Výbor vyšetrujúci útok na Kapitol predvolal Trumpa, požaduje aby vypovedal pod prísahou

ta3 čtk
21.10.2022 20:05

Výbor Snemovne reprezentantov vyšetrujúci minuloročný útok na Kapitol predvolal bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Požaduje, aby exprezident do 14. novembra vypovedal pod prísahou. Zároveň od neho žiada množstvo dokumentov, vrátane záznamov hovorov.

Donald Trump 1140 px
TASR/AP

Zároveň do 4. novembra žiada poskytnutie príslušných dokumentov, vrátane záznamov týkajúcich sa osobnej komunikácie medzi Trumpom a zákonodarcami aj extrémistickými skupinami, píše agentúra AP. V tejto chvíli podľa nej nie je jasné, ako bude Trump a jeho tím reagovať.

Výbor v liste exprezidentovi s odkazom na predchádzajúce vypočutie uvádza, že zhromaždil dostatok presvedčivých dôkazov o tom, že Trump osobne organizoval a dohliadal na snahy zvrátiť výsledok prezidentských volieb z roku 2020 a zabrániť pokojnému odovzdaniu moci. "Uvedomujeme si, že predvolanie bývalého prezidenta je významný a historický krok," napísali v liste Trumpovi demokratický predseda výboru Bennie Thompson a republikánska podpredsedníčka Liz Cheneyová s tým, že to "neberú na ľahkú váhu". Podľa listu musí Trump poskytnúť svedectvo osobne v Kapitole či prostredníctvom videoprenosu. Vypovedať môže niekoľko dní, pokiaľ to bude nutné.

Osobitný výbor Snemovne reprezentantov, ktorý tvorí sedem demokratov a dvaja republikáni, 13. októbra jednomyseľne rozhodol o predvolaní Trumpa. Ak by Trump obsielku neuposlúchol, mohlo by to viesť k trestnému stíhaniu.

Ako bude Trump na obsielku reagovať, nie je podľa AP jasné. Mohol by poslúchnuť, oznámiť, že tak neurobí alebo ju úplne ignorovať. Tiež by sa mohol pokúsiť veci zabrániť súdnou cestou, načrtáva agentúra možné scenáre.

Predvolanie Trumpa je najnovšou a najvýraznejšou eskaláciou v pätnásťmesačnom vyšetrovaní násilností zo 6. januára 2021 a dostáva členov výboru do priameho stretu s mužom, ktorého z diaľky vyšetrovali prostredníctvom výpovedí jeho poradcov, spojencov a spolupracovníkov, píše AP.

Výbor v liste okrem iného uvádza, že Trump v snahe zvrátiť svoju prehru v prezidentských voľbách z roku 2020 šíril nepravdivé tvrdenia o volebných podvodoch, "pokúšal sa skorumpovať" ministerstvo spravodlivosti a vyvíjal nátlak na úradníkov a svojho viceprezidenta, aby výsledok zmenil. Kľúčové podrobnosti o tom, čo Trump počas obliehania Kapitolu robil a hovoril, ale podľa zákonodarcov zostávajú neznáme. Jediný, kto tieto medzery môže doplniť, je podľa výboru sám Trump.

Deň po tom, čo výbor minulý týždeň schválil Trumpovo predvolanie, zverejnil exprezident na svojej sociálnej sieti Truth Social vyhlásenie, v ktorom zopakoval svoje nepravdivé tvrdenia o rozsiahlych volebných podvodoch a vyjadril svoj "hnev, sklamanie a sťažnosť", že výbor jeho tvrdenie nevyšetruje. O predvolaní sa pritom nezmienil.

Trumpov niekdajší vrchný stratég Steve Bannon bol v piatok odsúdený na štyri mesiace väzenia za pohŕdanie Kongresom po tom, čo výboru odmietol poskytnúť svedectvo a dokumenty. Verdikt nie je právoplatný a Bannon sa odvolá. Podľa agentúry AP by odsúdenie exprezidenta za pohŕdanie Kongresom bolo niečo úplne výnimočné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok