Voľby 2022: Krížik alebo krúžok? Ako vyzerá hlasovací hárok a kedy je hlas neplatný?

ta3, TASR, MVSR
28.10.2022 15:12

Volebné tlačivá pre spojené voľby do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa uskutočnia v sobotu 29. októbra 2022, budú farebne odlíšené bielou a modrou farbou. Kandidátov budú voliči krúžkovať.

Voľby 2022: Krížik alebo krúžok? Ako vyzerá hlasovací hárok a kedy je hlas neplatný?
TASR/Lukáš Grinaj

Voliť budeme krúžkovaním, nie krížikmi. Na hlasovacích lístkoch pre voľbu predsedu samosprávneho kraja, starostu a primátora môže voliť zakrúžkovať iba jedného kandidáta. 

Pri voľbe poslancov do krajského, mestského a miestneho zastupiteľstva bude počet možných zakrúžkovaných kandidátov uvedený na hlasovacom lístku. Krúžkovať môžu voliči až po vstupe do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov, teda do vyhradeného súkromného miesta. 

Modrá a biela

Volebné tlačivá pre spojené voľby do orgánov územnej samosprávy budú farebne odlíšené bielou a modrou farbou. Voliči dostanú vo volebnej miestnosti dve obálky a štyri hlasovacie lístky.  V Bratislave a Košiciach si prevezmú až šesť hlasovacích lístkov, pretože budú na rozdiel od zvyšku Slovenska voliť aj do orgánov mestskej časti.

Pre župné voľby bude slúžiť modrá obálka, do ktorej volič vloží hlasovacie lístky s modrými pruhmi. Jeden hlasovací lístok bude pre voľby poslancov do župného zastupiteľstva a jeden pre voľby predsedu samosprávneho kraja. 

Pre komunálne voľby je určená biela obálka, do ktorej volič mimo Bratislavy a Košíc vloží dva biele hlasovacie lístky. Zvlášť bude hlasovací lístok pre voľby do obecného, prípadne mestského zastupiteľstva a zvlášť pre voľby starostu alebo primátora. 

V Bratislave a Košiciach dostane volič pre komunálne voľby až štyri hlasovacie lístky. Pre voľby do miestneho zastupiteľstva a starostu mestskej časti budú hlasovacie lístky biele. Pre voľby do mestského zastupiteľstva a primátora budú hlasovacie lístky označené na ľavom okraji sivým pruhom.

Kedy je lístok neplatný?

Ak volič vloží hlasovací lístok do nesprávnej obálky, je takýto hlasovací lístok neplatný. Takisto, ak volič vloží obálku do nesprávnej schránky na hlasovanie, je takéto hlasovanie neplatné. Modrá obálka patrí do modrej schránky na hlasovanie pre voľby do orgánov samosprávnych krajov a biela do bielej schránky na hlasovanie pre voľby do orgánov samosprávy obcí. Rovnako neplatné budú hlasovacie lístky, v ktorých voliči kandidátov zaznačia inak, ako krúžkom, alebo na hárok dopíše či dokreslí hocičo navyše.

Ak sa volič pri hlasovaní pomýli, okrsková volebná komisia mu vydá nové lístky. Nepoužité či nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič vložiť do zapečatenej schránky špeciálne na to určenej. Ak tak neurobí, dopustí sa priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok