Reuters upozorňuje: Západné mikročipy aj napriek sankciám končia v Rusku, používa ich v strelách

TA3 ČTK
14.12.2022 15:24

Mikročipy západnej výroby sa aj napriek sankciám dostávajú do Ruska, upozornila agentúra Reuters s odvolaním sa na vyšetrovanie, ktoré viedla spoločne s britským think-tankom Royal United Services Institute (RUSI). Mikročipy vyrobené západnými firmami sa pritom používajú v strelách, ktorými Rusko útočí na Ukrajinu.

KĽDR otestovala nový typ strely
TASR/AP

Vďaka celej plejáde pochybných dodávateľov a vývozcov prúdia do agresorskej krajiny naďalej polovodiče a ďalšie technológie z miest, ako sú Turecko, Hongkong aj iné centrá obchodu, píše sa v správe. Od apríla do novembra Rusko doviezlo elektroniku za 2,6 miliardy dolárov. Z toho najmenej 777 miliónov dolárov tvoril import výrobkov západných firiem, ktorých čipy boli nájdené v ruských zbraňových systémoch. 

Ide o americké spoločnosti Intel, Advanced Micro Devices, Texas Instruments, Analog Devices a nemeckú firmu Infineon Technologies, uviedol Reuters. Import výrobkov spoločnosti Intel, ktorá pozastavila už v marci všetky dodávky ruským klientom, od apríla do októbra predstavoval 457 miliónov dolárov.

Hovorca Intelu agentúre Reuters povedal, že firma jej zistenie neberie na ľahkú váhu a záležitosť preveruje. Povedal tiež, že jeho distribútori aj zákazníci musia dodržiavať všetky vývozné požiadavky aj medzinárodné právo. Americká vláda uložila mnohým spoločnostiam obmedzenie v snahe zamedziť, aby v Rusku končili citlivé komponenty, na výrobu ktorých sú potrebné špičkové technológie. Lenže sa zdá, že tieto spoločnosti nahradil celý rad iných hráčov, podotkol Reuters.

Jednou z firiem, ktorá dodáva do Ruska okrem iného čipy americkej výroby, je turecká Azu International, ktorá vznikla iba v marci tohto roku, teda v čase, keď Západ uvalil na Rusko kvôli jeho vpádu na Ukrajinu niekoľko súborov sankcií. V apríli potom vznikol ruský dovozca Fortap so sídlom v Petrohrade, ktorý odvtedy doviezol do Ruska elektroniku vrátane počítačových komponentov z USA za 138 miliónov dolárov. 

Ďalšia podobná ruská firma, Titan-Micro, ktorá sa zaoberá dovozom západných počítačových komponentov, má oficiálne sídlo v drevenom domčeku v brezovom lese v severnom cípe Moskvy, zistil Reuters. Dom podľa agentúry pritom nenesie žiadne známky toho, že by v ňom prebiehala akákoľvek podnikateľská činnosť.

Mnoho dodávok so západnou počítačovou technikou do Ruska prúdilo z Číny a ďalších krajín, ktoré sa nepripojili k západným protiruským sankciám. Niektoré dodávky ale pochádzali aj z krajín Európskej únie. Napríklad spoločnosť Elmec Trade, obchodník s elektronickými súčiastkami so sídlom v estónskom Talline, dodala do Ruska od apríla do októbra tovar za najmenej 17 miliónov dolárov (takmer 16 miliónov eur) vrátane čipov spoločnosti Analog Devices a ďalších amerických výrobcov, vyplýva podľa Reuters z ruských colných záznamov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok