Vzdušné údery Ruska na Ukrajinu od októbra zabili 77 civilistov, uviedla OSN

TA3 ČTK
25.11.2022 12:37

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok uviedol, že ruské vzdušné útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny od 10. októbra zabili najmenej 77 civilistov a milióny ďalších uvrhli do krajnej núdze. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vzdušné údery Ruska na Ukrajinu od októbra zabili 77 civilistov, uviedla OSN
TASR/AP

"Útoky uvrhli milióny ľudí do extrémnej núdze a otrasných životných podmienok," uviedol Türk vo vyhlásení. "V súhrne to vyvoláva vážne problémy z hľadiska medzinárodného humanitárneho práva, ktoré vyžaduje (získanie) konkrétne a priame vojenské výhody pre každý napadnutý objekt," dodal.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára. V posledných týždňoch začala Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku, plošne útočiť na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu.

Türk vo vyhlásení tiež uviedol, že predbežná analýza videozáznamov zachytávajúcich pravdepodobne ukrajinských vojakov pri poprave ruských vojnových zajatcov ukazuje, že sú snímky "s vysokou pravdepodobnosťou autentické".

Z brutálnej popravy ruských zajatcov ukrajinskú armádu v súvislosti so zverejnenými videami minulý týždeň obvinilo ruské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských predstaviteľov je na plnej verzii videí jasne vidieť, že časť z týchto Rusov na Ukrajincov zaútočila.

"V nadchádzajúcich mesiacoch očakávame ďalší pohyb obyvateľstva. V Kyjeve to už vidíme, mesto sa vyprázdňuje," povedala dnes podľa agentúry DPA novinárom v Ženeve vedúca operácií Červeného kríža (IFRC) Violaine des Rosierová. Podľa nej sa zvyšuje aj počet vysídlených osôb vo vnútri Ukrajiny.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) ale zatiaľ nezaznamenal zvýšený počet prekročení hraníc, uviedla jeho hovorkyňa. Podľa dostupných údajov je na Ukrajine teraz 6,5 milióna vnútorných utečencov a na 4,7 milióna ľudí získalo ochranu v susedných krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok