Rusi útočili dronmi na Kyjev a okolie, časť ukrajinskej metropoly je bez prúdu

TA3 ČTK
19.12.2022 06:45

Rusko v pondelok nad ránom znova zaútočilo na Kyjev a okolie bezpilotnými lietadlami. Podľa úradov sa v hlavnom meste podarilo zostreliť 18 z 23 dronov iránskej výroby. Drony poškodili kritickú infraštruktúru a starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že útoky si podľa doterajších informácií nevyžiadali žiadne obete na životoch. Z Kyjevskej oblasti okolo metropoly sú hlásené dve zranenia a rozsiahle škody.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že úder si podľa doterajších informácií nevyžiadal žiadne obete na životoch. Z Kyjevskej oblasti okolo metropoly sú hlásení dvaja zranení. Kličko na komunikačnej sieti Telegram napísal, že opravárenské tímy "pracujú na tom, aby rýchlo stabilizovali situáciu s dodávkami elektrickej energie a tepla". V Kyjeve je asi sedem stupňov pod nulou. 

Gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na Telegrame napísal, že po nočnom útoku bezpilotnými lietadlami sú hlásené dve zranenia, zasiahnutá bola infraštruktúra aj obytné domy. Škody sú podľa neho "dosť vážne", podrobnosti ale nezverejnil.

Prevádzkovateľ prenosovej sústavy uviedol, že situácia je "ťažká" a že najviac zasiahnutá je Dnepropetrovská oblasť a regióny na východe a v centrálnej časti krajiny. Výpadky v dodávkach elektriny postihli okrem Kyjeva a Kyjevskej oblasti aj Charkovskú, Sumskú, Poltavskú či Záporožskú oblasť.

Podľa agentúry Reuters boli v pondelok skoro ráno v Kyjeve počuť hlasné výbuchy a jeden zo svedkov vypovedal, že v Ševčenkovej štvrti v centre mesta je požiar. Zasiahnutá bola pri útoku aj ďalšia štvrť na západe mesta, ktorá je dôležitým dopravným uzlom. Nachádza sa v nej vlaková stanica a jedno z dvoch kyjevských letísk. Gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na telegrame napísal, že po nočnom útoku bezpilotnými lietadlami sú dve zranenia, zasiahnutá bola infraštruktúra aj obytné domy.

Naposledy čelila Ukrajina rozsiahlemu vzdušnému útoku z Ruska v piatok. Podľa ukrajinského generálneho štábu vtedy ruská armáda vypálila 98 riadených striel, na mnohých miestach krajiny kvôli tomu prestali fungovať dodávky elektriny, vody aj tepla.

Rusko v pondelok podľa ukrajinských vzdušných síl na útoky proti cieľom na Ukrajine použilo asi 35 bezpilotných lietadiel Šáhid iránskej výroby, 30 z nich sa podľa Ukrajincov podarilo zneškodniť. Drony Rusi vypustili z východného pobrežia Azovského mora - to Rusko úplne ovláda, pretože už v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a po začiatku tohtoročnej invázie ďalšie ukrajinské územia.

Naposledy čelila Ukrajina rozsiahlemu vzdušnému útoku z Ruska v piatok. Podľa ukrajinského generálneho štábu vtedy ruská armáda vypálila 98 riadených striel, na mnohých miestach krajiny kvôli tomu prestali fungovať dodávky elektriny, vody aj tepla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok