ONLINE: Ukrajina vyzvala Bielorusov urobiť správne rozhodnutie, Kremeľ neočakáva od Západu politickú rozvahu

TA3 TASR ČTK ČT24
21.10.2022 06:57

Ukrajinská armáda v piatok vyzvala obyvateľov Bieloruska, spojenca Moskvy, aby sa nezúčastňovali na "špinavej vojne" proti Ukrajine. Podľa ukrajinských ozbrojených síl sa o tom Minsk snaží, preto vyzvali občanov, aby "správne rozhodnutie" a vyhli sa tomu. Od Veľkej Británie ani jej západných spojencov Rusko neočakáva "politickú rozvahu". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to uviedol deň po tom, čo z postu premiérky a líderky britskej Konzervatívnej strany odstúpila Liz Trussová. Udalosti na Ukrajine s vami sledujeme online.

23:58 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:27 Ukrajinská rozviedka tvrdí, že Rusko pripravuje teroristické útoky v Chersonskej oblasti, pretože očakáva rýchly postup ukrajinských jednotiek. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

23:00 Moldavská prozápadná vláda sa v piatok sťažovala, že sa ruský plynárenský podnik Gazprom nespráva ako seriózny partner. Reagovala tak na to, že odmietol Kišinevu oznámiť, koľko zemného plynu v novembri poskytne. Moldavsko, jedna z najchudobnejších európskych krajín, je závislé od ruského plynu a od ruskej invázie na Ukrajinu je tvrdo zasiahnuté prudkým nárastom cien. Zmluva Moldavska s Gazpromom kolíše z mesiaca na mesiac podľa spotovej trhovej ceny plynu a ropy.

22:24 Rusko poškodilo od 10. do 20. októbra viac ako 400 zariadení v šestnástich ukrajinských regiónoch. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal uviedol, že to zahŕňa aj desiatky energetických podnikov. "Situácia zostáva ťažká, ale pod kontrolou," povedal Šmyhal. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

21:58 Bielorusko poskytlo Rusku ďalších 24 tankov. Tanky T-72A boli podľa bieloruskej nezávislej skupiny, Hajun, ktorá monitoruje pohyb vojenskej techniky v Bielorusku, poslané smerom k Donecku okupovanému Ruskom. Celkom krajina v posledných týždňoch prepravila do Ruska najmenej 94 tankov a až 44 vojenských nákladných automobilov Ural, informoval Hajun.

21:39 Ministerstvá zahraničných vecí Británie, Francúzska a Nemecka v spoločnom liste v piatok vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila dodávky bezpilotných lietadiel z Iránu do Ruska. Informujeme podľa správy americkej televízie CNN. Podľa listu tieto dodávky dronov porušujú rezolúciu Bezpečnostnej rady (BR) OSN zakazujúcu Iránu vývoz a dovoz určitých druhov zbraní. "Privítali by sme, keby tím sekretariátu OSN zodpovedný za monitorovanie rezolúcie BR OSN číslo 2231 nezávisle prešetril jej vykonávanie," uviedli zástupcovia Londýna, Paríža a Berlína v liste generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi.

21:20 Americký minister zahraničia Antony Blinken nevidí žiadne dôkazy, že Rusko má záujem ukončiť agresiu voči Ukrajine. Moskva podľa neho naopak robí pravý opak, informovala agentúra Reuters. Ako však šéf americkej diplomacie na tlačovej konferencii dodal, Washington zváži všetky spôsoby, ako by mohol pokročiť v diplomatických rokovaniach s Ruskom.

21:04 Ukrajinský prezident obvinil Rusko, že úmyselne zdržiava plavbu lodí, ktoré majú vyviezť do sveta obilia z ukrajinských prístavov, a umelo tak vytvorilo front, v ktorom je už 150 plavidiel. "Ruská brzda" podľa Zelenského zavinila, že Ukrajina nemohla vyviezť asi tri milióny ton obilia, ktoré by mohlo nakŕmiť desať miliónov ľudí. Ruským cieľom je podľa Zelenského prinútiť státisíce ľudí, aby ako migranti hľadali útočisko v Turecku av Európe.

20:29 Po ukrajinskom prezidentovi obvnila v piatok Rusko z prípravy útoku na Kachovskej priehrade aj ukrajinská vojenská rozviedka. Rusi podľa nej zamínovali priehradu už v apríli a počas tohto týždňa k stavidlám a pilierom priehrady pridali ďalšie míny, napísala agentúra Unian. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal teraz podľa serveru Ukrajinska pravda vyzval OSN, Európsku úniu a ďalšie organizácie, aby do Kachovskej vodnej elektrárne urýchlene vyslali medzinárodnú monitorovaciu misiu.

20:08 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že jeho krajina sa neplánuje zapojiť do konfliktu na Ukrajine. Bielorusko podľa neho žiadnu vojnu nepotrebuje. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

20:46 Ukrajinský prezident obvinil Rusko, že úmyselne zdržiava plavbu lodí, ktoré majú vyviezť do sveta obilie z ukrajinských prístavov, a umelo tak vytvorilo front, v ktorom je už 150 plavidiel. "Ruská brzda" podľa Zelenského zavinila, že Ukrajina nemohla vyviezť asi tri milióny ton obilia, ktoré by pomohlo nakŕmiť desať miliónov ľudí. Ruským cieľom je podľa Zelenského prinútiť státisíce ľudí, aby ako migranti hľadali útočisko v Turecku a v Európe.

19:19 Ukrajinské ostreľovanie spôsobilo požiar v podniku v ruskom meste Šebekino, vzdialenom asi osem kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Pri požiari utrpela zranenie jedna žena, oznámil gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Kyjev sa nevyjadril. Dym z požiaru je podľa médií vidieť aj v 30 kilometrov vzdialenom Belgorode.

19:05 Ruské raketové útoky od 10. októbra zasiahli najmenej polovicu výrobnej kapacity ukrajinských teplární, avšak nie všetky prestali pracovať úplne, povedal v piatok ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko. Správu priniesol britský denníka The Guardian. 

18:54 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vyzval v piatok na rozmiestnenie medzinárodnej monitorovacej misie pri Kachovskej priehrade ležiacej v Chersonskej oblasti. Kyjev totiž obvinil Moskvu, že sa pripravuje vyhodiť ju do vzduchu, informujeme na základe správy agentúry AFP. "Vyzývame OSN, EÚ i ďalšie organizácie, aby vyslali na Kachovskú vodnú elektráreň medzinárodnú monitorovaciu misiu," uviedol Šmyhaľ na zasadaní vlády v Kyjeve. 

17:07 Od Veľkej Británie ani jej západných spojencov Rusko neočakáva "politickú rozvahu". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to uviedol deň po tom, čo z postu premiérky a líderky britskej Konzervatívnej strany odstúpila Liz Trussová. Informuje agentúra AFP. "Od nikoho zo Západu nemôžeme teraz očakávať porozumenie či politickú rozvahu... Najmä nie od Británie, kde si šéfa výkonnej moci nevolia sami občania," povedal Peskov. Reagoval tak na informáciu, že bývalý britský premiér Boris Johnson by sa po Trussovej odstúpení mohol opätovne uchádzať o post predsedu vlády. 

17:05 Lídri dvadsaťsedmičky zdôraznili na summite v Bruseli dôležitosť "efektívneho uplatňovania" existujúcich sankcií voči Rusku, avšak vyjadrili aj pripravenosť sankčný režim ďalej posilňovať, a to aj v prípade Bieloruska. O návrhoch nových protiruských sankcií sa ale nehovorilo, povedal novinárom český premiér Petr Fiala (ODS).

16:56 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok telefonicky hovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. Hovorili o situácii na Ukrajine aj o otázkach medzinárodnej bezpečnosti.

16:40 Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v piatok oznámila, že ukrajinská armáda oslobodila spod ruskej okupácie 88 miest a obcí v Chersonskej oblasti. 

18:02 Španielsko začne od novembra s výcvikom 400 ukrajinských vojakov. Povedala to v piatok ministerka obrany Margarita Roblesová. Podľa agentúry Europa Press ide o španielsky príspevok k výcvikovej misii, ktorú schválila Európska únia. Madrid už cvičí niekoľko desiatok ukrajinských vojakov, ktorí sa učia obsluhovať protivzdušný systém Aspide, ktorý sa pyrenejská krajina chystá poskytnúť Kyjevu. Prví ukrajinskí vojaci podľa ministerky obrany Roblesovej prídu do Španielska budúci týždeň. Výcvik sa uskutoční na vojenskej akadémii v Tolede. Podľa Roblesovej ukrajinskí vojaci zostanú v krajine po dobu, ktorá bude potrebná.

17:40 Dvaja novinári a dve ďalšie osoby zahynuli počas nočného ukrajinského raketového útoku na most v Rusmi okupovanom ukrajinskom meste Cherson, uviedol v piatok pre ruskú štátnu televíziu námestník šéfa ruskej komisie pre rozvoj informačnej spoločnosti Alexandr Maľkevič. Informujeme podľa správy z agentúry AFP. 

17:38 Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že problém alkoholizmu v Rusku sa dá vyriešiť. Povedal to pri schôdzke s gubernátorom Magadanskej oblasti, kde alkoholizmus podľa hlavy štátu predstavuje obzvlášť pálčivý problém. Ten netkvie v tom, že by snáď v oblasti žili samí opilci, ale "určite to súvisí s nedostatočnými možnosťami rozvoja sociálnej infraštruktúry", zdôraznila hlava štátu podľa agentúry TASS. Putin vysvetlil, že nemá na mysli len školstvo a zdravotníctvo, ale aj kultúru a šport.

16:38 Predstaviteľ Luka Skywalkera vo filmovej ságe Hviezdnej vojny Mark Hamill pomohol vybrať peniaze na nákup 500 dronov pre ukrajinskú armádu. Hamill to povedal vo vysielaní rádia agentúry Bloomberg, kde upresnil, že ho v septembri o pomoc požiadal sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:25 Ukrajinská armáda v piatok vyzvala obyvateľov Bieloruska, spojenca Moskvy, aby sa nezúčastňovali na "špinavej vojne" proti Ukrajine. Podľa ukrajinských ozbrojených síl sa Minsk snaží zatiahnuť bieloruský ľud do "špinavej vojny". Ukrajinská armáda preto vyzvala občanov Bieloruska, aby urobili "správne rozhodnutie" a vyhli sa tomu. Ak sa však Bielorusko priamo zapojí do vojny, "budeme reagovať", varovala ukrajinská armáda.

16:15 Talianske stíhačky rozmiestnené v Poľsku v rámci posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie v piatok a vo štvrtok zasahovali v pohraničnej oblasti s Ruskom kvôli približujúcim sa ruským lietadlám, uviedol server Onet s odvolaním sa na velenie talianskeho letectva. Dodal, že takáto situácia sa v posledných dňoch opakovala.

16:13 Švédsko očakáva, že Maďarsko a Turecko už čoskoro pristúpia k hlasovaniu o švédskej žiadosti o vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to švédsky minister zahraničia Tobias Billström v Helsinkách po stretnutí so svojim fínskym náprotivkom Pekkom Haavistom. Švédsko a Fínsko požiadali o členstvo v NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Narazili ale na odpor Turecka, ktoré ich viní z podpory kurdských skupín, ktoré Ankara pokladá za teroristické. Severským krajinám chýba aj maďarský súhlas.

16:09 Európska únia zvažuje, že vymenuje osobitného predstaviteľa, ktorý bude dohliadať, aby firmy v Únii neobchádzali sankcie proti Rusku cez sprostredkovateľské subjekty sídliace v tretích krajinách. Oznámila to v piatok po summite EÚ predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje TASR podľa správy magazínu Politico. 

15:32 Summit EÚ prebral plán poskytovať v budúcom roku Ukrajine asi 1,5 miliardy eur mesačne na základné potreby, oznámila šéfka Európskej komisie Ursula von den Leyenová. "Pre Ukrajinu je veľmi dôležité mať predvídateľné, stabilné príjmy," povedala šéfka exekútívy Únie na tlačovej konferencii.

15:06 Prvý nasadený systém protivzdušnej obrany IRIS-T, ktorý Ukrajine dodalo Nemecko, sa pri jednom z posledných ruských vzdušných útokov preukázal ako mimoriadne účinný, povedal podľa serveru Ukrajinska pravda novinárom hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Zároveň uviedol, že dúfa v ďalšie dodávky týchto komplexov. "IRIS-T sa predviedol mimoriadne dobre pri extrémnom ostreľovaní, ktorému sme čelili," povedal Ihnat. "Jediné mínus je, že systémov je zatiaľ málo. Očakáva sa, že nemecká výroba naberie obrátky a zvýši objem výroby, aby Ukrajina dostala čo najviac týchto komplexov," uviedol hovorca letectva.

14:47 Zástupca ruských okupačných úradov v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov poprel tvrdenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Rusi zamínovali priehradu Kachovskej vodnej elektrárne. Agentúre RIA Novosti Stremousov povedal, že "ide o nepravdivú informáciu, Zelenskyj je klamár". Tvrdí, že naopak Ukrajinci sa snažia zakryť "vlastné zločinné plány".

14:28 Pri najnovšom útoku podľa zástupkyne šéfa okupačnej správy Chersonskej oblasti zomreli aj dvaja pracovníci televízie Tavrija, uviedla agentúra TASS. Televízia začala vysielať v Chersone po jeho okupácii, podotkol ruský servis BBC.

13:57 Ukrajinská armáda potvrdila útok na Antonivský most zo štvrtkového neskorého večera. S poukázaním na zákaz vychádzania odmietla, že mohli byť zranení civilisti.

13:06 Kremeľ v piatok odsúdil zatknutie dvoch ruských občanov na žiadosť Spojených štátov za údajné obchádzanie sankcií a nezákonný predaj americkej vojenskej technológií ruským zbrojárskym spoločnostiam. Vyplýva to z vyjadrenia kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, informuje agentúra AFP. 

12:29 Európska únia musí zostať jednotná vo svojej podpore Ukrajiny a mala by začať pracovať na tom, aby Rusko nieslo právnu zodpovednosť za svoje činy vo vojne, povedal lotyšský premiér Krišjánis Kariňš. V piatok sa stretávajú lídri Únie k summitu, na ktorom práve ruskú agresiu budú riešiť. Napríklad estónska premiérka Kaja Kallasová navrhuje osobitný tribunál, ktorý by rozhodoval o zločinoch kremeľskej vojny.

11:26 Ráno sa kvôli ruským raketám rozozneli poplašné sirény aj v Záporoží. Miestni vojenskí predstavitelia vyzývajú obyvateľov, aby sa nepribližovali k zvyškom striel, ktoré na mesto dopadli.

10:47 Ruské ranné ostreľovanie Charkova si vyžiadalo šesť ranených, o obetiach správy nie sú. Podľa úradov utrpela škody priemyselná infraštruktúra v jednej zo štvrtí mesta.

10:38 Pri ruských útokoch na juhoukrajinského mesto Záporožie z piatkového rána utrpeli zranenia traja ľudia, oznámil aktuálne informácie gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch. Správu priniesla webová stránka britského denníka The Guardian. 

10:00 Irán rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny a neposiela zbrane Moskve ani Kyjevu. V piatok to uviedol iránsky rezort diplomacie po telefonickom rozhovore iránskeho ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Informuje televízia CNN. 

9:32 Oznámením, že 70.000 bieloruských vojakov bude súčasťou novej rusko-bieloruskej bojovej skupiny, sa Rusko snaží len o odvrátenie pozornosti. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine. Informuje denník The Guardian. 

9:09 Až dvetisíc ruských brancov dorazili do okupovanej Chersonskej oblasti, informoval generálny štáb ukrajinskej armády. Podľa neho majú odvedenci posilniť tamojšie jednotky a kompenzovať straty.

9:03 Séria výbuchov v piatok otriasla ukrajinskými mestami Charkov a Záporožie, uviedli miestni predstavitelia. Deje sa tak v čase pokračujúcich ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Informuje agentúra Reuters. 

8:24 Štyria ľudia zahynuli v noci na piatok pri ukrajinskom raketovom útoku na Ruskom okupovanú Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia námestníka proruského gubernátora Chersonskej oblasti Kirilla Stremousova. Informuje agentúra Reuters. 

7:36 V očakávaní ďalšieho ukrajinského postupu si Rusko v Chersonskej oblasti pravdepodobne vytvára podmienky na stiahnutie vojsk a okupačnej správy zo západného brehu rieky Dneper. Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). 

6:53 Rusko plánuje tento rok v decembri obnoviť výrobu automobilov značky Moskvič zo sovietskej éry, uviedol podľa agentúry Reuters moskovský starosta Sergej Sobjanin. Oživenie zaniknutej automobilovej značky inicioval odchod Renaultu z ruského automobilového trhu kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.

6:46 Ruský súd nariadil vo štvrtok zatknutie bývalej novinárky ruskej štátnej televízie Mariny Ovsiannikovovej, ktorá pred vyše polrokom protestovala v živom vysielaní proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na správy ruskej tlačovej agentúry Interfax. 

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil vo štvrtok Rusko zo zamínovania Kachovskej priehrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú majú pod kontrolou ruské okupačné sily. Informuje o tom agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok