Rusko plánuje presun ľudí z Chersonskej oblasti. Evakuačná zóna už zahŕňa aj Novú Kachovku

ta3 čtk
1.11.2022 14:07

Ruské okupačné úrady v ukrajinskej Chersonskej oblasti vyzvali obyvateľov Novej Kachovky, aby sa kvôli zvýšeným vojenským hrozbám bezodkladne evakuovali. Od nedele budú musieť mesto pri priehrade na rieke Dneper opustiť povinne. Predtým počas dňa úrady nariadili evakuáciu 15 kilometrov širokých pásov pozdĺž oboch brehov Dnepra. Presuny civilistov Kyjev označuje za nútené deportácie.

Rusko plánuje presun ľudí z Chersonskej oblasti. Evakuačná zóna už zahŕňa aj Novú Kachovku
TASR/AP

"Všetkým obyvateľom! Okamžite opustite obec. Váš život je v ohrození. Očakáva sa vysoká úroveň vojenského ohrozenia," stojí podľa agentúry TASS v dnešnej výzve úradov adresovanej obyvateľom okresu Nova Kachovka. "Vezmite si doklady, peniaze, cennosti a teplé oblečenie. Od 6. novembra budú platiť nútené evakuačné opatrenia pre tých, ktorí by zostali."

Ruskom dosadený gubernátor Vladimir Saldo podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že v Chersonskej oblasti budú v nasledujúcich troch dňoch evakuovaní obyvatelia z 15 kilometrov širokých pásov územia pozdĺž oboch brehov rieky Dneper. Týkať sa to má 75 000 ľudí.

Ukrajinská armáda v Chersonskej oblasti útočí na ruské pozície na pravom brehu rieky. Ruské okupačné úrady uviedli, že odtiaľ v minulých dňoch evakuovali až 70-tisíc civilistov. Teraz sa však evakuačné nariadenie vzťahuje aj na ľavý breh, ktorého obsadenie ukrajinskou armádou sa podľa expertov v najbližšej dobe neočakáva.

Moskva a Kyjev si v uplynulých týždňoch vymenili obvinenia, že druhá strana chce zaútočiť na Kachovskú priehradu, ktorá leží na Dnepre bezprostredne pri Novej Kachovke. Prerazenie hrádze by spôsobilo zaplavenie rozsiahleho územia.

Cherson, ležiaci pri ústí Dnepra do Čierneho mora, mal pred vojnou približne 280 000 obyvateľov. Stal sa prvým veľkým ukrajinským mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po tohtoročnom februárovom vpáde na Ukrajinu. Samotné mesto Nova Kachovka má veľký strategický význam, pretože sa tu nachádza jeden z mála mostov cez Dneper v oblasti a taktiež tu začína kanál, ktorý zásobuje pitnou vodou Ruskom anektovaný polostrov Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok