Ukrajinská tajná služby vykonala razie v chrámoch, objavila propagandistickú literatúru

TA3 TASR
14.12.2022 22:23

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu objavila "propagandistickú literatúru" pri raziách v chrámoch a kláštoroch moskovského pravoslávneho patriarchátu po celej Ukrajine, informuje agentúra AFP.

Ukrajinská tajná služby vykonala razie v chrámoch, objavila propagandistickú literatúru
TASR/AP

Bezpečnostná služba v stredu zhabala ruské pasy, propagandistickú literatúru a cestovné dokumenty vydané ruskými okupačnými úradmi, spresnila SBU vo vyhlásení. Ukrajinská tajná služba predtým ohlásila "kontrarozviedne opatrenia" na viac než desiatke náboženských miest v niekoľkých ukrajinských oblastiach vrátane Ľvovskej, Chersonskej a Žytomyrskej.

"V týchto publikáciách predstavitelia Ruskej federácie popierajú existenciu ukrajinského ľudu, jeho jazyka a kultúry a spochybňujú ukrajinskú štátnosť," dodáva SBU. Tajná služba zverejnila aj fotografie zhabaných ruských pasov, stúh sv. Juraja – ruského vojenského symbolu, ktorý prevzali stúpenci vojny na Ukrajine – a dokumentov podporujúcich Moskvu.

SBU už predtým v priebehu stredy uviedla, že vykonáva opatrenia, ktorých cieľom je "zabrániť využívaniu náboženských spoločenstiev ako centier ruského sveta" a "chrániť obyvateľstvo pred provokáciami a terorizmom". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento mesiac uviedol, že Ukrajina pristúpi k zavedeniu obmedzení pre náboženské organizácie s väzbami na Rusko.

Ukrajina bola pod duchovným vedením Moskvy prinajmenšom od 17. storočia, časť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa však v roku 2019 s Moskvou rozišla v dôsledku ruskej anexie Krymu a podpory separatistov v Donbase. Moskvou podporovaná vetva ukrajinskej pravoslávnej cirkvi v máji v dôsledku vojny prerušila vzťahy s Ruskom, konštatuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok