Merkelovej priznanie: Na Moskvu som už nemala žiadne páky. Pre Putina je moc to jediné, čo sa počíta

TA3 ČTK
25.11.2022 07:33

Bývalá dlhoročná nemecká kancelárka Angela Merkelová v rozhovore s týždenníkom Spiegel priznala, že ku koncu svojho mandátu už nemala žiadne páky, ako prinútiť ruského prezidenta Vladimira Putina k rokovaniu. Putinovi podľa nej záleží len na moci a tú ona ako odchádzajúca politička nemala, povedala Merkelová.

Merkelová sa s Putinom naposledy stretla v auguste 2021. Šéf Kremľa vtedy prvýkrát na schôdzku prišiel aj so svojím ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, hoci predtým rokovali medzi štyrmi očami, poznamenala v rozhovore bývalá kancelárka. Počas toho istého leta sa Merkelová neúspešne pokúšala spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom dojednať stretnutie s Putinom.

"Každý už vtedy vedel, že na jeseň budem preč," povedala Spiegelu Merkelová. "Z pohľadu mocenskej politiky som bola vybavená. A pre Putina je moc to jediné, čo sa počíta," dodala žena, ktorá stála na čele Nemecka 16 rokov až do minulého decembra.

Rusko pred februárovým začiatkom invázie na Ukrajinu niekoľko týždňov zhromažďovalo svoje jednotky pri hraniciach s Ukrajinou. Vo svetle neskorších udalostí čelila Merkelová aj ďalší lídri krajín Európskej únie kritike, že mali s Kremľom rokovať s väčšou dôraznosťou, píše BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok