Guterres neočakáva skorý koniec vojny na Ukrajine. Dúfa však, že sa mier dosiahne v roku 2023

ta3 TASR
19.12.2022 20:04

Generálny tajomník OSN António Guterres nepredpokladá, že ruská vojna na Ukrajine sa skončí v blízkej budúcnosti. Uviedol to v pondelok na koncoročnej tlačovej konferencii v New Yorku.

OSN je šokovaná "blízkosťou" ruského útoku v Kyjeve počas návštevy Guterresa
TASR/AP

"Nie som optimista, pokiaľ ide o možnosť efektívnych mierových rozhovorov v blízkej budúcnosti... Myslím si, že vojenská konfrontácia bude pokračovať," povedal Guterres.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára a boje na ukrajinskom území prebiehajú už takmer desať mesiacov. Rokovania o ukončení tohto konfliktu sa začali už krátko po začiatku invázie. Rozhovory však boli na začiatku apríla pozastavené a obe krajiny sa odvtedy navzájom obviňujú z nedostatku pokroku v rokovaniach.

Ukrajinskí predstavitelia v súčasnosti požadujú na obnovenie rokovaní o mieri úplné stiahnutie sa ruských vojsk z ukrajinského územia. Rusko to odmieta.

Guterres dúfa, že mier na Ukrajine by mohol byť dosiahnutý v roku 2023. Ako dôvod uviedol dôsledky vojny pre Ukrajincov, ruskú verejnosť a tiež rastúce ceny potravín a energií vo svete. "To všetko sú dôvody, aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sa do konca roka 2023 podarilo dosiahnuť mierové riešenie," povedal šéf OSN.

Generálny tajomník OSN na koncoročnej tlačovej konferencii hovoril aj o mieri na Blízkom východe, severokórejských raketách, situácii v Mali i o porušovaní ľudských práv žien v Iráne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok