Putin sa stretol s matkami vojakov, televízia vysielala len slová ruského prezidenta

TA3 ČTK
25.11.2022 14:28

Ruský prezident Vladimír Putin, ktorý na konci februára nariadil vpád ruských vojsk na Ukrajinu, vyhlásil, že zdieľa bolesť matiek, ktoré prišli v bojoch o svojich synov. Z prezidentovho stretnutia s matkami vojakov bojujúcich na Ukrajine odvysielala spravodajská televízia Rossija 24 v priamom prenose len Putinove slová na úvod, až do prezidentovho oznámenia, že "začína voľná diskusia".

Rusko za deväť mesiacov bojov podľa odhadu ukrajinského generálneho štábu prišlo o viac ako 86-tisíc vojakov. Piatkové stretnutie už dopredu kritizovala predstaviteľka organizácie združujúcej matky a manželky vojakov Olga Cukanovová, ktorá tvrdila, že akcia bude zinscenovaná.

"Ja osobne a celé vedenie krajiny zdieľame túto bolesť, chápeme, že nič nemôže nahradiť syna, stratu dieťaťa, najmä matke," oslovil Putin účastníčky stretnutia. Prezident tvrdil, že s niektorými vojakmi, ktorí sa zúčastňujú bojov, hovoril po telefóne. "Dokonca ma udivili svojou náladou, svojím prístupom k veci. Nečakali telefonát odo mňa," poznamenal. Dodal, že tieto hovory sa podarilo zorganizovať práve vďaka matkám vojakov.

Piatkového stretnutia v Putinovej rezidencii Novo-Ogarjovo pri Moskve sa podľa zverejneného videozáznamu zúčastnilo asi 17 žien. Ruské nezávislé médiá identifikovali jednu z nich ako zastupiteľku jednej z moskovských mestských častí a členku vládnucej strany Jednotné Rusko Olgu Belcevovú a ďalšiu ako šéfku výkonného výboru Putinovho provládneho zoskupenia zvaného Všeruský ľudový front (ONF) Juliu Belechovovú. Po Putinovej ľavici sedela režisérka filmov pravoslávneho a vlasteneckého zamerania Olesja Šiginová. Či synovia alebo iní príbuzní týchto žien skutočne bojujú na Ukrajine, známe nie je, uviedol portál Meduza.

Stretnutie už v utorok vo videovyhlásení ostro kritizovala Olga Cukanovová, predstaviteľka organizácie Rada matiek a manželiek, ktorá sa zasadzuje okrem iného o dodržiavanie pravidiel čiastočnej mobilizácie. Cukanovová uviedla, že ani jedna z predstaviteľiek jej spolku nebola na stretnutie s Putinom pozvaná, hoci o to ženy žiadali a zišli sa aj na tento účel v Moskve. "Asi sa bojí, že by sme kládli nepríjemné otázky," povedala aktivistka pred piatkovým stretnutím agentúre AFP.

Ruský prezident, ktorý je súčasne vrchným veliteľom ozbrojených síl, ruských vojakov na fronte nikdy nenavštívil, na rozdiel od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sa za obrancami Ukrajiny už niekoľkokrát pozrel. Zelenskyj takto naposledy zavítal do nedávno oslobodeného Chersonu, jediného oblastného centra, ktoré sa Rusom za 275 dní vojny podarilo dobyť ao ktoré nedávno zase prišli.

Šéf ruského štátu dnes vyhlásil, že život je oveľa zložitejší, než sa ukazuje na obrazovke televízora či počítača - a na internete sa podľa Putina nedá "vôbec ničomu veriť", pretože sa tam vyskytuje "veľa všelijakých falošných informácií, podvrhov a klamstiev" . Dodal, že informácie sú dnes tiež jednou zo zbraní. Rusko po začiatku vojny výrazným spôsobom obmedzilo dostupnosť väčšiny celosvetových sociálnych sietí aj internetových stránok západných médií. Odborníci už niekoľko rokov upozorňujú na ruské šírenie dezinformácií a informačnú vojnu voči západným spoločnostiam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok