Dodávky prúdu sa na Ukrajine podarilo obnoviť na 70 percent, uviedla spoločnosť Ukrenerho

TA3 ČTK
25.11.2022 14:04

Dodávky prúdu sa v ukrajinskej energetickej sieti po stredajších ruských útokoch podarilo k piatkovému dopoludniu obnoviť na 70 percent. Vo vyhlásení to uviedla spoločnosť Ukrenerho, ktorá prevádzku ukrajinskej rozvodnej siete zabezpečuje. V Kyjeve bolo v piatok ráno okolo 50 percent domácností stále bez prúdu, oznámila správa metropoly.

Dodávky prúdu sa na Ukrajine podarilo obnoviť na 70 percent, uviedla spoločnosť Ukrenerho
TASR/AP

„K 11:00 miestneho času (10:00 SEČ) výrobcovia elektriny zaisťovali viac ako 70 percent spotreby krajiny. Vo všetkých oblastiach sme prednostne zásobovali zariadenia kritickej infraštruktúry: kotolne, rozvodne plynu, vodovodná sieť, čistiarne odpadových vôd. V niektorých oblastiach funguje elektrinou poháňaná verejná doprava," napísala firma na facebooku. V energetickej sústave je aj naďalej podľa Ukrenerho nedostatok elektriny, preto je vraj potrebné pokračovať v plánovaných odstávkach. Odberatelia majú očakávať aj neplánované výpadky.

Rusko tento týždeň opäť masívne zaútočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, úplne bez prúdu bola bezprostredne o útokoch celá Kyjevská oblasť a čiastočne niektoré mestá vrátane Ľvova a Kyjeva. Kvôli situácii v ukrajinskej energetickej sústave bola tiež aktivovaná havarijná ochrana v Rivnenskej, Juhoukrajinskej a Chmelnyckej jadrovej elektrárni.

Na opravách od stredajších úderov nepretržite pracujú tímy údržbárov, píše Ukrenerho. Pripojenie jednotlivých domácností podľa spoločnosti sťažuje nepriaznivé počasie – silný vietor, dážď a teploty, ktoré v noci klesajú pod nulu.

Kyjevská správa v piatok k 8:30 miestneho času (7:30 SEČ) hlásila 50 percent bytov, ktoré sú v hlavnom meste bez prúdu. Vo štvrtok popoludní ich bolo 70 percent. Dodávky vody sú obnovené už od štvrtka, na teple sa podľa správy pracuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok