ONLINE: Rusi v Bielorusku začnú vojenské cvičenie. Vagnerova skupina využíva vojakov ako potravu pre delá

TA3 ČTK TASR ČT24
19.12.2022 06:41

Ruskí vojaci, ktorých v októbri vyslali do spoločnej regionálnej vojenskej formácie v Bielorusku, sa zúčastnia na taktickom cvičení. Ruská súkromná polovojenská organizácia Vagnerova skupina využíva pri svojom postupe na Ukrajine naverbovaných vojakov ako potravu pre delá, vyplýva z najnovších zistení britskej tajnej služby. Udalosti sme s vami sledovali online.

Postup pokračuje. Ukrajina pri Lymane a Chersone napreduje, dokonca vraj vstúpila do Luhanska
AP Photo/Evgeniy Maloletka

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:56 Na inštalácii v Petrohrade, ktorá oslavovala dobytie ukrajinského Mariupolu ruskou armádou, sa ani nie týždeň po jej odhalení objavil nápis upozorňujúci na zabíjanie civilistov ruskými silami. Ruské úrady sa domnievajú, že jeho autorkou je sedemnásťročná školáčka, ktorú už zadržala polícia a spísala s ňou záznam o "diskreditovaní ruskej armády", informovala stanica Rádio Sloboda.

22:51 Vladimi Putin v pondelok nariadil posilniť ruské hranice a dal pokyn špeciálnym službám, aby kontrolovali masové zhromaždenia a zaistili bezpečnosť ľudí v regiónoch na Ukrajine, ktoré Moskva považuje za svoje, informovala agentúra Reuters.

22:00 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok uviedol, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nerozumie závažnosti súčasnej situácie a nedostatočne sa zaujíma o ukrajinský ľud.

21:49 Súhlas ľudí v Európskej únii s opatreniami proti Rusku a na podporu Ukrajiny zostáva silný. V niektorých krajinách ale v porovnaní s aprílom klesol, ukazujú výsledky obsiahnuté v decembrovej správe Eurobarometra.

21:03 Prezident Vladimir Putin v pondelok uviedol, že Rusko "nemá záujem" pripojiť Bielorusko k svojmu územiu. Povedal to v Minsku po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

20:26 V Charkovskej oblasti úrady doteraz neidentifikovali viac ako dvesto mŕtvych, ktorých telá objavili ukrajinskí vojaci na oslobodených územiach. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na oddelenie komunikácie Hlavného úradu Národnej polície v Charkovskej oblasti.

20:06 Bielorusko uviedlo do pohotovostného bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander dodané Ruskom, povedal podľa TASS Alexander Lukašenko.

19:56 Generálny tajomník OSN António Guterres nepredpokladá, že ruská vojna na Ukrajine sa skončí v blízkej budúcnosti. Uviedol to v pondelok na koncoročnej tlačovej konferencii v New Yorku.

19:19 Rozhodnutie krajín Európskej únie obmedziť ceny plynu podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého ukončí manipulácia trhu zo strany Ruska a Gazpromu.

18:37 Dnešné rozhodnutie krajín Európskej únie obmedziť ceny plynu v prípade ich výrazného rastu je podľa Moskvy neprijateľné. Je to útok na trhové ceny, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra Reuters.

 17:58 Slovensko dostalo prvé z 15 tankov Leopard 2A4, ktoré mu Nemecko sľúbilo ako kompenzáciu za dodávku 30 bojových vozidiel pechoty Ukrajine. Slovenskému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi tank odovzdala pri slávnostnej ceremónii nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Ďalších 14 nemeckých tankov dostane Slovensko budúci rok, napísala agentúra DPA.

17:18 Krajiny Európskej únie sa po mnohých týždňoch vyjednávania zhodli na parametroch núdzového obmedzenia cien plynu v prípade ich výrazného rastu. Oznámilo to české predsedníctvo Rady EÚ. Cenový strop by sa mal automaticky aktivovať v prípade, že cena plynu na kľúčovom virtuálnom trhu Title Transfer Facility (TTF) tri dni v rade prekročí 180 eur za megawatthodinu. Zároveň musí jej rozdiel oproti priemernej svetovej cene skvapalneného zemného plynu byť najmenej 35 eur.

17:15 Akcionári nemeckého dovozcu plynu Uniper schválili štátnu záchranu podniku, ktorý sa dostal do problémov kvôli prerušeniu dodávok ruského plynu.

16:46 Ukrajinské deti tento rok prosia Mikuláša o systémy protivzdušnej obrany a zbrane pre ukrajinskú armádu, vyhlásil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti sviatku svätého Mikuláša podľa juliánskeho kalendára. Informovala americká spravodajská televízia CNN.

15:45 Vyznamenaní ruskí veteráni z bojov na Ukrajine budú podľa dekrétu prezidenta Vladimíra Putina dostávať pozemky v okolí Moskvy či na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. V príslušnom výnose to hlava štátu nariadila miestnym úradom, uviedol denník Kommerant.

14:51 Prevádzkovateľ ukrajinských jadrových elektrární obvinil Rusko, že porušilo jadrovú bezpečnosť, keď vyslalo bezpilotné lietadlo určené na ničenie pozemných cieľov nad Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti. Vyzval medzinárodné spoločenstvo na ochranu atómových prevádzok pred nebezpečenstvami, aké so sebou nesie vojna. Informovala v pondelok agentúra Reuters.

14:30 Kyjevský starosta Vitalij Kličko na sociálnej sieti Telegram informoval, že sa v utorok v centre ukrajinskej metropoly otvoria dve stanice metra, ktoré boli uzavreté od začiatku ruskej invázie, teda od konca februára.

13:13 Ruská súkromná polovojenská organizácia Vagnerova skupina využíva pri svojom postupe na Ukrajine naverbovaných vojakov ako potravu pre delá, vyplýva z najnovších zistení britskej tajnej služby. Informovala agentúra DPA.

13:01 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že po sérii ruských útokov dronmi, ku ktorým došlo v noci na pondelok, prebehnú v hlavnom meste Kyjev a desiatich ďalších oblastiach krajiny núdzové odstávky elektriny. Informuje agentúra AFP. 

12:31 Rusko v pondelok ohlásilo, že niekoľko jeho vojenských plavidiel sa počas tohto a budúceho týždňa zúčastní na spoločnom námornom cvičení s čínskymi námornými silami. Informovala agentúra AFP. 

11:41 Ruské zásoby rakiet umožnia okupantom uskutočniť tri až štyri nálety, než sa vyčerpajú, uviedol podľa serveru Ukrinform tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. "Ak počítame masívne útoky, ktoré už prebehli, mohli by im (Rusom) stačiť maximálne dva alebo tri, možno štyri ďalšie. Potom by ale zostali úplne bez rakiet, čo by bolo neprijateľné, pretože musia mať rezervy. Už teraz ale sú dávno za limitom," povedal Danilov.

10:28 Rakúske spravodajské služby podozrievajú 39-ročného gréckeho občana ruského pôvodu, že roky v Rakúsku pôsobil ako agent ruskej vojenskej rozviedky GRU, informovalo rakúske ministerstvo vnútra. Je na slobode. Ide údajne o syna niekdajšieho ruského diplomata, ktorý pracoval v Rakúsku a Nemecku. Podľa ministerstva vnútra sa krátko pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu aj počas nej zdržiaval v Moskve, kde vraj odovzdával utajované informácie.

9:17 Ruskí vojaci v pondelok nad ránom znova zaútočili bezpilotnými lietadlami na Kyjev a okolie. Obrancovia mesta ich podľa miestnych médií zaznamenali vyše 20 a 15 z nich protivzdušná obrana zostrelila. Drony poškodili kritickú infraštruktúru. 

8:10 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že dronový útok na mesto si zatiaľ nevyžiadal žiadne obete na životoch.

7:13 Vo vzdušnom priestore nad ukrajinskou metropolou Kyjev zostrelili v pondelok skoro ráno deväť bezpilotných lietadiel, oznámila vojenská správa hlavného mesta. Informovali stanica Sky News a agentúra AFP.

7:12 Ruskí vojaci, ktorých v októbri vyslali do spoločnej regionálnej vojenskej formácie v Bielorusku, sa zúčastnia na taktickom cvičení. Informovala agentúra Reuters.

6:34 Moskva posiela hercov, spevákov a cirkusových umelcov na Ukrajinu, aby podporila morálku ruských vojakov. Uviedlo to cez víkend britské ministerstvo obrany, informovala agentúra DPA.

6:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že pre jeho krajinu je neustálou prioritou ochrana hranice s Ruskom a jeho spojencom Bieloruskom. Kyjev sa podľa neho v tejto súvislosti pripravuje na všetky možné scenáre obrany. Informovali agentúry Reuters a DPA. 

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok