Irán pripravuje dodávku zbraní pre Rusko. Ukrajina sa proti balistickým strelám bude brániť len ťažko

ta3 čtk
1.11.2022 14:06

Irán pripravuje ďalšiu dodávku zbraní pre Rusko. Jej súčasťou by mali okrem dronov byť aj balistické rakety krátkeho doletu. Tvrdia zdroje americkej CNN. Teherán akékoľvek zapojenie do vojny na Ukrajine popiera.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat podľa serveru Ukrajinska pravda novinárom povedal, že jeden typ rakiet bude mať dolet 300 kilometrov a druhý 700 kilometrov a že Ukrajina nemá efektívne prostriedky, ako sa im brániť. Rusko začalo Iránu na základe výmeny dodávať ropné produkty, uviedol podľa agentúry Interfax ruský vicepremiér Alexander Novak, neupresnil ale, o akú výmenu ide.

Dodávka balistických rakiet je pozorne sledovaná, pretože to bude prvýkrát, keď Irán vyšle Rusku pokročilé a presné strely, podotkla stanica.

Hovorca ukrajinských vzdušných síl Ihnat povedal, že Ukrajina sa týmto strelám bude brániť len ťažko. "Teoreticky je možné ich zostreliť, ale fakticky to bude veľmi ťažké pomocou tých prostriedkov, ktoré máme v arzenáli. Máme prostriedky protivzdušnej obrany, ale nie protiraketovej obrany," vysvetlil.

"Asi budú dodané do miest severne od Ukrajiny, odkiaľ ich bude možné odpaľovať tak, aby ohrozovali celú Ukrajinu. Jedna raketa má dolet 300 kilometrov a druhá 700 kilometrov," povedal Ihnat. Upresnil, že zrejme pôjde o rakety Iskander-M, ktoré síce Rusko má vo svojom arzenáli, ale už len vo veľmi obmedzenom množstve. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho nevie zostreliť práve rakety Iskander, nadzvukové strely Oniks a hypersonické rakety Kinžal.

Ruský vicepremiér Novak, ktorý má na starosti energetické otázky, povedal, že Rusko začalo dodávky ropných produktov do Iránu a že v budúcnosti sa chystá obchodnú výmenu ešte rozšíriť. "Už sa začali výmenné dodávky ropných produktov a dohodli sme sa na rozšírení zoznamu," povedal novinárom po schôdzke rusko-iránskej medzivládnej komisie. Za čo ropné produkty Rusko vymení, nie je jasné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň varoval, že Rusko sa výmenou za dodávku zbraní chystá Teherán podporiť v rozvoji jeho jadrového programu.

Posledná dodávka iránskych zbraní Rusku obsahovala asi 450 dronov, oznámili CNN jej zdroje. Teherán aj Moskva dodávky iránskych dronov pre ruskú vojnu na Ukrajine popierajú. Ukrajina uvádza, že jej sily zostrelili asi 300 iránskych bezpilotných lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok