EÚ poskytne Ukrajine miliardy eur mesačne. Potrebujú spoľahlivý príjem, vyhlásila von der Leyenová

ta3 tasr
21.10.2022 15:55

Brusel plánuje poskytnúť na budúci rok Ukrajine 18 miliárd eur. Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej už na príprave schémy pracujú únioví ministri financií. Lídri európskych krajín na summite v Bruseli zároveň vyjadrili pripravenosť ďalej posilniť sankčný režim, a to aj v prípade Bieloruska.

Ako pripomína Politico, Komisia sa k platbám Ukrajine zaviazala už predtým. Avšak kľúčové detaily — ako napríklad celková suma pomoci alebo koľko z nej bude musieť Kyjev vrátiť — zatiaľ neboli dohodnuté.

Von der Leyenová však zdôraznila, že Ukrajina bude môcť rátať na budúci rok s touto mesačnou pomocou ako "spoľahlivým zdrojom príjmu". Podrobnosti budú musieť ešte doriešiť ministri financií členských krajín EÚ.

"Dôležité bolo dať signál Ukrajine, že si veľmi dobre uvedomujeme dôležitosť tohto spoľahlivého toku príjmov," povedala šéfka eurokomisie. Kyjev aj Washington predtým kritizovali Európsku úniu, že otáľa s prisľúbenou pomocou Ukrajine. Sľúbila jej deväť miliárd eur, avšak doteraz zaplatila iba miliardu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok