Rusi zaútočili na Poltavu a Mykolajiv, útoky neboli také masívne ako v predchádzajúcich dňoch

ta3 čtk
1.11.2022 07:19

Ukrajinskými mestami Poltava a Mykolajiv v noci na utorok otriasli explózie. Podľa ruskojazyčného serveru BBC zatiaľ nie sú hlásené masívne ruské útoky ako v pondelok ráno a v predchádzajúcich týždňoch. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým oznámil, že Rusko na jeho krajine vyslalo v pondelok 55 striel.

Rusi zaútočili na Poltavu a Mykolajiv, útoky neboli také masívne ako v predchádzajúcich dňoch
TASR/AP (ilu)

"V Poltave sú počuť explózie," napísal okolo 1:00 SEČ na telegrame gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin. Neskôr dodal, že správa nad územím tejto oblasti na severovýchode Ukrajiny zaznamenala bezpilotné lietadlá. Štyri z nich podľa neho dopadli na civilné objekty. Nie je ale jasné, či sa tieto drony, ktoré po náraze vybuchnú, zrútili po zásahu ukrajinskej protileteckej obrany, alebo dosiahli svoj cieľ. Hasiči sa v Poltave snažia uhasiť požiar spôsobený zásahmi. Podľa predbežných správ nie sú v mieste obete.

BBC pripomína, že zatiaľ čo Mykolajiv je takmer na frontovej línii, Poltava leží cez 100 kilometrov od ruských hraníc a zhruba 250 kilometrov od najbližšej frontovej línie. Zelenskyj v pondelok pravidelnom večernom prejave uviedol, že pokračujú práce na opravách škôd spôsobených ruským ostreľovaním. Spomenul aj pondelňajšiu návštevu českých ministrov na čele s premiérom Petrom Fialom v Kyjeve.

"Česko teraz predsedá Európskej únii a takto sa Rusko správa k európskym štruktúram: pri návšteve českých predstaviteľov - 55 striel," povedal Zelenskyj, ktorý v prejave Českú republiku označil za jedného z najbližších priateľov Ukrajiny. Z 55 striel sa podľa neho 45 podarilo ukrajinskej obrane zostreliť.

Ruské sily v pondelok podnikli rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Výbuchy otriasli Kyjevom, ale aj ďalšími mestami vrátane Charkova, Záporožia či Kryvého Rihu. Útoky zasiahli aj infraštruktúru na západe krajiny. Rusko v minulých týždňoch zosilnilo raketové údery proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre a ďalším civilným cieľom potom, čo obvinilo Kyjev z explózie, ktorá poškodila most na anektovaný Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok