Exprezident Ukrajiny Janukovyč prišiel o majetok, súd ho zabavil v prospech štátu

TA3 ČTK
14.12.2022 23:33

Ukrajinský najvyšší protikorupčný súd zabavil v prospech štátu všetok majetok bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, oznámila v stredu agentúra Unian s odvolaním sa na komuniké súdu.

Súd na žiadosť ministerstva spravodlivosti zabavil Janukovyčovi okrem iného preslávenú rezidenciu Mežihirja pri Kyjeve, hotelový a reštauračný komplex v obci Sucholuččja, byt v Kyjeve, 31 miliónov hrivien a 84.900 dolárov účtoch aj 537 umeleckých predmetov - kníh, obrazov, ikon, starožitného nábytku, hodiniek, váz a zbraní - v odhadnutej celkovej hodnote 18,7 milióna eur. 

Unian dodal, že úrady odhadujú, že škody spôsobené štátu bývalým prezidentom dosahujú stoviek miliónov hrivien. Proruského prezidenta Janukovyča vo februári 2014 zvrhli prozápadní demonštranti v Kyjeve. Janukovyč potom utiekol do Ruska. 

To zakrátko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a rozdúchalo konflikt na Donbase na východe Ukrajiny medzi proruskými separatistami a novou prozápadnou vládou v Kyjeve. Tento rok vo februári ruské vojská na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vtrhli do susednej krajiny a začali tak vojnu, ktorá v stredu pokračuje 294. dňom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok