Voľby 2022: Ako môžu voliť pacienti s ochorením Covid-19?

ta3, TASR
28.10.2022 14:44

Voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia Covid-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky. Potvrdilo to Ministerstvo vnútra SR.

Voľby 2022: Ako môžu voliť pacienti s ochorením Covid-19?
TASR/Roman Hanc

Voliči mohli požiadať o špeciálny spôsob hlasovania obec svojho trvalého pobytu, a to do piatku 28. októbra. Právo požiadať o špeciálnu schránku majú aj ľudia v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá je v karanténe alebo izolácii.

V deň volieb prídu za voličom v izolácii alebo karanténe v mieste jeho trvalého pobytu dvaja členovia špeciálnej volebnej komisie so špeciálnou schránkou. Politické strany a koalície môžu delegovať členov do týchto komisií.

Špeciálny spôsob hlasovania v súvislosti s ochorením Covid-19 predpokladá nový zákon. Uplatnil sa, pretože k piatku 30. septembra platila vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR o izolácii osôb pozitívnych na ochorenie Covid-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s pozitívnym.

Špeciálne hlasovanie sa týka iba prekážky pre pandémiu. Stále však platí, že volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti z iných závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať o štandardnú prenosnú volebnú schránku. Aj v tomto prípade za ním domov prídu vyslaní členovia komisie.

Špeciálny spôsob hlasovania

Volič, ktorý je v izolácii alebo karanténe, požiadal o špeciálny spôsob hlasovania zapisovateľa miestnej, respektíve mestskej volebnej komisie obce svojho trvalého pobytu sám alebo prostredníctvom inej osoby. "Urobiť tak môže telefonicky v úradných hodinách obce svojho trvalého pobytu. Žiadosť môže podať najneskôr do piatku 28. októbra do 12:00," uviedlo MV SR. 

Volič takto hlasuje v mieste svojho trvalého pobytu alebo na inej adrese, ktorú v žiadosti oznámi. Adresa tohto miesta sa však musí nachádzať na území volebného obvodu pre voľby poslancov obecného zastupiteľstva podľa miesta trvalého pobytu voliča.

"Špeciálny spôsob hlasovania sa nevykonáva v zdravotníckom zariadení, v ktorom sa poskytuje ústavná starostlivosť na lôžku," upozornilo MV SR. Určená obec je povinná zabezpečiť na činnosť špeciálnej volebnej komisie okrem iného respirátory a dezinfekčný prostriedok na ruky a poskytnúť členom miestnosť, v ktorej sa budú zdržiavať v čase, keď nebudú vyslaní k voličom. Špeciálne volebné komisie budú fungovať v 315 špeciálnych volebných obvodoch. Ministerstvo vnútra vydalo v tejto súvislosti usmernenia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok