Rusko utratilo za vojnu už 82 miliárd dolárov, štvrtinu ročného rozpočtu krajiny, píše ukrajinský Forbes

TA3 ČTK
25.11.2022 07:18

Rusko za deväť mesiacov na priamych výdavkoch utratilo za vojnu na Ukrajine 82 miliárd dolárov (vyše 78 miliárd eur), uviedlo ukrajinské vydanie ekonomického časopisu Forbes. Suma vynaložená na konflikt, ktorý odsudzuje Kyjev aj Západ, predstavuje zhruba štvrtinu príjmov minuloročného rozpočtu Ruska.

Rusko utratilo za vojnu už 82 miliárd dolárov, štvrtinu ročného rozpočtu krajiny, píše ukrajinský Forbes
TASR/AP

Príjmy Moskvy z predaja energetických surovín pritom kvôli sankciám klesajú a vojna sa Kremľu ďalej predražuje, píše Forbes. Podľa prepočtov Forbesu sa tento rok na jeseň vojnové výdavky Ruska zdvojnásobili, boje Moskvu vyjdú najmenej na desať miliárd dolárov (približne 9,6 miliardy eur) mesačne. Výdavky vzrástli kvôli počtu vojakov, ktorí sa do bojov na Ukrajine novo zapojili po mobilizácii vyhlásenej Ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Najobjemnejšou položkou v rozpočte ruskej armády, ktorá tvorí asi tretinu výdavkov, je podľa Forbesu samotná technika. Najdrahšie sú rakety, nasledujú zbrane, munícia alebo pohonné hmoty. Rusko vypálilo na Ukrajinu viac ako 4-tisíc rakiet a priemerná cena jednej ruskej rakety je tri milióny dolárov, uvádza server.

Ďalšie významné položky ruských výdavkov sú platy vojakov a potom aj odškodné vyplácané pozostalým po mŕtvych vojakoch aj pre ranených v bojoch.

Podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny zomrel v bojoch od 24. októbra do 24. novembra rekordný počet ruských vojakov, 17.470. To je ešte viac ako v prvom mesiaci vojny. Celkové ruské straty sú podľa Ukrajincov vyše 85-tisíc mužov. Moskva priznáva iba výrazne nižšie straty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok