Rusko sa stiahlo z Chersonu organizovane, uvádza britská vojenská rozviedka

TA3 ČTK
20.11.2022 09:47

Nedávne sťahovanie ruských jednotiek z juhoukrajinského Chersonu sa uskutočnilo relatívne organizovane v porovnaní s inými veľkými ústupmi, ktoré Rusko muselo od začiatku invázie na Ukrajinu urobiť. Napísalo to v nedeľu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na informácie vojenskej rozviedky.

Rusko sa stiahlo z Chersonu organizovane, uvádza britská vojenská rozviedka
TASR/AP

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) teraz Rusko stiahnuté jednotky z juhu nasadzuje v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Ruské sily po sebe pri ústupe za rieku Dneper zanechali pravdepodobne oveľa menej vybavenia, ktoré by mohlo padnúť do rúk Ukrajincov, než v predchádzajúcich prípadoch, píše britská vojenská rozviedka. 

Relatívne úspešné stiahnutie je podľa nej čiastočne dielom lepšieho jednotného vedenia generála Sergeja Surovikina. Moskva ho vymenovala za veliteľa ruských jednotiek nasadených na Ukrajine na začiatku októbra.

Ruskí vojaci sa pod tlakom ukrajinskej protiofenzívy museli od leta stiahnuť z dobytého ukrajinského územia nielen v okolí Chersonu, ale aj v Charkovskej či Doneckej oblasti. Na jar sa ruské vojská tiež stiahli zo severu po neúspešnej kampani s cieľom dobyť metropolu Kyjev.

Napriek Surovikinovmu vedeniu ruské jednotky stále trpia zlým velením na nižších pozíciách a ďalšími problémami, uvádza Londýn. V posledných mesiacoch napríklad dve jednotky podliehajúce Východnému vojenskému okruhu utiekli zo svojich pozícií po tom, čo bol zabitý ich veliteľ. Iní velitelia o incidente pravdepodobne klamali, aby o ňom nemuseli najvyššie velenie informovať.

Ruské sily predtým nasadené na juhu teraz podľa analýzy ISW začínajú posilňovať jednotky v okupovanej Luhanskej, Doneckej a východnej časti Záporožskej oblasti. Analytici pripomínajú, že ukrajinský generálny štáb zaznamenal zvýšenú prítomnosť ruských vojakov v Luhansku, oblastnú metropolu pod kontrolou proruských separatistov. 

Ďalšie pohyby vojakov aj vybavenie oznámili v posledných dňoch z Novoajdaru, zhruba 55 kilometrov východne od Severodonecka, či z okupovaného prístavu Mariupol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok