Voľby 2022: Akým spôsobom sa volí v mestách Bratislava a Košice?

ta3, MVSR
28.10.2022 15:06

Mestá Bratislava a Košice sú rozdelené na jednotlivé mestské časti. Ich obyvatelia s trvalým pobytom tak budú voliť aj starostu mestskej časti a poslancov do miestneho zastupiteľstva.

Voľby 2022: Akým spôsobom sa volí v mestách Bratislava a Košice?
TASR/Jakub Kotian

Voliči v Bratislave a v Košiciach môžu voliť iba v mestských častiach svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorom sú zapísaní. 

Pri voľbách do VÚC budú voliči voliť krajských poslancov a predstaviteľov samosprávneho kraja. Predstaviteľ môže byť iba jeden, počet poslancov volených v obvode bude uvedený na hlasovacom lístku. 

Pri komunálnych voľbách budú voliči voliť poslancov do miestneho zastupiteľstva, poslancov do mestského zastupiteľstva, starostu mestskej časti a primátora mesta. Starosta i primátor môže byť iba jeden, počet volených poslancov bude uvedený na hlasovacom lístku. 

Voliči z Bratislavy a Košíc budú teda navyše voliť starostu mestskej časti a poslancov do oboch zastupiteľstiev - miestneho aj mestského. 

Farebné odlíšenie lístkov

Volebná schránka pre krajské voľby bude v modrej farbe. Volič do nej vloží modrú obálku s dvoma hlasovacími lístkami s modrými pruhmi na okrajoch. Pre komunálne voľby je určená biela schránka. Volič vloží do nej bielu obálku s dvoma bielymi hlasovacími lístkami.

Voliči v Bratislave a Košiciach volia do orgánov mestskej časti aj mesta, preto dajú do obálky až štyri hlasovacie lístky: dva biele a ďalšie dva biele na ľavom okraji so sivým pruhom. Volič do nej vloží bielu obálku s dvoma bielymi hlasovacími lístkami.  

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok