Záporožskou elektrárňou otriasli explózie, bezpečnosť nie je ohrozená, tvrdí MAAE

TA3 ČTK
20.11.2022 13:49

Areálom Ruskom okupované ukrajinské Záporožské jadrové elektrárne nedeľu a v sobotu večer otriasli silné explózie, uviedla v nedeľu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Odborníci agentúry, ktorí sú v zariadení prítomní, ohlásili poškodenie, ktoré však neohrozuje jadrovú bezpečnosť. Moskva a Kyjev sa z ostreľovania objektu vinia navzájom.

"Odborníci MAAE nahlásili desiatku výbuchov, ktoré majú pôvod zrejme v ostreľovaní, a škody na niektorých budovách, systémoch a vybavení," uviedla MAAE na Twitteri. "Správy nášho tímu zo včerajška a dnešného rána sú extrémne znepokojujúce," uviedol šéf MAAE Rafael Grossi. "Nech je za tým ktokoľvek, musí okamžite prestať," dodal. "Hráte sa s ohňom," varoval.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že ostreľovala elektrické vedenie vedúce k elektrárni. Podľa agentúry TASS ostreľovanie zasiahlo sklady v areáli zariadenia. "(Elektráreň) ostreľovali nielen včera, ale aj dnes, ostreľujú ju práve teraz," uviedol Renat Karčaa, poradca generálneho riaditeľa Rosenergoatomu, ktorý je súčasťou energetickej divízie ruského koncernu Rosatom. Rusko podľa neho zaznamenalo 15 striel.

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje, obvinila z ostreľovania naopak ruskú armádu. Útoky sú podľa nej v súlade so zámerom Moskvy "zničiť toľko ukrajinskej energetickej infraštruktúry, koľko je len možné", než nastane zima. Enerhoatom Rusko obvinil, že ostreľovaním jadrovej elektrárne "ohrozuje celý svet".

Informácie ani jednej z bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť. Šéf MAAE Grossi v nedeľu navštívil Francúzsko, kde o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni rokoval s prezidentom Emmanuelom Macronom. V rozhovore s francúzskou stanicou BFMTV neskôr nepovedal, či podľa neho elektráreň ostreľovali Rusi či Ukrajinci. "Tí, ktorí to robia, vedia, na čo strieľa. Je to úplne zámerné, cielené," uviedol.

Ruskí vojaci areál Záporožskej jadrovej elektrárne obsadili na začiatku marca, prevádzku stále zaisťujú Ukrajinci. Z ostreľovania a poškodzovania zariadení sa Kyjev a Moskva opakovane vinia navzájom. Ruský prezident Putin na začiatku októbra nariadil vláde previesť elektráreň do ruského vlastníctva. MAAE napriek Putinovu dekrétu elektráreň považuje ďalej za ukrajinskú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok