Lukašenko: Bielorusko uviedlo do bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander

ta3 ČTK
19.12.2022 20:24

Bielorusko uviedlo do pohotovostného bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, ktoré mu dodalo Rusko, vyhlásil v pondelok bieloruský líder Alexander Lukašenko na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Minsku.

Lukašenko: Bielorusko uviedlo do bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander
TASR/AP

Putin prítomných novinárov uistil, že Rusko nemá v pláne Bielorusko "pohltiť", a povedal, že s Lukašenkom počas pondeľnajšieho stretnutia preberal pokračujúcu spoluprácu na spoločných vojenských cvičeniach a vývoji novej vojenskej techniky.

Bielorusko od začiatku vojny na Ukrajine prepožičiava Rusku svoje územie na vykonávanie raketových útokov na napadnutú krajinu. O tom, že Rusko chce Bielorusku dodať raketové komplexy Iskander, ktoré môžu odpaľovať balistické rakety krátkeho doletu s potenciálne jadrovou hlavicou, informoval Putin v júni. Podľa tvrdenia hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ihnata už Rusko týmito raketami na Ukrajinu z bieloruského územia útočilo.

Ruskému vpádu na Ukrajinu predchádzalo vlani v zime rozsiahle spoločné cvičenie ruskej a bieloruskej armády v Bielorusku. Podľa pondeľnajšieho Putinovho vystúpenia na konferencii v Minsku chcú obe krajiny v praxi spoločných manévrov pokračovať.

"Dohodli sme sa, že budeme pokračovať v praxi pravidelných spoločných cvičení a ďalších aktivít týkajúcich sa operatívnej bojovej prípravy," povedal ruský prezident. Podľa Putina sa ponúka aj možnosť, že sa Rusko bude podieľať na príprave posádok bieloruských armádnych lietadiel, prispôsobených na použitie munície so špeciálnou jadrovou bojovou hlavicou.

Načrtnutá vojenská a ekonomická spolupráca oboch krajín ale neznamená, že sa Rusko snaží Bielorusko "pohltiť", upozornil Putin. Uviedol, že tieto "fámy" sú pokusom nepriateľov Bieloruska a Ruska spomaliť "integračný proces" oboch krajín. Rusko a Bielorusko tvoria formálne zväzové súštátie od roku 1999.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok