Krajiny EÚ sa zhodli na parametroch núdzového obmedzenia cien plynu

ta3 čtk
19.12.2022 17:17

Krajiny Európskej únie sa po mnohých týždňoch vyjednávania zhodli na parametroch núdzového obmedzenia cien plynu v prípade ich výrazného rastu. Oznámilo to české predsedníctvo Rady EÚ. Jeho kompromisný návrh podporila veľká väčšina krajín vrátane Nemecka, ktoré bolo dlhodobo proti.

Cenový strop by sa mal automaticky aktivovať v prípade, že cena plynu na kľúčovom virtuálnom trhu Title Transfer Facility (TTF) tri dni v rade prekročí 180 eur za megawatthodinu (MWh). Zároveň musí jej rozdiel oproti priemernej svetovej cene skvapalneného zemného plynu (LNG) byť najmenej 35 eur.

Európsky blok sa už odvtedy snažil nájsť zhodu na mechanizme, ktorý by predišiel výraznému zdražovaniu plynu pre domácnosti a firmy, ktoré negatívne ovplyvňuje aj ceny elektriny. České predsedníctvo prišlo postupne s niekoľkými kompromisnými návrhmi, ktoré mali uspokojiť požiadavky všetkých krajín. Na jednej strane bola početnejšia skupina štátov vrátane Španielska, Talianska či Poľska, ktoré sa usilovali o čo najnižší strop. Na druhej potom niekoľko krajín ako Nemecko, Holandsko alebo Rakúsko, ktoré obmedzenia nechceli kvôli možnému zvýšeniu dopytu a nedostatku dodávok plynu.

Nemecko nakoniec návrh podporilo po tom, čo Rada EÚ znovu otvorila predtým dohodnutý návrh o zjednodušení procedúr pre elektrárne využívajúce obnoviteľné zdroje. Počas rokovaní sa tiež postupne znižovala hranica pre spustenie núdzového obmedzenia, z pôvodných 275 eur za MWh navrhnutých Európskou komisiou až na konečných 180 eur. Zároveň vlády rozšírili pôsobnosť poistky na všetky európske burzy, zatiaľ čo pôvodne sa hovorilo len o holandskej TTF. Komisia však môže rozhodnúť o vyňatí obchodných uzlov z mechanizmu.

Ukončenie ruskej manipulácie

Rozhodnutie krajín Európskej únie obmedziť ceny plynu podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého ukončí manipulácia trhu zo strany Ruska a ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Morawiecki to uviedol na Facebooku. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck zase podľa agentúry DPA poznamenal, že Berlín za obmedzenie cien mohol hlasovať vďaka bezpečnostným opatreniam, ktoré návrh obsahoval.

"Na posledných stretnutiach v Bruseli sa našej väčšinovej koalícii podarilo prelomiť odpor - najmä zo strany Nemecka," uviedol Morawiecki. "To znamená koniec manipulácií trhu Ruskom a jeho firmou Gazprom," podotkol tiež.

V príspevku narážal okrem iného na to, že práve Nemecko sa proti dohode dlho stavalo. Berlín sa totiž obával o bezpečnosť dodávok v prípade zavedenia cenového stropu. Svetoví dodávatelia by potom podľa neho mohli predávať svoj plyn inde, napríklad na ázijských trhoch, kde by zaň dostali viac peňazí.

K zmene postoja podľa nemeckého ministra Habecka prispeli prijaté opatrenia. "Definovali sme mnoho nástrojov, ktoré výrazne znižujú riziko nezamýšľaného efektu," poznamenal na okraj ministerskej schôdzky v Bruseli. Mechanizmus by podľa neho automaticky prestal fungovať, napríklad ak by bolo potrebné časti firiem alebo obyvateľov nariadiť obmedzenie spotreby plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok