežných výsledkov vyšetrovania boli úniky plynu spôsobené mohutnými explóziami. Vlastné vyšetrovanie vedie aj Nemecko.

Denník The Washington Post napísal, že neexistujú presvedčivé dôkazy, že za incidentom stála Moskva. Odvoláva sa na pritom niekoľko anonymných úradníkov a diplomatických a spravodajských predstaviteľov z niekoľkých krajín vrátane Nemecka či Spojených štátov. Podľa niektorých za výbuchmi nestálo Rusko, ďalší sa domnievajú, že získať dôkazy na obvinenie akejkoľvek krajiny bude nemožné. "Nikto ale nepochybuje, že poškodenie bolo úmyselné," píše denník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok