Voľby 2022: V ktorých obciach neprebehnú voľby a prečo?

ta3 MVSR
28.10.2022 14:39

Až 36 obcí môže skončiť so štatútom "nefunkčných obcí". Niektorým chýba počet kandidátov do obecného zastupiteľstva, kandidáti na nových starostov alebo niektorí nepodali kandidátnu listinu vôbec.

Voľby 2022: V ktorých obciach neprebehnú voľby a prečo?
TASR/Radovan Stoklasa

Komunálne voľby sa neuskutočnia v piatich slovenských obciach, informovalo ministerstvo vnútra. Medzi nimi sú obce Ratkovo, Michalková, Brezovec, Pongrácovce a Jakušovce. Obce nepodali kandidátnu listinu pre voľby do obecného zastupiteľstva ani pre voľby starostu obce. Ich občania však budú môcť voliť aspoň v župných voľbách, informuje Ministerstvo vnútra

V obciach Domadice, Moškovec, Harakovce, Šarišské Bohdanovce, Starina a Dobroslava neboli podané kandidátne listiny pre voľby starostov. Voliči si tak budú vyberať iba spomedzi kandidátov do obecného zastupiteľstva.

Ďalších 25 obcí ponúka nižší počet kandidátov pre voľby do obecného zastupiteľstva než je zvoliteľných pozícií. Týmito obcami sú Studienka, Doľany, Prašník, Slatinka nad Bebravou, Rudnianska Lehota, Sebedražie, Čab, Chrabrany, Lužany, Blažovce, Jazernica, Karlová, Žabokreky, Lietavská Svinná – Babkov, Baláže, Poniky, Petrovce, Lukavica, Slatinské Lazy, Nevoľné, Harakovce, Lažany, Dobroslava, Čižatice a Hrhov.

Nové voľby do 30 dní

Vo vyššie spomenutých obciach sa budú neskôr konať nové voľby. Tie by mal predseda NR SR Boris Kollár vyhlásiť do 30 dní od vyhlásenia výsledkov. Vyhlásiť ich musí najneskôr 110 dní pred tým, ako sa budú konať nové voľby. V obciach, ktoré si nevolia starostu, bude počas tohto obdobia naďalej pôsobiť predošlý starosta. 

Po dvoch neúspešných voľbách, do ktorých obce nenazbierajú dostatok kandidátov do obecného zastupiteľstva alebo do funkcie starostu, sa dané obce vyhlásia za "nefunkčné". Vláda ich následne môže prideliť k susediacej obci z toho istého okresu, ak bude susediaca obec súhlasiť.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok