Ruské sily v okolí Bachmutu v posledných mesiacoch postupujú stálym tempom, uviedli americkí analytici

ta3 ČTK
21.12.2022 10:54

Ruské jednotky od októbra obsadili v okolí východoukrajinského mesta Bachmut oblasť s rozlohou 192 kilometrov štvorcových. Uvádza to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého je tempo postupu Rusov v tejto oblasti už od jesene viac-menej rovnaké. Podľa stredajšieho hodnotenia britskej vojenskej rozviedky ruské sily minulý týždeň v Bachmute mierne postúpili.

Ruské sily v okolí Bachmutu v posledných mesiacoch postupujú stálym tempom, uviedli americkí analytici
TASR/AP

Jednotky Moskvy v okolí Bachmutu medzi 1. októbrom a 1. novembrom tohto roku obsadili 100 kilometrov štvorcových území, uvádza ISW. Od 1. novembra do 20. decembra potom získali 92 kilometrov štvorcových, píšu analytici, podľa ktorých bude aj napriek stálemu tempu Rusko trvať na tom, že pri Bachmute urobilo významné územné zisky.

"Postup ruských jednotiek pri Bachmute za posledných 50 dní je zhruba rovnaký ako ich postup za október," uvádza ISW. Dianie na fronte analytici ukázali na mape, podľa ktorej ruskí vojaci postupujú južne od mesta.

Bachmut leží na severe východukrajinskej Doneckej oblasti. Vedú cez neho významné dopravné ťahy, ukrajinské a ruské sily oň bojujú od tohtoročného mája. Britská vojenská rozviedka uvádza, že intenzívne boje sa v jeho okolí vedú od júna, hoci frontová línia vedie prevažne otvorenou vidieckou oblasťou východne od mesta.

"Ruská pechota teraz zrejme drží pozície vo východných priemyselných oblastiach mesta s tým, že z času na čas postúpi aj do obytných štvrtí. Pokračujú pouličné boje," píše britské ministerstvo obrany na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok