Pätina Ukrajincov, skoro osem miliónov ľudí, utiekla podľa ombudsmana za hranice

TA3 ČTK
14.12.2022 16:09

Pätina obyvateľstva Ukrajiny, skoro osem miliónov ľudí ušlo pred vojnou do cudziny, uviedol v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Ďalších takmer päť miliónov Ukrajincov sa v dôsledku ruskej ozbrojenej agresie stalo utečencami vo vlastnej krajine, dodal podľa serveru Ukrajinska pravda.

Dokonči: Mariupoľ príbeh
TASR/AP

"Do cudziny odišlo hľadať útočisko 7,9 milióna ľudí, čo je pätina z faktického počtu obyvateľstva nášho štátu," povedal ombudsman. "Ďalších 4,9 milióna občanov sa stalo vnútornými presídlencami. 30 percent z nich sú penzisti a postihnutí," dodal.

Lubinec uviedol, že asi 13 miliónov Ukrajincov zostáva v oblastiach intenzívnych bojov a na dočasne okupovaných územiach. Z miest a dedín, ktoré sú na pokraji humanitárnej katastrofy, bolo evakuovaných 46-tisíc Ukrajincov. Ukrajinská pravda pripomenula, že pred rokom bol počet obyvateľov krajiny podľa odhadov okolo 41,2 milióna ľudí.

Z Ukrajiny podľa údajov OSN odišlo 7,8 milióna ľudí a nachádza sa v iných častiach Európy. S nastupujúcou zimou sa zase môžu do zahraničia vydať Ukrajinci, ktorých ruské útoky na infraštruktúru pripravili o teplo, elektrinu a vodu.

Ruské vojská vpadli na Ukrajinu 24. februára, čím rozpútali najväčší pozemný konflikt a najväčšiu migračnú krízu v Európe od konca druhej svetovej vojny. Vojna si podľa odhadov vyžiadala desaťtisíce obetí na životoch na oboch stranách a milióny ľudí vyhnala z domovov. Rusko od 10. októbra podniká rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, čím milióny ľudí uvrhlo do tmy a zimy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok