Šéf Pentagónu telefonoval s ruským ministrom obrany, spojili sa druhýkrát od začiatku vojny

ta3 čtk
21.10.2022 16:54

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok telefonicky hovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. Hovorili o situácii na Ukrajine aj o otázkach medzinárodnej bezpečnosti, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany bez ďalších podrobností.

Šéf Pentagónu telefonoval s ruským ministrom obrany, spojili sa druhýkrát od začiatku vojny
TASR/AP

Austin podľa Pentagónu tiež hovoril s ukrajinským ministrom obrany Oleksijom Reznikovom, ktorému "zopakoval neochvejný záväzok USA podporovať schopnosť Ukrajiny čeliť ruskej agresii". Poukázal tiež na nemennú podporu, ktoré medzinárodné spoločenstvo poskytuje Ukrajine a rozvoju jej odolnosti a budúcej obranyschopnosti, o čom tiež podľa neho svedčia záväzky partnerov ohľadom poskytnutia ďalšej vojenskej pomoci.

Austin a Šojgu spolu podľa agentúry TASS naposledy hovorili tento rok 13. mája, kedy tiež hovorili o situácii na Ukrajine. Išlo o prvý rozhovor oboch ministrov od ruského útoku na Ukrajinu, ktorý sa začal 24. februára. Vojna v piatok pokračuje 240. dňom.

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom sú teraz najviac vyostrené od čias studenej vojny. Popri rozsiahlych sankciách, ktoré USA na Rusko a jeho predstaviteľov uvalili, sú Američania tiež jedni z najväčších podporovateľov Ukrajiny - na vojenskú, technologickú a humanitárnu pomoc od začiatku ruskej invázie vydali alebo vyčlenili takmer 18 miliárd USD.

Predmetom sporu sú aj ruské hrozby použitia jadrových zbraní na Ukrajine, od čoho Washington Moskvu odrádza prostredníctvom médií aj priamymi komunikačnými kanálmi.

USA tiež stoja na čele obrannej aliancie NATO, ktorej členské štáty s Ruskom priamo susedia. V procese prístupu do NATO je teraz aj Švédsko a Fínsko. Ruský prezident Vladimír Putin v máji povedal, že v rozšírení NATO nevidí hrozbu pre Rusko, pokiaľ aliancia nebude vo dvojici severských štátov posilňovať svoju vojenskú infraštruktúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok