ONLINE: Kvôli vojne zomrelo už vyše 400 ukrajinských detí, obnoviť ukrajinskú energetickú infraštruktúru pomáha Španielsko

ta3 tasr čtk čt24
19.11.2022 06:59

Kancelária ukrajinského generálneho prokurátora podľa Reuters informovala, že v dôsledku ruskej invázie bolo zabitých najmenej 437 ukrajinských detí a ďalších viac ako 830 utrpelo zranenie. Španielsko v sobotu oznámilo, že poslalo 14 nových elektrických generátorov na vojnou zničenú Ukrajinu. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:19 Irán sa s Moskvou dohodol na výrobe bezpilotných prostriedkov na ruskom území. Začať by mohla do niekoľkých mesiacov, píše v sobotu denník The Washington Post s odkazom na zdroje z tajných služieb. Rusko podľa západných rozviedok nasadilo na Ukrajine už zhruba 400 bezpilotných prostriedkov iránskej výroby.

22:26 Česko sa chce okrem európskeho sankčného zoznamu riadiť aj svojím vlastným. Jeho vytvorenie umožní nový sankčný zákon, ktorý už je v Senáte. Platiť by mohol od budúceho roka, informovala v sobotu stanica ČT24.

22:14 Do Moskvy priletel na niekoľkodňovú návštevu kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel. Rokovať bude s ruskými predstaviteľmi vrátane prezidenta Vladimira Putina. Kuba by chcela od Ruska získať palivo, hnojivá či obilie, napísala agentúra EFE. Kubánsky prezident podporil Moskvu po jej februárovom útoku na Ukrajinu.

19:27 Rusko na Ukrajine pácha zverstvá, nejde len o prehmaty, povedal v sobotu americký minister obrany Lloyd Austin. Na bezpečnostnej konferencii v Kanade tiež varoval, že ak sa nepodarí zaistiť Ukrajine budúcnosť, mohlo by to viesť k "svetu tyranie". Agentúra Reuters jeho slová označila za jednu z jeho najtvrdších kritík na adresu Moskvy od februára, keď Rusko rozpútalo vojnu proti Ukrajine.

18:21 Moskva oficiálne nekontaktovala Kyjev ohľadom mierových rokovaní, ale aby sa rozhovory mohli uskutočniť, Rusko by muselo úplne stiahnuť svoje sily. V sobotu to počas videokonferencie na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v kanadskom Halifaxe povedal Andrij Jermak, šéf prezidentskej kancelárie Volodymyra Zelenského. Informovala agentúra AFP.

17:56 Rusko v dočasne okupovaných častiach Ukrajiny zriadilo špeciálne skupiny, ktorých hlavnou úlohou je loviť partizánov. Píše to portál Ukrajinska pravda, podľa ktorého sú členmi skupiny napríklad agenti ruskej tajnej služby FSB.

16:29 Žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie bola "prirodzeným krokom" v súvislosti s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajinu. Povedal to v sobotu fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

16:02 Ukrajinská armáda oznámila, že overuje pravosť videí, ktoré podľa Ruska dokazujú, že Ukrajina popravila desiatku ruských vojakov, ktorí sa vzdali. Hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády uviedol, že zábery skúmajú špecialisti, pretože v poslednej dobe sa zvýšil počet najrôznejších podvrhnutých videonahrávok.

15:36 Do oslobodeného ukrajinského Chersonu v sobotu prišiel prvýkrát do začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlak z Kyjeva. S dvoma stovkami pasažierov vyšiel z hlavného mesta v piatok po desiatej hodine večer. Denník Ukrajinska pravda píše, že sedem vagónov pomaľovali ukrajinskí umelci v projekte zvanom Vlaky do víťazstva.

15:00 V dedine Przewodów na východe Poľska sa dnes uskutočnil pohreb prvého z dvoch Poliakov, ktorí prišli o život v utorok po dopade zrejme ukrajinskej rakety. Šesťdesiatdvaročný muž, ktorý je jednou z dvoch prvých poľských civilných obetí vojny na Ukrajine, sa dočkal štátneho pohrebu. Jeho šesťdesiatročný kolega bude pochovaný v nedeľu, pripomína agentúra DPA.

14:49 Britský premiér Rishi Sunak na neohlásenej návšteve v Kyjeve rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, podľa ktorého hovorili o globálnej bezpečnostnej situácii aj o vzájomných vzťahoch

14:48 Ruská diplomacia považuje za provokáciu rozhodnutie Poľska nepovoliť vstup ruskej delegácii na decembrové rokovanie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa zdroja z OBSE v ruskej delegácii nemôže byť nikto, na ktorého sa vzťahujú sankcie EÚ uvalené za ruskú inváziu na Ukrajinu. Medzi sankcionovanými Rusmi je tamojší minister zahraničia Sergej Lavrov

14:34 Španielsko v sobotu oznámilo, že poslalo 14 nových elektrických generátorov na vojnou zničenú Ukrajinu. Informuje podľa správy AFP. Ruské útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny narušili dodávky elektriny a teplej vody. V piatok "sme odoslali dodávku nových 14 generátorov vzhľadom na to, že  Ukrajinu čaká veľmi krutá a náročná zima", povedal minister zahraničných vecí José Manuel Albares. 

14:28 Aktuálne zintenzívnenie ruských raketových útokov na Ukrajinu má za cieľ vyčerpanie prostriedkov protivzdušnej obrany napadnutej krajiny. Moskva dúfa, že táto taktika umožní jej silám získať dominanciu v ukrajinskom vzdušnom priestore, cituje agentúra Reuters vysokého predstaviteľa Pentagonu Colina Kahla. "Sme odhodlaní zaistiť, aby toto nefungovalo. A to tak, že Ukrajine dodáme, čo potrebuje," uistil Kahl.

14:09 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na sociálnej sieti Telegram napísal, že v krajine zavládne mier až po zničení ruskej armády a obnovení hraníc z roku 1991. Informovala o tom agentúra Reuters.

13:42 "Sme vďační občanom, ktorí už spotrebu energie obmedzili o desať percent. Aby sme ale sieť mohli odpojiť a obnoviť dodávky čo najrýchlejšie, žiadame ich o obmedzenie spotreby o 25 percent a o to, aby nepoužívali elektrické prístroje, ktoré nie sú nevyhnutné," citovala dnes agentúra Unian námestníka ukrajinského ministra energetiky Farida Safarova.

13:15 Kancelária ukrajinského generálneho prokurátora podľa Reuters informovala, že v dôsledku ruskej invázie bolo zabitých najmenej 437 ukrajinských detí a ďalších viac ako 830 utrpelo zranenie. Čísla podľa úradu nie sú konečné, pretože jeho pracovníci stále zhromažďujú a overujú dáta. Najviac detí, a to 423, pritom zahynulo alebo utrpelo zranenia v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

12:44 Ukrajinské ministerstvo energetiky dnes požiadalo občanov, aby znížili spotrebu elektrickej energie o 25 percent. Majú si zaistiť teplé oblečenie, termosky a zásobiť sa vodou a potravinami. Premiér Denys Šmyhal v piatok oznámil, že kvôli ruským útokom na ukrajinskú infraštruktúru je vyradená z prevádzky už takmer polovica energetického systému krajiny.

12:21 V Záporoží zostala po nočných ruských útokoch bez dodávok tepla celá jedna štvrť vrátane 123 výškových budov, v ktorých žije viac ako 17 tisíc ľudí. Napísala to Ukrajinská pravda s odkazom na šéfa vojenskej správy Záporožskej oblasti Oleksandra Starucha.

12:20 Web britskej BBC uverejnil reportáž z východoukrajinského Lymanu. V nej prináša príbeh seniorky menom Lubov, ktorá kvôli ruskej invázii už veľmi dlho žije v titernej pivnici. Posteľ si napríklad vyrobila spojením troch stoličiek.

11:28 Ruskej firme Rusal pribudli kontrakty na predaj hliníka na budúci rok v dôsledku rozhodnutia Londýnskej burzy kovov (LME), ktorá sa rozhodla nezakázať obchodovanie s ruským hliníkom. Rusal podľa agentúry Reuters oznámil, že predaj na budúci rok presiahol 76 percent jeho produkcie. "Rozhodnutie ponechať hliník z Rusalu na burze je v najlepšom záujme našich zákazníkov. Keď LME vydala rozhodnutie, získali sme ďalšie kontrakty na rok 2023, čo rozšírilo naše pôvodné odhady," uviedol Rusal. Rusal je po Číne druhým najväčším producentom hliníka. LME v októbri začala debatu o možnom zákaze obchodovania s Rusalom, v novembri sa ho ale rozhodla nevydávať, pretože značná časť odberateľov má v pláne od Rusalu kupovať. Firma ani ruský hliník nie sú predmetom sankcií uvalených na Rusko za inváziu na Ukrajinu.

11:27 Rusi prišli počas piatku na Ukrajine o najmenej 420 vojakov, šesť tankov a sedem iných obrnených vozidiel. Napísal to portál Ukrajinska Pravda s odkazom na armádny generálny štáb. Dáta však nie je možné nezávisle overiť.

10:20 Britský minister zahraničných vecí James Cleverly obvinil Irán z podpory konfliktov od Blízkeho východu až po Ukrajinu. Na bezpečnostnej konferencii v Bahrajne vyhlásil, že Londýn sa preto bude spolupracovať s partnermi a usilovať sa o potlačenie iránskej hrozby. Irán po určitom čase priznal, že dodal Rusku bezpilotné lietadlá, ktorými teraz ruská armáda útočí na Ukrajinu. Tvrdí ale, že drony poskytol ešte pred začatím invázie.

10:20 Prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Witold Banka uviedol, že inštitúcia po dvoch rokoch zváži obnovenie činnosti Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA). WADA pozorne monitorovala jej pokrok a vyhlásila, že v súvislosti s obnovou plánuje trojfázový proces.

9:44 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tvrdí, že ruské jednotky posilňujú svoje pozície v Luhanskej oblasti pozdĺž línie Svätove-Kreminna. ISW vo svojej pravidelnej analýze situácie tiež upozornil na náznaky, podľa ktorých Kremeľ chystá druhú vlnu mobilizácie aj napriek tomu, že prezident Vladimir Putin oznámil jej ukončenie k 31. októbru.

9:14 Generálny štáb ukrajinskej armády v pravidelnom rannom hlásení informuje, že Rusi ďalej útočia na kľúčovú infraštruktúru krajiny aj objekty využívané civilistami, čím "porušujú normy medzinárodného humanitárneho práva, zákony i vojnové zvyklosti". Za posledných 24 hodín podľa Kyjeva ruské sily uskutočnili desiatku raketových a desať leteckých útokov a v 42 prípadoch použili salvové raketomety.

8:38 Agentúra Unian uviedla s odvolaním sa na predstaviteľov ukrajinskej armády, že Rusi posielajú vo veľkom brancov do útokov na Bachmut, boje pokračujú takmer nepretržite.

8:10 Konkrétne ruská armáda ostreľuje okolie juhukrajinského mesta Nikopol, ktoré leží na severnom brehu rieky Dneper. Server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa miestnej vojenskej správy Jevhena Jevtušenka ráno uviedol, že celkom tri obce v okolí boli v noci zasiahnuté približne šesťdesiatkrát.

7:44 Väčšina zástupcov Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v sobotu vo vyhlásení na záver dvojdňového summitu v Bangkoku odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. Zhodu však krajiny nenašli, píše s odkazom na diplomatické zdroje agentúra Kjódó. "Väčšina členov silne odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že konflikt pôsobí nesmierne ľudské utrpenie a zhoršuje existujúce problémy globálnej ekonomiky," uviedlo 21 lídrov krajín z ázijsko-tichomorského regiónu. Záverečné vyhlásenie schválili všetci účastníci, teda aj Rusko a Čína, ktorá sa opäť zdržala kritiky Moskvy za inváziu na Ukrajinu.

7:43 Podľa ukrajinskej armády čelila v noci na sobotu delostreleckému ostreľovaniu Dnepropetrovská oblasť. Niekoľko ľudí utrpelo podľa šéfa oblastnej vojenskej správy Valentyna Rezničenka zranenia.

7:02 Iniciatíva Ukrajiny na bojisku sa podľa Zdeňka Petráša z brnenskej Univerzity obrany znižuje, a to kvôli únave vojsk a nedostatku zbraní a munície. Petráš to napísal v analýze pre ČTK.

7:01 V záverečnom vyhlásení summitu APEC je aj zmienka, že niektoré členské krajiny odsúdili vojnu na Ukrajine. Formulácia je podľa Reuters podobná tej zo záverov summitu G20. Na žiadny zo summitov neprišiel Vladimír Putin. Na G20 reprezentoval Rusko minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, na APEC vicepremiér Andrej Belousov.

7:00 Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera, 18. novembra: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok