VOLEBNÝ MANUÁL: 10 rád, ako voliť v spojených voľbách 2022

ta3 TASR MV SR
28.10.2022 15:51

V sobotu 29. októbra sa uskutočnia prvýkrát Spojené regionálne voľby 2022. Volí sa od 7.00 do 20.00 h. Prečítajte si 10 rád, ako správne voliť, aby váš hlas neprepadol. Všetky užitočné informácie nájdete na jednom mieste.

ONLINE:
MV SR

Voľba je jednokolová. V komunálnych voľbách si budeme voliť v sobotu primátorov obcí a miest, starostov, poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev. Vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) si budeme voliť predsedov VÚC, teda županov, aj poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov. Voľby do VÚC sa na Slovensku uskutočnia po šiestykrát (2001, 2005, 2009, 2013, 2017, 2022). Prvé štyri voľby boli dvojkolové, no od roku 2017 sa volí iba v jednom kole. Komunálne voľby sa konajú po štyroch rokoch, župné tentokrát po piatich.

Všetky dôležité informácie o voľbách sme pre vsá zosumarizovali do 10 otázok a odpovedí.

1. Kedy budú voľby, a prečo sa hlasuje v jeden deň? 

Komunálne voľby a voľby do VÚC sa prvýkrát spoja do jedných regionálnych volieb. Tie sa podľa vyhlásenia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Borisa Kollára uskutočnia 29. októbra. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

2. V ktorých obciach neprebehnú voľby a prečo?

Niektoré z obcí nepodali kandidátnu listinu pre voľby do obecného zastupiteľstva ani pre voľby starostov, iné nenaplnili počet kandidátov na poslancov. Pre tieto obce vyhlási predseda NR SR Boris Kollár nové voľby. Starostovia a členovia obecného zastupiteľstva z minulého obdobia tak budú vo funkcii dlhšie. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

3. Kto môže voliť, a čo môže byť prekážkou pri volení?

V Spojených regionálnych voľbách 2022 môže voliť každý, kto najneskôr v deň konania volieb dovŕšil vek 18 rokov a má trvalý pobyt na Slovensku. To platí pre Slovákov aj cudzincov. Pri zdravotnej prekážke mohol človek požiadať o prenosnú volebnú schránku až domov. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

4. Ako môžu voliť pacienti s ochorením Covid-19?

Voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia Covid-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky. Obce musia poskytnúť špeciálnej volebnej komisii respirátory a dezinfekčné prípravky. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

5. Koho volíme v komunálnych a koho v župných voľbách?

V komunálnych voľbách budeme voliť starostu alebo primátora a obecné či mestské zastupiteľstvo. Vo voľbách do VÚC budeme voliť predsedu krajského okresu a krajských poslancov. Volebné obdobie všetkých funkcií sú štyri roky. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

6. Akým spôsobom sa volí v mestách Bratislava a Košice? 

Bratislava a Košice sú rozdelené na jednotlivé mestské časti. Obyvatelia týchto miest tak budú voliť okrem primátora mesta, mestského zastupiteľstva, predsedu samosprávneho kraja a krajských poslancov aj starostu mestskej časti a poslancov do miestneho zastupiteľstva. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

7. Krížik alebo krúžok? Ako vyzerá hlasovací hárok a kedy je hlas neplatný?

Spojené voľby budú farebne odlíšené. Voliči dostanú modrú a bielu obálku, vo volebnej miestnosti budú dve volebné urny. Zvolených kandidátov budeme krúžkovať. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

8. Čo si treba vziať do volebnej miestnosti? 

Do volebných miestností si volič musí priniesť občiansky preukaz alebo doklad o pobyte pre cudzinca. Bez preukázania totožnosti a podpísania prevzatia obálok mu komisia neumožní odvoliť. S pasom či vodičským preukazom sa preukázať nemôžete. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

9. Čo je volebné moratórium?

Moratórium trvá pri Spojených regionálnych voľbách 2022 podľa novely volebného zákona 48 hodín. Počas dvoch dní pred voľbami tak nie je dovolené zverejňovať volebné prieskumy ani viesť volebné kampane. Detailné informácie nájdete v článku nižšie.

10. Kedy sa dozvieme výsledky volieb? 

Volebné miestnosti sa zatvoria 29. októbra o 20:00. Následne sa spustí počítanie hlasov. Vyhlásenie výsledkov volieb by malo prebehnúť už nasledujúci deň o 14:00. Detailné informácie nájdete v článku nižšie. 

Priebeh spojených volieb 2022 môžete sledovať aj v našom online.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok