V Poľsku zasahovali talianske stíhačky, dôvodom boli približujúce sa ruské lietadlá

ta3 čtk
21.10.2022 16:13

Talianske stíhačky rozmiestnené v Poľsku v rámci posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie vo štvrtok a v piatok zasahovali v pohraničnej oblasti s Ruskom kvôli približujúcim sa ruským lietadlám, uviedol v piatok server Onet s odvolaním sa na velenie talianskeho letectva. Dodal, že takáto situácia sa v posledných dňoch opakovala.

stíhačky lietadlá F/A-18D Hornets 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Ďalšie dva štarty za leteckého poplachu pre eurofighterov z talianskeho letectva zapojených do misie air policing v Poľsku. Talianske stíhačky vzlietli včera a dnes, aby zachytili ruské lietadlá letiace blízko hraníc NATO," uviedlo velenie letectva na twitteri.

Talianske stíhačky Eurofighter z leteckej základne v Malborku museli vzlietnuť aj 5. októbra a 30. septembra. Malbork leží neďaleko Kaliningradskej oblasti, najzápadnejšie výspy Ruska na brehoch Baltu.

Talianske stroje sú v Malborku v rámci misie, ktorá má posilniť predovšetkým protivzdušnú obranu pobaltských štátov, ktoré nemajú vlastné stíhacie letectvo. Pri zabezpečení vzdušného priestoru Estónska, Litvy a Lotyšska sa spojenci striedajú po troch mesiacoch. Aktuálne pobaltské nebo strážia stíhači z Maďarska a Nemecka, podporovaní Talianmi. Do misií v Pobaltí sa pravidelne zapája aj české letectvo so stíhačkami Gripen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok