Slovensko dostalo od Nemecka prvý tank Leopard 2A4 za poskytnutú pomoc Ukrajine

ta3 čtk
19.12.2022 17:12

Slovensko v pondelok dostalo prvé z 15 tankov Leopard 2A4, ktoré mu Nemecko sľúbilo ako kompenzáciu za dodávku 30 bojových vozidiel pechoty Ukrajine. Slovenskému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi tank odovzdala pri slávnostnej ceremónii nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Ďalších 14 nemeckých tankov dostane Slovensko budúci rok, napísala agentúra DPA.

Slovenský minister Naď už skôr uviedol, že nemecké tanky predstavujú výrazné posilnenie obranyschopnosti krajiny a budú rozmiestnené v regiónoch na východe krajiny. V budúcom roku by Bratislava mala dostávať z Nemecka jeden až dva kusy tankov mesačne.

Naď na tlačovej konferencii po rokovaní Lambrechtovú povedal, že tanky Leopard pomôžu krajine vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu. Slovensko má v súčasnosti 30 tankov T-72 zo sovietskej éry.

Nemecko podľa Naďa tiež ponúklo umiestnenie raketového systému krátkeho dosahu na východnom Slovensku. Nemeckí vojaci už sú súčasťou mnohonárodnej bojovej jednotky NATO, ktorá sa pod českým velením sformovala na Slovensku po ruskej invázii na Ukrajinu. Na Slovensku Nemecko predtým umiestnilo dva systémy protivzdušnej obrany Patriot.

"Pre nás sú dve batérie Patriotov, ktoré nám nemecká strana poskytla na ochranu vzdušného priestoru, mimoriadne dôležité," povedal Naď. Obaja ministri sa zhodli, že Patrioty zostanú na Slovensku prinajmenšom do konca budúceho roka.

Ochranu vzdušného priestoru Slovenska, ktoré leží na východnom krídle NATO, označil Naď za dôležitú aj v súvislosti s incidentom v Poľsku, v ktorého východnej časti sa v novembri zrútila zablúdená ukrajinská raketa a zabila dvoch ľudí.

"Podporujeme Slovensko ako partnera, ktorý na východnom krídle aliancie čelí hrozbám, a zároveň zvyšujeme obranyschopnosť NATO v tomto regióne," povedala podľa denníka Pravda nemecká ministerka Lambrechtová.

Nemecko a Slovensko taktiež spustili minulý týždeň na východe Slovenska opravovňu pre ukrajinskú techniku. Nemecko spolu s Dánskom a Nórskom zase zaplatí výrobu 16 samohybných húfnic Zuzana 2 slovenskej produkcie, ktoré budú dodané Ukrajine.

V rámci programu, ktorý kompenzuje spojeneckým krajinám dodávky zbraní Ukrajine, sa Nemecko rozhodlo darovať 14 starších tankov Leopard 2A4 a jedno vyslobodzovacie vozidlo aj Českej republike. Prvý tank česká armáda prevezme v stredu v kasárňach v Práslaviciach v Olomouckom kraji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok