ONLINE: Deti na Ukrajine sú vo vážnom ohrození. Časť mesta Berďansk zostala bez elektriny

ta3 tasr čtk čt24
14.12.2022 06:38

Takmer sedem miliónov detí na Ukrajine – teda skoro každé dieťa v krajine – je vo vážnom ohrození v dôsledku pokračujúcich útokov na kritickú infraštruktúru. Ruskými silami okupované juhoukrajinské mesto Berďansk zostalo bez dodávok elektriny pre viac než 100-tisíc odberateľov. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Deti na Ukrajine sú vo vážnom ohrození. Časť mesta Berďansk zostala bez elektriny
TASR/AP

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:33 Ukrajinský najvyšší protikorupčný súd zabavil v prospech štátu všetok majetok bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, oznámila v stredu agentúra Unian s odvolaním sa na komuniké súdu.

22:23 Ukrajinská tajná služba SBU v stredu uviedla, že na mnohých miestach krajiny vykonala ďalšie razie v objektoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu. Kyjev tak pokračuje v snahách dosiahnuť náboženskú nezávislosť od Ruska.

22:15 Spojené štáty neočakávajú, že by sa boje na Ukrajine počas zimných mesiacov zastavili. Uviedol to hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johán Kirby s tým, že podľa USA budú trvať "ešte nejaký čas". Informoval denník The Guardian. 

19:01 Ruskými silami okupované juhoukrajinské mesto Berďansk zostalo bez dodávok elektriny pre viac než 100.000 odberateľov po tom, čo ukrajinskí "sabotéri" vyhodili do vzduchu tamojšiu trafostanicu, oznámil Moskvou dosadený šéf samosprávy Alexandr Saulenko.  

18:25 Ukrajinskí vyšetrovatelia objavili v nedávno oslobodenom meste Cherson mučiareň, kde ruské okupačné jednotky údajne zadržiavali a týrali deti. Oznámil to v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Informoval denník The Guardian.

18:12 Nemeckí poslanci schválili v stredu nákup amerických stíhačiek F-35 za desať miliárd eur. Pre agentúru Reuters to uviedli dvaja členovia rozpočtového výboru Spolkového snemu.

16:26 Takmer sedem miliónov detí na Ukrajine – teda skoro každé dieťa v krajine – je vo vážnom ohrození v dôsledku pokračujúcich útokov na kritickú infraštruktúru, ktoré vedú k rozsiahlym výpadkom elektriny a prerušeniam dodávok vody a tepla, upozornil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). 

16:09 Pätina obyvateľstva Ukrajiny, skoro osem miliónov ľudí ušlo pred vojnou do cudziny, uviedol v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Ďalších takmer päť miliónov Ukrajincov sa v dôsledku ruskej ozbrojenej agresie stalo utečencami vo vlastnej krajine, dodal podľa serveru Ukrajinska pravda.

15:59 Ruský prezident Vladimir Putin a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov musia prijať "novú skutočnosť", že štyri nezákonne okupované ukrajinské územia nikdy nebudú súčasťou Ruskej federácie. V stredu to na sociálnej sieti uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje denník The Guardian. 

15:42 V prvom čítaní v stredu ruskí poslanci schválili návrh zákona, podľa ktorého bude za napomáhanie sabotáži hroziť doživotné väzenie, oznámili ruské médiá. Od vypuknutia vojny proti Ukrajine postihla Rusko séria požiarov a výbuchov v muničných skladoch, skladoch palív, vojenských základniach aj ďalších zariadeniach. Podobné udalosti sa pravidelne dejú aj na okupovaných ukrajinských územiach, ktoré sa Moskva pokúsila pripojiť k Rusku.

15:27 Rusko v tomto roku zožalo rekordných 159 miliónov ton obilia, povedal pri vystúpení v ruskom parlamente minister poľnohospodárstva Dmitrij Patrušev. Údaj pravdepodobne zahŕňa aj obilie z ukrajinských území anektovaných Ruskom. Ukrajina opakovane obvinila Rusko z rozsiahlych krádeží obilia, informovala agentúra DPA.

15:24 Mikročipy západnej výroby sa aj napriek sankciám dostávajú do Ruska, upozornila agentúra Reuters s odvolaním sa na vyšetrovanie, ktoré viedla spoločne s britským think-tankom Royal United Services Institute (RUSI). Mikročipy vyrobené západnými firmami sa pritom používajú v strelách, ktorými Rusko útočí na Ukrajinu.

14:56 Najnovší prieskum Eurobarometra, o ktorom v stredu informoval Európsky parlament, upozornil, že občania EÚ si aj naďalej myslia, že demokracia je najdôležitejšou hodnotou, ktorú by mal europarlament chrániť; a naznačil tiež, že podpora Ukrajiny zo strany občanov EÚ je stabilná.

14:31 Útoky na energetickú infraštruktúru vystavujú "takmer každé dieťa na Ukrajine zúfalému riziku", tvrdí UNICEF. Takmer sedem miliónov detí na Ukrajine je vystavených riziku, pretože pokračujúce útoky na ukrajinskú kritickú energetickú infraštruktúru spôsobujú rozsiahle výpadky elektriny a prerušenie dodávok tepla a vody, varovala agentúra OSN pre deti. Bez trvalého prístupu k elektrine deti na Ukrajine "čaká bezútešná zima schúlené v chlade a tme" s teplotami pod -20 °C, uviedla organizácia.

14:14 Ruský prevádzkovateľ zdieľaných elektrických kolobežiek Whoosh uskutočnil jedinú tohtoročnú primárnu verejnú ponuku akcií (IPO) v Rusku. Firma z ponuky na moskovskom trhu, ktorý je od invázie ruských vojsk na Ukrajinu ochudobnený o zahraničných investorov, získala 2,1 miliardy rubľov. To je podľa agentúry Reuters menej ako polovica pôvodného cieľa. Ponuka firmy Whoosh vdýchla život skomierajúcemu trhu, zároveň však ukazuje, že pre umiestnenie akcií v Rusku bez západného kapitálu budú pravdepodobne charakteristické malé objemy a závislosť na drobných investoroch.

14:06 Náprava vzťahov Talianska s Ruskom po invázii Ruskej federácie na Ukrajinu bude trvať dlho, aj keby sa mali čoskoro začať mierové rokovania. Uviedol to v utorok taliansky minister obrany Guido Crosetto. Informujeme podľa správy z tlačovej agentúry ANSA. "Aj keď dôjde k mierovým rozhovorom, vzťahy s Ruskom sa určite tak skoro neobnovia," povedal Crosetto v Senáte, keď hovoril o poskytnutí vojenskej pomoci Kyjevu zo strany Talianska. 

14:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Európsku úniu, aby pomohla rýchlo vytvoriť súdny tribunál, ktorý bude súdiť vedenie Ruska za "zločin agresie". Zelenskyj to uviedol pri príležitosti prevzatia Sacharovovej ceny slobody myslenia za rok 2022, ktorú získal "odvážny ľud Ukrajiny". Informujeme podľa správy z agentúry AFP. "Vyzývam vás všetkých, vaše strany a štáty, aby ste túto prácu účinne podporovali. (Súdny) tribunál musí začať pracovať. Je potrebné, aby sa to čím skôr stalo skutočnosťou," povedal v príhovore Európskemu parlamentu (EP) prostredníctvom videoodkazu. 

13:07 Ruské sily dnes dopoludnia ostreľovali z raketometov budovu oblastnej správy v Chersone na juhu Ukrajiny. Na sociálnej sieti Telegram to uviedol Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. "Okolo 11:00 (10:00 SEČ) ruskí fašisti zaútočili raketomety na centrum Chersonu. Rakety zasiahli budovu Chersonskej oblastnej správy a poškodili dve poschodia," povedal Tymošenko a pripojil fotografie poškodenej budovy. Podľa prvých správ si útok nevyžiadal obete na životoch ani nespôsobil nikomu zranenie, dodal Tymošenko.

13:01 Ukrajina pri ďalšej výmene vojnových zajatcov s Ruskom získala späť 64 svojich vojakov, informoval dnes šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Domov sa podľa neho vrátili členovia ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bojovali v Doneckej a Luhanskej oblasti a ktorí sa najmä podieľali na obrane mesta Bachmut. Medzi prepustenými je aj jeden Američan. Moskva zatiaľ výmenu nepotvrdila. "Podarilo sa tiež oslobodiť občana Spojených štátov, ktorý našim ľuďom pomáhal - Suediho Murekeziho," napísal na telegrame Jermak, ktorý zverejnil aj snímky a videozábery oslobodených vojakov. "Navrátené boli aj telá štyroch padlých," doplnil.

12:47 Ukrajinskí predstavitelia prevzali v Európskom parlamente v Štrasburgu Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Tú inštitúcia v októbri udelila ukrajinskému ľudu, ktorý od februára sužuje vojenská invázia Ruska.

12:21 Ukrajinská armáda zverejnila video určené ruským vojakom, kde im radia, ako sa môžu s pomocou ukrajinských dronov vzdať. Vďaka zapojeniu bezpilotných lietadiel má byť proces pre obe strany bezpečnejší. Vojak, ktorý sa chce vzdať, sa musí najprv skontaktovať s projektom Chcem žiť, čo je platforma zriadená Ukrajinou pre Rusov na tento účel. Vojak následne dostane pokyny ohľadom miesta, kam sa má dostaviť a času. Na stanovenom mieste potom má počkať na prílet dronu, ktorý ho po signále, že sa vzdáva, navedie k ukrajinským pozíciám.

12:05 Spojené kráľovstvo poskytne školenia ukrajinským sudcom, aby mohli viesť procesy voči ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov, informuje stanica Sky News. Prvá skupina sudcov už minulý týždeň absolvovala školenia na tajnom mieste a ďalší sa na nich zúčastnia v najbližších mesiacoch. Generálna prokurátorka pre Anglicko a Wales Victoria Prentisová pre Sky News povedala, že cieľom je zabezpečiť súdne konania s páchateľmi zverstiev počas stále pokračujúceho konfliktu na Ukrajine. "Ja a celá britská vláda sme odhodlaní urobiť všetko, čo je v našich silách, na zabezpečenie výkonu spravodlivosti," povedala Prentisová na konferencii o právnej reakcii na ruskú vojnu na Ukrajine. Textovú predlohu jej prejavu zverejnila 9. decembra na svojej oficiálnej webovej stránke britská vláda.

12:03 Vianočný či pokoj novoročný pokoj zbraní na Ukrajine nie je na programe dňa, varoval Kremeľ. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol Vianoce ako vhodný termín stiahnutia ruských inváznych vojsk z Ukrajiny. Moskva tvrdí, že návrh na prímerie nedostala.

11:32 Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského protiletecká obrana v stredu ráno zneškodnila trinásť dronov. Armáda predtým informovala o jedenástich, starosta Kyjeva Vitalij Kličko spočiatku o desiatich.Spoločnosť Ukrenerho oznámila, že ruský útok nepoškodil žiadne energetické zariadenia.

10:54 Víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom znamená oslobodenie všetkých častí krajiny, vrátane Krymu okupovaného od roku 2014. V prieskume agentúry Rating Group pre Centrum transatlantického dialógu takýto názor vyslovilo 85 percent ukrajinských respondentov. V marci – teda krátko po začiatku ruskej invázie – takýto pohľad zastávalo 74 percent opýtaných.

10:36 Ruský vodca Vladimir Putin sa podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza vo všetkom dramaticky prepočítal. "Putin sa fundamentálne zmýlil, keď veril, že Ukrajinu dobyje za pár dní, krajina sa ale už desať mesiacov bráni," vyhlásil kancelár. Zdôraznil, že Európa sa kvôli ruskému plynu nevzdala hodnôt a solidarity, Putin ale predpokladal opak. Scholz tiež poznamenal, že Kyjev sa môže spoľahnúť, že dostane všetko, čo pre svoju obranu a prežitie potrebuje.

10:03 Podľa hovorkyne Štátnej služby pre mimoriadne udalosti pri rannom dronovom útoku na Kyjev nikto neutrpel zranenia.

9:41 Utečenci z Ukrajiny si budú môcť predĺžiť dočasnú ochranu v Česku o rok – do konca marca 2024. Postup schválila v utorok Poslanecká snemovňa. Zákon následne posúdi Senát, a ak ho schváli, dostane ho na podpis prezident. Informujeme podľa webu Novinky.cz. Dočasná ochrana umožňuje utečencom prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, vzdelaniu či na trh práce. Úradom predĺženie ochrany, naopak, umožní zistiť presnejšie údaje o tom, koľko utečencov sa v Česku skutočne nachádza.

9:39 Podľa ukrajinskej armády mieria ruské drony z Azovského mora.

9:16 O masívnom útoku dronov na Kyjev informuje aj ukrajinské ministerstvo obrany na svojom Twitteri.  "Je zrejmé, že ruská armáda sa cíti sebaisto iba pri útokoch na pokojné mestá. Ukrajinská protivzdušná obrana dnes zasiahli teroristov zostrelením 13 z 13 bezpilotných lietadiel Shahed-136/131"

9:15 Nikopoľský okres v Dnepropetrovskej oblasti v noci čelil útokom ruských rakiet. Podľa oblastného šéfa Valentyna Rezničenka agresori použili delostrelectvo aj rakety zo systémov Grad a Uragan, pričom vypálili asi päťdesiatku projektilov.

8:37 Vojenské velenie v Kyjeve oznámilo, že protiletecká obrana zostrelila jedenásť ruských dronov, starosta mesta Vitalij Kličko predtým spomínal desať. Pri údere boli podľa predbežných informácií poškodené dve administratívne budovy.

7:35 Irán podľa izraelských predstaviteľov chce limitovať svoje dodávky rakiet Rusku. Teherán sa podľa serveru Axios obáva, že keby Moskve dodával rakety dlhého doletu, spustí tým sankčný mechanizmus OSN, ktorá mu takúto činnosť zapovedá.

6:54 Ruské okupačné úrady kritizovali, že Cherson v utorok navštívil šéf Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) Martin Griffiths. Ruské jednotky sa z tohto juhukrajinského mesta stiahli v novembri na východný breh Dnepra, ale Moskva ho považuje za súčasť svojho územia. "Je to hanebné a nepatričné," povedal podľa agentúry TASS šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Vladimir Saldo. Griffithsa obvinil z toho, že bez povolenia a ilegálne prekročil hranicu ruského územia.

6:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu na dlhodobú pomoc pri odstraňovaní mín a ďalšej nevybuchnutej munície v jeho krajine. Aktuálne podľa neho pokrývajú oblasť približne s rozlohou Kambodže. Informovala o tom agentúra AFP. Zelenskyj vo videopríhovore k novozélandskému parlamentu označil inváziu Ruska za "ekocídu", ktorá bude mať trvalé dôsledky. Wellington a ďalších požiadal o zvýšenie pomoci. "V súčasnosti je 174.000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia zamorených mínami a nevybuchnutou muníciou," povedal Zelenskyj poslancom. Je to takmer rozloha Kambodže, Sýrie alebo Uruguaja, píše AFP.

6:49 Protivzdušná obrana zostrelila v Kyjeve a okolí desať iránskych dronov Šáhed, napísal starosta metropoly Vitalij Kličko. O prípadných škodách neinformoval.

6:35 Útok bieloruskej armády na Ukrajinu je aj napriek utorkovej neohlásenej skúške bojovej pripravenosti naďalej nepravdepodobný. K takému záveru dochádzajú analytici z Inštitútu pre štúdium vojny aj ukrajinský generálny štáb.

6:32 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko napísal, že k explóziám došlo v centre metropoly. Na miesto vyrazili záchranári.

6:31 V Kyjeve boli skoro ráno počuť výbuchy, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch svedkov. Zhruba dvadsať minút pred explóziami zneli hlavným mestom Ukrajiny sirény varujúce pred náletmi. Guvernér Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba povedal, že v regióne pracovala protivzdušná obrana.

6:30 Ruské invázne sily budú schopné znovu spustiť masívny útok v januári a februári, domnieva sa ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. "Vzhľadom na mobilizáciu, odvody, výcvik a presuny ťažkej techniky očividne dúfajú, že budú schopní prelomiť naše obrany," vyhlásil Kuleba s tým, že Kyjev robí všetko pre to, aby takému scenáru zabránil.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok