Sacharovovu cenu, ktorú udeľuje europarlament, získal ľud Ukrajiny

ta3 čtk
14.12.2022 09:42

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v stredu v Európskom parlamente prevzali zástupcovia ukrajinského ľudu, vedenia a občianskej spoločnosti. Cez video sa pripojil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina od februára čelí ruskej invázii.

"Nech je dnešné ocenenie pripomienkou našej neochvejnej podpory. Nech patrí všetkým statočným mužom a ženám na Ukrajine. Všetkým, ktorých sme s otvoreným srdcom privítali v našich domovoch. A všetkým tým, ktorí stratili svojich milovaných priateľov či rodinu," uviedla predsedníčka EP Roberta Metsolaová .

Z rúk predsedníčka potom prevzali ocenení zástupcovia ukrajinského ľudu, vrátane starostu Melitopolu Ivana Fedorova, predsedníčky ukrajinského ľudskoprávneho Centra občianskych slobôd Oleksandra Matvijičukovej a Julije Pajevskej, zakladateľky dobrovoľníckeho záchranného tímu Janholy Tajry.

"Život v Európe nie je možný bez slobody, nie je možný bez Ukrajiny. Akýkoľvek pokus pripraviť Európu o Ukrajinu, o slobodu je zločinom. Ruská vojna v Európe je takým zločinom," povedal cez video Zelenskyj. Plénum na záver prejavu vyzval, aby za Ukrajincov, ktorí za ruskú agresiu zaplatili životom, držali minútu ticha.

"Kým v európskych mestách sa rozsvietia vianočné svetlá, Ukrajinci si zapaľujú sviečky kvôli výpadkom prúdu," uviedol na následnej tlačovej konferencii Fedorov, ktorého mesto je pod ruskou okupáciou od začiatku vojny. Pripomenul tým, že Rusko od začiatku októbra vykonáva rozsiahle útoky na ukrajinské mestá a najmä energetickú infraštruktúru. Kvôli ruským vzdušným úderom sa Ukrajinci od začiatku zimy stretávajú s nestálou energetickou sieťou, plánovanými odstávkami aj výpadkami prúdu.

Fedorov spolu s Matvijičukovou vyzvali EÚ, aby Ukrajine dodala ďalšie zbrane, ktoré pomôžu Ukrajincom proti Rusku bojovať. Všetky finančné prostriedky spojené so Sacharovovou cenou, to je 50.000 eur, podľa nich idú ukrajinskej armáde, ktoré ich najviac potrebuje.

Európsky parlament Sacharovovu cenu "statočnému ukrajinskému ľudu zastúpenému prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou" udelil tento rok v októbri. Medzi finalistami boli aj spoluzakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange či Komisia pravdy v Kolumbii, ktorá obhajuje práva obetí tamojšej občianskej vojny. Ich zástupcovia v EP prehovorili v utorok. Minuloročným laureátom sa stal väznený ruský opozičník Alexej Navalnyj. Metsolaová v stredu vyzvala ruské úrady na jeho prepustenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok