Americký Senát schválil budúcu veľvyslankyňu v Rusku, stane sa ňou Lynne Tracyová

TA3 ČTK
21.12.2022 19:18

Americký Senát väčšinou 93 k dvom hlasom schválil Lynne Tracyovú ako budúcu veľvyslankyňu USA v Rusku. Kariérna diplomatka a súčasná veľvyslankyňa USA v Arménsku bude prvou ženou zastávajúcou tento post, píše agentúra Reuters.

Americký Senát schválil budúcu veľvyslankyňu v Rusku, stane sa ňou Lynne Tracyová
Twitter/John Hudson

Tracyovú do funkcie nominoval v septembri americký prezident Joe Biden. Senát nomináciu potvrdil v stredu len niekoľko chvíľ pred príletom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Washingtonu, ktorého krajina sa od februára tohto roka bráni ruskej agresii.

Veľvyslanecký post v Rusku nie je obsadený od 4. septembra, keď svoje pôsobenie v Moskve ukončil John Sullivan. Ruská vojna na Ukrajine vyostrila už aj tak zlé vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Obe krajiny však nejavia vôľu k tomu diplomatické väzby pretrhať celkom; na začiatku decembra si napríklad po niekoľkých mesiacoch rokovaní vymenili prominentných zajatcov: americkú basketbalistu Brittney Grinerovú za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta.

Tracyová je na čele veľvyslanectva v Arménsku od roku 2019. Hovorí po rusky a v rokoch 2014 až 2017 bola druhým najvyšším pracovníkom americkej ambasády v Moskve. Proti jej vymenovaniu do funkcie zdvihli ruku dvaja republikánski senátori Rand Paul a Mike Lee.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová minulý týždeň spochybnila, či je Tracyová pre funkciu kompetentná. Tracyová podľa nej vo svojich výstupoch v médiách a vo vystúpení pred kongresovým výborom pre zahraničné vzťahy podporila sankcie proti Moskve a zdôraznila, že treba spolupracovať s opozíciou a občianskou spoločnosťou, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok