Rusko sa ešte nerozhodlo, či opraví dve poškodené potrubia Nord Streamu. Z výbuchov naďalej viní Britániu

ta3 čtk
1.11.2022 12:52

Rusko sa zatiaľ nerozhodlo, či opravia dve poškodené plynovodné potrubia Nord Stream, povedal v utorok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Informujeme podľa správy agentúry TASS. Hovorca zároveň zopakoval obvinenie, s ktorým Moskva prišla cez víkend, že za poškodením potrubia zo septembra stojí Británia a že britskí odborníci sa zapojili aj do sobotňajšieho útoku na ruské lode na nelegálne anektovanom polostrove Krym. Londýn obe ruské tvrdenia už cez víkend poprel.

d
TASR/AP

"Rozhodnúť o tom musia odborníci. Zatiaľ v tomto ohľade nebolo žiadne rozhodnutie prijaté," odpovedal hovorca Kremľa na otázku, či Rusko bude opravovať poškodené potrubie.

Peskov zároveň vyhlásil, že Moskva nenechá bez odpovede údajné britské zapojenie do poškodenia plynovodov a útokov na ruskú Čiernomorskú flotilu. "Takéto rokovania nejde jednoducho prejsť. Samozrejme, že budeme premýšľať o ďalších krokoch," povedal Peskov.

Správy o problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať 26. septembra. Dánske úrady najskôr oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko potom o deň neskôr upozornilo na dva úniky z Nord Streamu 1. Rusko úniky vyšetruje ako "medzinárodný terorizmus". Ruská generálna prokuratúra také vyšetrovanie zdôvodnila tým, že poškodenie plynovodov "spôsobilo Rusku značné hospodárske škody". Výbuchy vyšetrujú aj ďalšie krajiny vrátane Dánska, Švédska či Nemecka. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil výbuchy na plynovodoch za "sabotáž".

V sobotu ruská správa na Ruskom obsadenom polostrove Krym oznámila, že ruské námorníctvo odrazilo útok dronov v prístave Sevastopoľ. Z hlavnej účasti na útoku Rusko obvinilo Ukrajinu a označilo ho za teroristický čin napriek tomu, že ruská armáda od februára útočí na ukrajinské územie. Americký inštitút pre štúdium vojny podotkol, že útoky na vojenské plavidlá sú v čase vojny legitímnym vojnovým aktom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok