Fínsko vyzvalo Maďarsko a Turecko, aby schválili jeho vstup do NATO. To isté sa týka aj žiadosti Švédska

ta3 čtk
1.11.2022 11:08

Fínska premiérka Sanna Marinová v utorok vyzvala Maďarsko a Turecko, aby čo najskôr schválili žiadosti Fínska a Švédska o členstvo v Severoatlantickej alianci. Predsedníčka fínskej vlády sa tak vyjadrila na zasadnutí Severskej rady v Helsinkách. Uviedla tiež, že severské krajiny diskutujú o tom, ako by mohli túto zimu podporiť Ukrajinu a Moldavsko v otázke energetickej bezpečnosti.

Fínsko vyzvalo Maďarsko a Turecko, aby schválili jeho vstup do NATO. To isté sa týka aj žiadosti Švédska
TASR/AP

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Narazili ale na odpor Turecka, ktoré ich viní z podpory kurdských skupín, ktoré Ankara pokladá za teroristické. Severským krajinám stále chýba aj maďarský súhlas.

Minulý týždeň šéfovia vlád Fínska a Švédska uviedli, že ich krajiny sú odhodlané vstúpiť do Severoatlantickej aliancie súčasne. "Pre Švédsko a Fínsko je prirodzené, že v procese (vstupe do NATO) konajú spoločne," vyhlásil v utorok v Helsinkách švédsky premiér Ulf Kristersson.

Turecko a Švédsko sa podľa neho dohodli, že šéf švédskej vlády bude o veci rokovať v Ankare. O termíne návštevy má byť rozhodne neskôr, dodal Kristersson.

V Helsinkách sa dnes koná 74. zasadnutie Severskej rady, ktorej cieľom je prehlbovať spoluprácu medzi štátmi severnej Európy na parlamentnej a ministerskej úrovni. Členmi Severskej rady sú okrem Fínska a Švédska aj Dánsko, Nórsko a Island.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok