V Poľsku pochovali aj druhú obeť zatúlanej rakety, oboch mužov si uctili štátnym pohrebom

ta3 čtk
20.11.2022 15:09

V dedine Przewodów na východe Poľska sa v nedeľu konal štátny pohreb druhého z dvojice mužov, ktorí prišli v utorok o život pri explózii po dopade zrejme ukrajinskej rakety. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa agentúry PAP z miesta nešťastia už odišli vyšetrovatelia. Úrady túto informáciu nekomentovali.

Štátny pohreb Bogdana C. sa uskutočnil v nedeľu dedine, ktorá leží len niekoľko kilometrov od ukrajinských hraníc. Druhú obeť výbuchu v poľnohospodárskom zariadení, Boguslawa W., pochovali už v sobotu. Podľa agentúry PAP sa nedeľný obrad na prianie rodiny odohral bez účasti poľskej armády.

Podľa agentúry PAP na príjazdovej ceste do dediny v nedeľu ráno neboli už žiadne policajné hliadky. Vyšetrovatelia neboli prítomní ani na mieste výbuchu, kde ale zostal zhruba päťmetrový kráter. Úrady ďalší postup vyšetrovateľov nekomentovali. Poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudy Jakub Kumoch vo štvrtok povedal, že na mieste pracujú poľskí a americkí vyšetrovatelia. Podľa Kyjeva boli na mieste aj odborníci z Ukrajiny.

Podľa agentúry PAP prezident Duda tiež odmietol správy poľskej tlače, napríklad denníka Gazeta Wyborcza, podľa ktorých poľská vláda vedela veľmi skoro po nešťastí, že na území Poľska dopadla ukrajinská raketa. Podľa prezidenta sú tieto informácie "čisté výmysly". Jedinou pravdivou informáciou v článkoch podľa neho je tá, že na východe Poľska sa v utorok odohral výbuch a že sa prezident krátko potom zišiel s vysokými bezpečnostnými predstaviteľmi krajiny.

Niekoľko hodín po výbuchu Poľsko informovalo o tom, že jeho územie zasiahla raketa ruskej výroby. V stredu potom predstavitelia Poľska či Severoatlantickej aliancie uviedli, že išlo pravdepodobne o raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ukrajinu v utorok zasiahol veľký počet ruských rakiet, ktoré mierili predovšetkým na energetickú infraštruktúru. Kyjev pôvodne trval na tom, že raketu vypálilo Rusko, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však vo štvrtok pripustil, že so stopercentnou istotou nevie, čo sa na východe Poľska stalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok