ONLINE: Odrážame ruské útoky v Donbase, tvrdia Ukrajinci. NATO nepoľaví v podpore Ukrajiny

ta3 TASR ČTK ČT24
25.11.2022 06:52

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok na tlačovej konferencii v Bruseli zdôraznil, že NATO nepoľaví vo svojej podpore Ukrajiny, a vyzval členské krajiny Aliancie, aby Kyjevu poskytli ďalšiu pomoc. Ukrajinskí vojaci za uplynulých 24 hodín odrazili ruské útoky u 11 obcí v Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase, uviedol ukrajinský generálny štáb. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:30 Ukrajinský štátny prevádzkovateľ rozvodnej siete Ukrenergo v piatok uviedol, že energetická sústava krajiny má stále značný nedostatok elektriny na úrovni 30 percent potrieb spotreby. "Postupná obnova systému dodávok elektrickej energie pokračuje. Opravárske čaty pracujú nepretržite," uviedla spoločnosť.

23:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský podľa agentúry Reuters kritizoval starostu Kyjeva Vitalija Klička za to, že po ruských útokoch vykonal zlú prácu pri zriaďovaní takzvaných ohrievaní pre verejnosť. Ukrajina týchto ohrievaní zriadila po celej krajine viac ako štyri tisícky, ľudia v nich majú prístup k teplu, vode a internetu.

22:05 Ukrajinskí vodcovia budú musieť byť "prezieraví", aby zabezpečili mier, povedal v piatok pápež František a naznačil, že Kyjev bude musieť urobiť ústupky, aby ukončil vojnu s Ruskom.

21:30 Dodávky elektrickej energie v ukrajinskej metropole Kyjev sa vrátia na "takmer normálnu úroveň" v sobotu. Uviedol to v piatok poradca ministerstva energetiky Olexandr Charčenko. Citovala ho spravodajská stanica CNN.

20:25 Maďarská prezidentka Katalin Nováková mieri na návštevu Kyjeva na pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informoval server Index. Na Ukrajinu podľa neho prezidentka cestuje vlakom cez Poľsko. Zelenskyj už v júni pozval na Ukrajinu premiéra Viktora Orbána, táto návšteva sa však zatiaľ neuskutočnila. Vzťahy medzi oboma susednými krajinami v posledných rokoch trpia vzájomnými spormi.

19:34 Označenie Ruska za štát podporujúci terorizmus nemá nič dočinenia so skutočným bojom s medzinárodným terorizmom, bráni sa ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rezolúciu, ktorá takto krajinu označila, v stredu schválili europoslanci, podľa ktorých ruská armáda zámerne útočí na Ukrajine na civilné ciele.

18:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v piatok hovoril s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen o spolupráci na energetickej stabilite Ukrajiny. Zelenskyj o tom bez ďalších detailov informoval na Twitteri.

17:30 Ukrajinská energetická infraštruktúra sa tento týždeň opäť stala terčom ruského útoku a milióny ľudí zostali bez prúdu. Zatiaľ čo teploty v krajine klesajú pod bod mrazu, panujú obavy, že Moskva využíva zimu ako zbraň. Nikde nie je zreteľnejšie, ako to môže vyzerať, ako v mestách pozdĺž frontovej línie na východe Ukrajiny. V Avdijivke sa ľudia naučili rozoznať prilietajúci delostrelecký granát od toho odlietajúceho podľa zvuku. Často však nemá zmysel sa schovávať. Kusy šrapnelov môžu preraziť kovové dvere ako papier, píše BBC News.

16:38 Ukrajinské úrady začali pre neustále ruské ostreľovanie evakuáciu pacientov z nemocníc v nedávno oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny. V piatok to uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Informovala agentúra AFP.

15:52 Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil Ukrajinu, že Nemecko ju bude podporovať tak dlho, ako bude potrebné. Povedal to v interview pre nemecký magazín Focus, ktoré bolo zverejnené v piatok, deväť mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Informovala agentúra DPA. "Ukrajina sa môže na nás spoľahnúť, že jej budeme ďalej poskytovať rozsiahlu finančnú a humanitárnu pomoc a aj zbrane - tak dlho, ako bude treba," uviedol Scholz. 

15:37 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok povedal, že je na rozhodnutí Nemecka, či chce Ukrajine poslať systémy protivzdušnej obrany Patriot. O ich zaslanie na Ukrajinu požiadal Berlín poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Informuje agentúra AFP. 

15:18 Ukrajinci sú pripravení vydržať kritickú energetickú situáciu spôsobenú rozsiahlymi ruskými útokmi ďalšie dva až tri roky. V rozhovore so stanicou BBC to uviedla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská, podľa ktorej nádej udrží vyhliadka na pripojenie krajiny k Európskej únii.

14:47 Videozáznamy, ktoré majú zachytávať ukrajinských vojakov strieľajúcich na ruských vojnových zajatcov, sú podľa predbežnej analýzy "s vysokou pravdepodobnosťou autentické", uviedla v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). Informovala stanica Sky News.

14:29 Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý na konci februára nariadil vpád ruských vojsk na Ukrajinu, vyhlásil, že zdieľa smútok matiek, ktoré prišli o svojich synov. Z prezidentovho stretnutia s matkami vojakov bojujúcich na Ukrajine odvysielala spravodajská televízia Rossija 24 v priamom prenose len Putinove slová na úvod, až do prezidentovho oznámenia, že "začína slobodná diskusia".

14:05 Dodávky prúdu sa v ukrajinskej energetickej sieti po stredajších ruských útokoch podarilo k piatkovému dopoludniu obnoviť na 70 percent. Vo vyhlásení to uviedla spoločnosť Ukrenerho, ktorá prevádzku ukrajinskej rozvodnej siete zabezpečuje. V Kyjeve bolo v piatok ráno okolo 50 percent domácností stále bez prúdu, oznámila správa metropoly.

13:38 Rusko musí na Ukrajine zlyhať politicky, ekonomicky aj vojensky – len tak bude Európa v bezpečí. V piatok to v litovskom meste Kaunas povedal poľský prezident Andrzej Duda. 

13:37 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) preskúma bezpečnostné opatrenia vo všetkých jadrových elektrárňach na území Ukrajiny. Informovala agentúra DPA, ktorá sa v piatok odvolala na diplomatické zdroje. 

12:47 Vo Švédsku sa v piatok začal proces s bývalým príslušníkom švédskej bezpečnostnej polície a ozbrojených síl a s jeho bratom, ktorí sú obvinení zo špionáže v prospech Ruska, informuje agentúra Reuters. 

12:37 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok uviedol, že ruské vzdušné útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny od 10. októbra zabili najmenej 77 civilistov a milióny ďalších uvrhli do krajnej núdze. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:22 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok uviedol, že systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré Varšave ponúklo Nemecko, by mali byť rozmiestnené priamo v Poľsku. Duda je proti návrhu ministra obrany Mariusza Blaszczaka, ktorý Berlín vyzval, aby ich dal Kyjevu a boli rozmiestnené na západných hraniciach Ukrajiny. Informovala agentúra PAP.

12:17 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok uviedol, že ruské vzdušné útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny od 10. októbra zabili najmenej 77 civilistov a milióny ďalších uvrhli do krajnej núdze. Informovala o tom agentúra Reuters.

11:55 Britský minister zahraničia James Cleverly v piatok navštívil Kyjev, kde ho prijal prezident Volodymyr Zelenskyj a rokoval aj so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom. Šéf britskej diplomacie v ukrajinskej metropole prisľúbil ďalšiu britskú pomoc, konkrétne dodávku 24 sanitiek a poskytnutie troch miliónov libier na rekonštrukciu infraštruktúry, poškodenej ruskými útokmi.

11:43 Trvalý mier sa nedosiahne, kým nebude Krym vrátený Ukrajine. V piatok to v rozhovore pre britský ekonomický denník Financial Times povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala stanica Sky News.

11:31 Ukrajinci sú pripravení vydržať kritickú energetickú situáciu spôsobenú rozsiahlymi ruskými útokmi ďalšie dva až tri roky. V rozhovore so stanicou BBC to uviedla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská, podľa ktorej nádej udrží vyhliadka na pripojenie krajiny k Európskej únii.

11:18 Severoatlantická aliancia nepoľaví v podpore Ukrajiny a bude jej naďalej poskytovať zbrane a vojenskú techniku potrebnú pre ťažké zimné mesiace obrany proti ruskej agresii. Vyhlásil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého aliančné krajiny navýšia dodávky aktuálne potrebného vybavenia ako sú rušičky dronov, palivo či zimná výstroj.

10:58 Polovica obyvateľov Kyjeva je dva dni po masívnych ruských raketových útokoch stále bez dodávok elektriny. V piatok ráno to na platforme Telegram uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Informovala agentúra DPA. 

10:38 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov potvrdil, že na anektovanom Krymskom polostrove boli zabití iránski poradcovia pomáhajúci Rusku. Danilov zároveň upozornil, že cieľom útoku na okupovaných územiach Ukrajiny budú aj všetci ostatní Iránci podporujúci vojenskú inváziu Moskvy, informuje denník The Guardian.

10:02 Väčšina Poliakov chce, aby si utečenci z Ukrajiny žijúci momentálne v Poľsku sami hradili aspoň časť životných nákladov. Vyplýva to z nového prieskumu poľského inštitútu pre výskum trhu a spoločnosti IBRiS pre denník Rzeczpospolita. Informovala agentúra PAP.

9:33 Ruskí záložníci vyslaní do bojov na Ukrajine sú slabo vycvičení a zle vybavení. Niektorí z nich musia slúžiť aj napriek svojmu "závažnému chronickému zdravotnému stavu". Vo svojej pravidelnej správe to v piatok na sociálnej sieti Twitter uviedlo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb.

9:13 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v rozhovore pre britskú stanicu BBC zverejnenom vo štvrtok zdôraznila, že jej krajina vydrží nadchádzajúcu zimu napriek výpadkom dodávok elektriny spôsobeným ruskými raketovými útokmi. Ukrajina bude podľa jej slov pokračovať vo „vojne svetonázorov“, pretože "bez víťazstva nemôže prísť mier"

8:41 Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ukázali na výstave projektov v oblasti umelej inteligencie "deepfake" video nemeckého kancelára Olafa Scholza. Falošný kancelár hovoril po nemecky.

8:07 V súvislosti s masívnymi výpadkami dodávok elektriny v ukrajinských mestách v dôsledku útokov ruských síl ocenil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nezlomnú vôľu ukrajinského ľudu, ktorý naďalej odoláva ruskej invázii. Informovala agentúra DPA.

8:05 Ukrajinskí vojaci za uplynulých 24 hodín odrazili ruské útoky u 11 obcí v Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase na východe krajiny a spôsobili nepriateľovi straty ostreľovaním ruských síl v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol ráno ukrajinský generálny štáb.

7:35 Bývalá dlhoročná nemecká kancelárka Angela Merkelová v rozhovore s týždenníkom Spiegel priznala, že ku koncu svojho mandátu už nemala žiadne páky, ako prinútiť ruského prezidenta Vladimira Putina k rokovaniu. Putinovi podľa nej záleží len na moci a tú ona ako odchádzajúca politička nemala, povedala Merkelová

7:18 Rusko za deväť mesiacov na priamych výdavkoch utratilo za vojnu na Ukrajine 82 miliárd dolárov, uviedlo ukrajinské vydanie ekonomického časopisu Forbes. Suma vynaložená na konflikt, ktorý odsudzuje Kyjev aj Západ, predstavuje zhruba štvrtinu príjmov minuloročného rozpočtu Ruska. Príjmy Moskvy z predaja energetických surovín pritom kvôli sankciám klesajú a vojna sa Kremľu ďalej predražuje, píše Forbes.

6:50 Elektrina v Kyjeve bola zatiaľ obnovená približne pre 30 percent obyvateľov, uviedol výkonný riaditeľ najväčšej ukrajinskej súkromnej energetickej spoločnosti DTEK Dmytro Saharuk.

6:49 Gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch oznámil, že Rusko vo štvrtok neskoro večer zaútočilo raketami na predmestí Záporožie.

6:40 Environmentálna organizácia Greenpeace sa rozhodla preskúmať vplyv úniku plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori na životné prostredie. Informovala agentúra DPA.

6:35 Udalosti sme s vami sledovali aj vo štvrtok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok