ONLINE: Najmenej stovka mobilizovaných Rusov už zahynula, okupanti v Chersone plánujú evakuovať 75-tisíc ľudí

ta3 tasr čtk
1.11.2022 07:11

Najmenej stovka záložníkov zmobilizovaných do ruskej armády už prišla o život, pričom pätina z nich ani nedošla na front, uviedol server Novaja gazeta. Ruské okupačné úrady chcú v ukrajinskej Chersonskej oblasti evakuovať obyvateľov, týkať sa to má 75-tisíc ľudí. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Najmenej stovka mobilizovaných Rusov už zahynula, okupanti v Chersone plánujú evakuovať 75-tisíc ľudí
TASR/AP

23:48 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:13 Námorný koridor na vývoz obilnín z Ukrajiny musí byť dlhodobo a spoľahlivo chránený, uviedol v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Svet podľa neho musí reagovať dôrazne na akýkoľvek pokus Ruska tento koridor narušiť, informovali agentúry AFP a Reuters.

22:59 Putin by bol blázon, keby na Ukrajine použil taktické jadrové zbrane, povedal britský expremiér Boris Johnson televízii Sky News. Takýto vojenský úder by Rusko uviedol do "kryogénneho ekonomického zmrazenia" a pre krajinu by viedol k "totálnej katastrofe", povedal Johnson.

22:15 Pokiaľ bude Rusko pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru, je možný úplný výpadok elektriny v Kyjevskej oblasti, povedal šéf správy oblasti Oleksij Kuleba. V závislosti na tom, aké závažné budú spôsobené škody, môže vykonanie potrebných opráv trvať dva týždne alebo aj dlhšie, dodal Kuleba.

22:11 Podľa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Rusko na streche piateho bloku elektrárne v Záporoží rozmiestnilo zariadenie na boj proti leteckému prieskumu.

22:00 Turecký minister obrany vyhlásil, že lode plávajúce pod tureckou vlajkou budú naďalej vyvážať poľnohospodárske komodity z Ukrajiny, nehľadiac na to, že Rusko svoju účasť v obilnej dohode pozastavilo. "Lode, ktoré vyplávali z ukrajinských prístavov a sú na mori, pokračujú v plavbe. Nie sú problémy s vyplávaním lodí s tureckými vlajkami. Budú naďalej vyplávať," zdôraznil minister Halusi Akar podľa agentúry TASS. Súčasne uviedol, že Ankara sa zasadzuje o to, aby začal vývoz ruského obilia a hnojív z ruských prístavov.

21:41 Ruské okupačné úrady v ukrajinskej Chersonskej oblasti vyzvali obyvateľov Novej Kachovky, aby sa kvôli zvýšeným vojenským hrozbám bezodkladne evakuovali. Od nedele budú musieť mesto pri priehrade na rieke Dneper opustiť povinne.

20:43 Rusi podľa ukrajinského generálneho štábu pokračujú v násilnom presídľovaní civilného obyvateľstva na obsadených územiach Chersonskej oblasti. Údajne sa uchyľujú aj k zastrašovaniu civilného obyvateľstva a šíria informácie o možnom podkopaní priehrady Kachovskej elektrárne. Zároveň je miestne obyvateľstvo zbavené komunikačných prostriedkov. Generálny štáb to napísal na Facebooku vo svojej pravidelnej správe o bojovej situácii.

20:29 Jevgenij Prigožin, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a zakladateľ súkromnej vojenskej skupiny Wagnerovci, ocenil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako silného a sebavedomého vodcu, ktorého nie je dobré podceňovať, píše agentúra Reuters. 

Jeho komentáre podčiarkujú Prigožinov rastúci verejný profil a rastúce sebavedomie, s ktorým sa vyjadruje k citlivým otázkam okolo vojny na Ukrajine v rozpore so štandardnou líniou Moskvy. "Hoci je Zelenskyj prezidentom krajiny, ktorá je v súčasnosti pre Rusko nepriateľská, je to silný, sebavedomý, pragmatický a milý chlap," uviedol Prigožin vo vyhlásení, ktoré na sociálnej sieti Vkontatke zdieľala tlačová služba jeho cateringovej firmy Concord. "Nepodceňujte ho," dodal Prigožin v druhom vyhlásení po tom, čo bol požiadaný, prečo chváli muža, ktorého Moskva od jeho nástupu k moci v roku 2019 prevažne kritizuje, bagatelizuje a napáda.

19:50 Moldavsko si zachová prozápadné smerovanie napriek súčasnému energetickému vydieraniu zo strany Moskvy. Podľa agentúry AP to pri návšteve Bukurešti uviedla moldavská prezidentka Maia Sanduová. Národnostne a jazykovo spriaznenému Rumunsku poďakovala za dodávky energií, ktoré sčasti kompenzujú výpadky pri dodávkach z Ruska a Ukrajiny.

18:37 Ruské útoky poškodili 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry a krajina potrebuje pomoc Európskej únie, apeloval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri stretnutí s eurokomisárkou pre energetiku Kadri Simsonovou. Terčom ruských rakiet, striel a dronov sa stali predovšetkým tepelné a vodné elektrárne a teplárne, a tak Ukrajina musela pozastaviť vývoz elektriny do EÚ.

18:00 Ruský prezident Vladimir Putin v utorkovom telefonáte oznámil svojmu tureckému náprotivkovi Tayyipovi Erdoganovi, že Rusko môže zvážiť obnovenie dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských námorných prístavov až po dokončení vyšetrovania údajného útoku dronov na kramský námorný prístav Sevastopol, uviedla Reuters.

17:52 Ruské okupačné úrady chcú v ukrajinskej Chersonskej oblasti evakuovať obyvateľov z 15 kilometrov širokých pásov územia pozdĺž oboch brehov rieky Dneper. Týkať sa to má 75-tisíc ľudí, uviedol podľa agentúry RIA Novosti Ruskom dosadený gubernátor Vladimir Saldo.

17:30 Najmenej stovka záložníkov zmobilizovaných do ruskej armády už prišla o život, pričom pätina z nich ani nedošla na front, uviedol server Novaja gazeta s odvolaním sa na úradné údaje. Skutočný počet zabitých rezervistov je ale zrejme oveľa vyšší, upozornil. "Od 21. septembra (kedy prezident Vladimir Putin vyhlásil „čiastočnú“ mobilizáciu) na fronte a v tyle zahynula viac ako stovka zmobilizovaných. Z nich vieme o menách 89 mužov. Len vo Sverdlovskej oblasti príbuzní dostali prinajmenšom 24 úmrtných oznámení," napísal exilový portál opozičného denníka.

17:17 Francúzsko pomôže zvládnuť Ukrajine zimu a poskytne jej pomoc pri oprave vodnej a energetickej infraštruktúry, poškodenej a zničenej v dôsledku ruských útokov. Uviedol to v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informujú agentúry Reuters a DPA.

16:58 Turecko hľadá spôsob, ako vyriešiť problémy okolo dohody o vývoze poľnohospodárskych komodít z ukrajinských prístavov cez Čierne more. V telefonáte to v utorok povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi.

16:28 Počas včerajšieho dňa ozbrojené sily Ukrajiny zlikvidovali 650 okupantov. Najväčšie straty ruskej sily utrpeli v smeroch Avdijivka a Bachmut. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb na Facebooku.

16:21 Rada národnej bezpečnosti Ukrajiny obvinila ruského politika z Putinovho okolia, že naplánoval zničenie ukrajinských energetických zariadení. Server Ukrajinská pravda píše, že Oleksij Danilov, tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany obvinil Sergeja Kirijenka, zástupca šéfa ruskej prezidentskej kancelárie z toho, že je "hlavným ideológom a lobistom zničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry". Kirijenko sa podľa Danilova vďaka svojej práci pre Rosatom dobre orientuje v oblasti energetiky.

16:11 Šéf ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko tento týždeň odíde z funkcie. Jeho rezignáciu schválila vláda, oznámil Naftogaz na svojich internetových stránkach. Štyridsaťšesťročný Vitrenko stojí na čele Naftogazu od vlaňajšieho apríla, podľa Naftogazu vo funkcii zostane do štvrtka. Vitrenko sa podľa agentúry Reuters k dôvodom svojho odchodu z funkcie odmietol vyjadriť. Podrobnosti o Vitrenkovej rezignácii zatiaľ neposkytla ani ukrajinská vláda.

15:41 Rusko začalo Iránu na základe výmeny dodávať ropné produkty, uviedol podľa agentúry Interfax ruský vicepremiér Alexander Novak, ake neupresnil, o akú výmenu ide.

14:54 Na severnej hranici Ukrajiny budú pravdepodobne rozmiestnené balistické rakety iránskej výroby Iskander-M, ktoré Rusko plánuje od Iránu zakúpiť. Povedal to hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat, ktorého citoval server Ukrajinska Pravda. "Jeden z týchto typov rakiet má dolet 300 km; ďalší typ má dolet 700 km. Jedná sa o balistické strely. Proti týmto raketám nemáme účinnú obranu. Teoreticky je možné ich zostreliť, ale v skutočnosti je to s prostriedkami, ktoré máme k dispozícii, veľmi ťažké. Máme protileteckú obranu, ale nie protiraketovú obranu," povedal Ihnat.

14:18 Z ukrajinských prístavov v utorok okolo poludnia miestneho času vyplávali ďalšie tri lode s poľnohospodárskymi produktmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na koordinačné centrum, ktoré zaštiťuje plavbu loďou prevážajúcich obilie a ďalšie potraviny cez Čierne more. Už v pondelok opustilo ukrajinské prístavy 12 lodí, hoci Rusko cez víkend oznámilo, že pozastavuje svoju účasť v dohode, ktorá aj napriek ruskej agresii voči Ukrajine v lete umožnila obnoviť zastavený export obilia cez Čierne more.

13:45 Tvrdenie Moskvy, že Británia nesie vinu za poškodenie plynovodu Nord Stream, je pokusom odviesť pozornosť od situácie na Ukrajine, vyhlásil v utorok hovorca premiéra Rišiho Sunaka, píše Reuters. Moskva v utorok zopakovala svoje obvinenie, že za útok na podmorské plynovody Nord Stream je zodpovedná Veľká Británia a dodala, že zvažuje, aké ďalšie kroky v reakcii podnikne. Británia toto tvrdenie poprela. "Situáciu starostlivo sledujeme, ale je správne nenechať sa zatiahnuť do podobných rozptyľovaní, ktoré sú súčasťou ruskej príručky," povedal Sunakov hovorca novinárom.

13:02 Ruský súd v utorok uložil majiteľovi Wikipédie, nadácii Wikimedia Foundation, pokutu dva milióny rubľov za články týkajúce sa vojny na Ukrajine, uviedol šéf nadácie v Rusku pre agentúru Reuters. Pokuta bola uložená za to, že neboli zmazané príspevky, ktorých odstránenie požadovalo Rusko. Nadácia sa chystá odvolať. Dva články v ruštine niesli názvy "Nenásilný odpor civilného obyvateľstva Ukrajiny v priebehu ruskej invázie" a "Hodnotenie ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022".

12:50 Rusko sa zatiaľ nerozhodlo, či opraví dve poškodené plynovodné potrubia Nord Stream, povedal podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Rozhodnúť o tom musia odborníci. Zatiaľ v tomto ohľade nebolo žiadne rozhodnutie prijaté," odpovedal. Hovorca zároveň zopakoval obvinenie, že za poškodením potrubia zo septembra stojí Británia a že britskí odborníci sa zapojili aj do sobotňajšieho útoku na ruské lode na nelegálne anektovanom polostrove Krym. Londýn obe ruské tvrdenia už cez víkend poprel. Peskov zároveň vyhlásil, že Moskva nenechá bez odpovede údajné britské zapojenie do poškodenia plynovodov a útokov na ruskú Čiernomorskú flotilu. "Takéto rokovania nejde jednoducho prejsť. Samozrejme, že budeme premýšľať o ďalších krokoch," povedal Peskov.

12:43 V Rusku v utorok začali plánované jesenné odvody do základnej vojenskej služby, uviedol spravodajský server Meduza. Trvať budú do konca decembra. Vojenskú službu má tento rok podľa nariadenia ruského prezidenta Vladimíra Putina nastúpiť 120-tisíc ľudí. Kvôli čiastočnej mobilizácii, ktorú Rusko vyhlásilo v septembri, sa jesenné odvody posunuli o mesiac. Tento rok má do armády nastúpiť o sedem tisíc ľudí menej ako v minulom roku. Odvody sa týkajú občanov vo veku od 18 do 27 rokov, ktorí nie sú záložníci.

11:55 Veľká Británia prvýkrát verejne informovala, že jej experti podstatne pomáhajú Ukrajincom pri obrane proti kybernetickým útokom z Ruska. Ministerstvo zahraničia uviedlo, že program boja proti kyberútokom beží už od začiatku ruskej invázie a že do neho Londýn investoval 6,4 milióna libier (182 miliónov korún), napísal server BBC. "Poskytli sme naše znalosti, aby sme im po začatí invázie pomohli brániť sa pred každodennými ruskými kyberútokmi," uviedol Leo Docherty z ministerstva zahraničia. Podľa neho britskí experti intenzívne spolupracujú s Ukrajincami a pomáhajú odvracať útoky aj posilňovať obranu sietí.

11:41 Český premiér Petr Fiala po návrate z návštevy Ukrajiny uviedol, že je potrebné zvážiť ďalšie sankcie nielen voči Rusku, ale aj voči Bielorusku. Minsk totiž Moskve podľa jeho slov pomáha čo sa týka vojenskej ofenzívy voči Kyjevu a uľahčuje mu tak situáciu. Informujeme na základe utorkovej správy servera Novinky.cz.

11:40 Tri nákladné lode naložené obilninami opustili v utorok ukrajinské prístavy. Informujeme podľa správy agentúry AFP. "Presun týchto plavidiel odsúhlasila ukrajinská, turecká a OSN delegácia... Ruská delegácia bola informovaná," uviedlo pre agentúru AFP Medzinárodné koordinačné centrum (ICC) so sídlom v Istanbule.

11:27 Rusko zrejme presunulo do Bieloruska hypersonické strely Kinžal, upozornilo britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na poznatky britskej vojenskej rozviedky. Na bieloruskom letisku Mačuliščy pri Minsku sa pravdepodobne nachádzajú dve ruské stíhačky MiG-31 a kontajner, ktorý slúži na uskladnenie hypersonických striel Kinžal, oznámilo britské ministerstvo a zverejnilo satelitné snímky letiska. Práve z lietadiel MiG-31 je možné tieto manévrovateľné strely odpaľovať.

Vyslanie nadzvukových striel do Bieloruska Londýn hodnotí ako gesto, ktorým chce Rusko dať najavo, že má bieloruskú podporu. Strely Kinžal sú schopné prejsť vzdialenosť až 2000 kilometrov. Rusko ich používa od roku 2018 a niekoľkokrát ich vypálilo aj počas vojny na Ukrajine, v Bielorusku ich ale zatiaľ nerozmiestňovalo.

11:03 Fínska premiérka Sanna Marinová v utorok vyzvala Maďarsko a Turecko, aby čo najskôr schválili žiadosti Fínska a Švédska o členstvo v Severoatlantickej alianci. Predsedníčka fínskej vlády sa tak vyjadrila na zasadnutí Severskej rady v Helsinkách. Uviedla tiež, že severské krajiny diskutujú o tom, ako by mohli túto zimu podporiť Ukrajinu a Moldavsko v otázke energetickej bezpečnosti. Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Narazili ale na odpor Turecka, ktoré ich viní z podpory kurdských skupín, ktoré Ankara pokladá za teroristické. Severským krajinám stále chýba aj maďarský súhlas.

11:02  Utečenci, ktorým boli v Európskej únii vydané dočasné víza a odišli späť na Ukrajinu, sa môžu do EÚ pred zimou opäť vrátiť. Po prílete z cesty českých ministrov do Kyjeva to povedal minister vnútra Vít Rakúšan (STAN). Do EÚ podľa neho prišlo asi 4,3 milióna utečencov, vrátila sa zhruba pätina. Aj v Česku, ktoré do utorka vydalo viac ako 450-tisíc víz, podľa Rakúšana platí, že zhruba 20 percent odišlo späť do svojej krajiny.

10:28 Pri ruskom ostreľovaní Mykolajivu raketami S-300 zomrela žena, povedal na sociálnych sieťach starosta Oleksandr Sjenkevič. Útok podľa neho úplne zničil deväťpodlažný bytový dom a čiastočne aj školu. Ostreľovanie sa odohralo okolo polnoci. Sirény ohlasujúce letecký poplach sa v meste ozvali druhýkrát okolo deviatej ráno miestneho času (okolo 8:00 SEČ).

10:15 V Kyjeve sa po pondelňajších ruských útokoch na energetickú infraštruktúru podarilo obnoviť dodávky vody a elektriny, informoval v utorok ráno na sociálnej sieti Telegram starosta mesta Vitalij Kličko. S výpadkom elektriny sa stretávalo asi 350-tisíc domácností po tom, čo Rusi podľa Klička zasiahli energetické zariadenie, av asi 80 percentách domácností netekla voda.

9:37 Na územiach Ukrajiny oslobodených od Rusov objavili strážcovia zákona 34 mučiarní a väzníc zriadených okupantmi. "V deokupovaných oblastiach bolo nájdených 34 miest, kde Rusi nezákonne zadržiavali a mučili občanov: Charkovská oblasť - 24, Chersonská oblasť - 3, Kyjevská oblasť - 3, Sumská oblasť - 2, Donecká, Černihovská oblasť - po jednom," uviedla tlačová služba Národná polícia.

8:21 Ruskom dosadení úradníci v okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti na juhu krajiny v pondelok večer oznámili, že rozširujú evakuačnú zónu ďalej od rieky Dneper. V príspevku na Telegrame Vladimir Saldo, šéf okupačnej správy, uviedol, že rozširuje oblasť, na ktorú sa vzťahuje príkaz na evakuáciu civilistov, o ďalších 15 kilometrov a zahŕňa tak ďalších sedem

7:45 Podľa ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastýrskeho vypáli ruská armáda denne približne 60-tisíc nábojov. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho za deň vystrelia zhruba desaťkrát menej nábojov ako okupanti, približne šesť a pol až sedem tisíc.

7:36 Ministerstvo obrany Spojených štátov "sleduje správy o údajnom útoku na plavidlá ruského námorníctva v Sevastopole" na Kryme v Čiernom mori. Novinárom to v pondelok oznámil vysoký americký vojenský predstaviteľ, informuje agentúra Ukrinform s odvolaním sa na CNN. "Hodnotíme, že tam došlo k výbuchom, ale nebudem mať k dispozícii hodnotenie škôd, o ktoré by som sa mohol podeliť, ani nebudem mať žiadne ďalšie informácie, ktoré by som mohol poskytnúť, pokiaľ ide o to, čo mohlo tieto výbuchy spôsobiť," povedal úradník .

07:10 Ukrajinské letectvo oznámilo, že v pondelok počas troch minút protilietadlovej raketovej jednotky južného veliteľstva vzdušných zostrelilo dva ruské bojové vrtuľníky Ka-52.

07:09 V Poltave pri nočnom leteckom útoku zasiahli štyri drony civilné objekty. Podľa guvernéra Poltavskej oblasti Dmytra Lunina už na mieste pracujú zásahové jednotky, aby uhasili požiare. Lunin nespresnil, či požiare spôsobili trosky zo zostrelených dronov, alebo či sa drony na tieto miesta zamerali. Podľa predbežných informácií nedošlo k žiadnym obetiam na životoch.

07:08 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v pondelok uviedol, že inšpektori agentúry začali a čoskoro dokončia inšpekcie v dvoch ukrajinských jadrových elektrárňach v súvislosti s tvrdením Kremľa o "špinavej bombe". Rusko vznieslo ničím nepodložené tvrdenia, že Ukrajina vyvíja zariadenie, ktoré používa výbušniny na rozptýlenie rádioaktívneho odpadu. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba skôr uviedol, že ruské obvinenia sú súčasťou "dezinformačnej kampane, ktorej cieľom môže byť vytvorenie zámienky pre operáciu pod falošnou vlajkou".

07:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok v pravidelnom večernom prejave spomenul aj pondelňajšiu návštevu českých ministrov na čele s premiérom Petrom Fialom (ODS) v Kyjeve. "Česko teraz predsedá Európskej únii a takto sa Rusko správa k európskym štruktúram: pri návšteve českých predstaviteľov - 55 striel," povedal Zelenskyj, ktorý v prejave Českú republiku označil za jedného z najbližších priateľov Ukrajiny. Z 55 striel sa podľa neho 45 podarilo ukrajinskej obrane zostreliť.

07:06 Ukrajinskými mestami Poltava a Mykolajiv v noci na utorok otriasli explózie. O výbuchoch v Poltave informoval guvernér Dmytro Lunin, podľa ktorého tamojšia správa zaznamenala aj bezpilotné lietadlá. Štyri silné explózie po polnoci hlásili na sociálnych sieťach obyvatelia Mykolajivu. Podľa ruskojazyčného serveru BBC zatiaľ nie sú hlásené masívne ruské útoky ako v pondelok ráno a v predchádzajúcich týždňoch. Zatiaľ čo Mykolajiv je takmer na frontovej línii, Poltava leží cez sto kilometrov od ruských hraníc a zhruba 250 kilometrov od najbližšej frontovej línie.

07:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok